Maar ook de combi van vet + BRAVA is een idee;-)

02:46 - 01:39
luistertijd 02:46 - leestijd 01:39

Onlangs kwam er een interessante vraag binnen voor de plastisch chirurg in ons team, dr Frank Niessen.  Deze lezeres wil namelijk haar borsten eerst op laten vullen met lichaamseigen vet, en daarna borstprothesen in laten brengen. Ze vraagt zich af of deze ingrepen gelijktijdig plaats kunnen vinden. Wij vinden het interessant om te weten of dit uberhaupt zin heeft? De arts legt uit…

dr Frank Niessen

dr Frank Niessen

Plastisch chirurg Frank Niessen, werkzaam bij Mittsu Institute in Amsterdam:

Lipofilling van de borst is er op gericht de borst steviger en wat groter te maken. Met een enkele lipofilling krijg je niet zoveel resultaat als bij een implantaat van bijvoorbeeld 280 cc. Je zou dan vaker een lipofilling moeten ondergaan. Of het dan wel lukt is afhankelijk van hoeveel vet je elders ‘over’ hebt.

Kijktip: bekijk hier een operatie van een borstvergroting met lipofilling.

Lipofilling over het implantaat heen

Een andere reden om lipofilling en een implantaat te combineren zou kunnen zijn om het implantaat beter te bedekken en de randen minder zichtbaar te maken. Misschien heeft het ook invloed op de uiteindelijke kapselvorming, maar daar is nog geen wetenschappelijke basis voor. Wel zijn er studies gaande naar het effect van ingespoten vet op bestaande littekenvorming. De voorlopige resultaten zijn positief.

Leestip: lees hier meer over het ontstaan van kapselvorming rond borstimplantaten.

Combinatie met BRAVA

Wanneer je een kleine stevige borst hebt en je doet lipofilling, dan kan het zijn dat er teveel druk op het vet komt te staan wat een negatief effect kan hebben op de overleving. Daarom gebruik je bij voorkeur een BRAVA systeem voor deze ingreep.

Leestip: lees hier meer over de mogelijkheden met BRAVA

Als je het plaatsen van het implantaat combineert met lipofilling krijg je ook druk op het vet. Verstandiger lijkt mij het daarom om eerst een lipofilling uit te voeren. Vind je de borsten dan nog te klein kun je eventueel nog een borstvergroting doen. Dat zou na drie tot zes maanden wel kunnen.

Denk je aan een groter volume dan kun je ook voor een implantaat kiezen. Ben je later niet geheel tevreden over de vorm, of zie je randen van het implantaat, dan kun je dit aanvullen met vet. De overwegingen en keuzes hangen dus erg af van de vorm en stevigheid van je borsten en van de hoeveelheid vet elders.

Vragen? Stel ze!

 Heb jij een vraag aan dokter Frank Niessen, stel deze via ons contactformulier, je krijgt altijd persoonlijk antwoord.
 

 

Lees ook