Slappe halshuid door gluren op je mobieltje

03:32 - 02:07
luistertijd 03:32 - leestijd 02:07

Heb jij last van een tech neck?

Lees je dit artikel op je smartphone? Zo ja, dan is het goed mogelijk dat jij tot de generatie behoort die last heeft van een zogenaamde ‘tech neck’, ofwel technologie nek. Een term die door dermatologen wordt gebruikt voor het versneld gaan hangen en rimpelen van de huid in je hals, door het teveel gluren op het schermpje van je smartphone.

Het gevaar: de snel verslappende halshuid!

Sterker nog… als jij een ‘millennial’ bent (tussen 16 en 30 jaar oud) die gemiddeld genomen 3.2 uur op zijn mobieltje kijkt, dan telt dit al snel op tot 22.4 uur per week en 49 dagen per jaar, waarin je in een vrij onnatuurlijke houding zit. Oftewel, de houding waarin je zit tijdens een Instagram sessie of een spelletje Candy Crush. En juist die houding legt een verrassend grote hoeveelheid druk op je nek.

20 kilo druk

Een recente studie van Surgical Technology International toont aan dat wanneer je hoofd rechtop is en je vooruit kijkt, de druk op je nek ongeveer 5 kilo is. Wanneer je je hoofd meer dan 45 graden naar beneden buigt om op je smartphone te kijken, dan verhoogt deze druk tot maar liefst 20 kilo. Meer druk is meer spanning op een toch al kwetsbare huid in dat gebied. Beweeg je hoofd maar eens helemaal naar beneden – borst op je kin – en je voelt vanzelf wat we bedoelen.

Hoe minimaliseer je het tech neck effect?

De kans dat je meteen je smartphone in de prullenbak gooit en overgaat tot een social media celibaat is natuurlijk vrij klein. Toch zijn er een paar dingen die je kunt doen om het tech neck effect tegen te gaan.

Onthoud: Langer = slechter

Hoe langer je naar beneden tuurt, hoe slechter dit is voor je nek. Bewaar daarom je social media activiteiten voor een moment, waarop je rustig op de bank ligt met je hoofd op een kussen (… klinkt relaxed, toch?), terwijl je je smartphone voor je gezicht houdt.

Houd je smartphone hoger

Dit is natuurlijk niet altijd mogelijk. Niemand wil graag door het centrum van een drukke stad lopen met Google Maps duidelijk in het zicht op ooghoogte. Maar wanneer je je smartphone wat hoger kunt houden, doe het dan vooral.

Neem een lesje yoga

Niet alleen omdat je dan verplicht je smartphone moet wegleggen, maar ook omdat yoga goed is voor het ontspannen van je nekspieren en het verbeteren van je algehele houding. Wist je trouwens dat yoga nog steeds toeneemt in populariteit? Lees hier ons artikel.

Masseer je nek

De druk van massage stimuleert de doorbloeding, verbetert je spiercontouren en houdt je spieren soepel en actief. Een paar minuutjes per dag is al voldoende.

Gebruik skincare voor je hals en nek

Cosmeticafabrikanten spelen handig in op de tech neck ontwikkeling door skincare te ontwikkelen voor dit ietwat verwaarloosde deel van je lichaam. Natuurlijk kan een crème de contouren van je hals en nek nooit volledig weer in vorm brengen, maar de formules dragen wel een steentje bij aan een strakkere huid. Probeer bijvoorbeeld Clinique Sculptwear Lift & Contour Serum for Face & Neck of Rodial Chin & Neck Lift. Simone testte onlangs Clinique Sculpwear; haar review lees je hier.

Bron

Lees ook