Koud kunstje of toch niet zo verstandig…

02:28 - 01:29
luistertijd 02:28 - leestijd 01:29

Kun je zelf je eigen zonnespray mengen?

Herken je het volgende probleem? Je dagcrème bevat slechts een beperkte zonnefilter, bijvoorbeeld 3% zinkoxide. Hoewel dat weliswaar bescherming biedt tegen de schadelijke effecten van de zon, wil je – wanneer je na het werk in de namiddag naar huis rijdt of fietst – je gezicht graag nogmaals beschermen.

Echter… je wilt geen crème over je make-up smeren en je hebt een hekel aan de zonnesprays van de drogist, omdat die zo vettig aanvoelen. Nu heb je bedacht dat het misschien wel een slim idee is om 5% zinkoxide (ZO) en 5% titaniumoxide (TiO) met toverhazelaarwater (hamamelis) te mengen en zo je eigen zonnespray te maken. Als een aanvulling op de zonbescherming uit je dagcrème, die je makkelijk over je make-up kunt sprayen.

Wel of geen goed idee?

We moeten je teleurstellen. Hoewel slim bedacht, is het om meerdere redenen geen goed idee. Om te beginnen lossen zinkoxide en titaniumoxide niet op in water, ook niet in alcohol. Dat betekent dat je minerale zonnefilters meteen naar de bodem van je sprayflacon zakken.

En nu horen we je denken: “Maar dan schud ik de flacon toch gewoon goed, voordat ik me inspray?” Niet doen! Deze filters – en vooral titanium(di)oxide) – hebben de neiging om samen te klonteren, wanneer ze niet op de juiste wijze zijn opgelost. Dat betekent dat de kleine minerale deeltjes samen grotere minerale deeltjes vormen. Niet alleen is het daardoor lastiger om het product te sprayen, het reduceert ook de mate van zonbescherming, omdat de deeltjes zich niet meer mooi gelijkmatig over je gezicht verspreiden.

Mengen met crème of lotion

“En als ik de zonnefilters dan meng met mijn crème of lotion… kan dat wel?” Well, don’t even think about it! Hoewel het technisch bekeken prima mogelijk is om minerale zonnefilters in een crème te verwerken, zal je als een dolle aan de slag moeten om de deeltjes klein genoeg te maken, met een vijzel of iets dergelijks. En het nadeel van het stampen en persen van kleine deeltjes is dat het gemalen poeder ook eenvoudig in je luchtweg terechtkomt, waar je het juist niet wilt hebben.

Kortom: laat het mengen van zonbescherming maar over aan professionals.

Bron

Lees ook