Je weet het misschien niet, maar… je gezicht is de woonplaats van parasitaire mijten met de naam Demodex folliculorum.

04:02 - 02:25
luistertijd 04:02 - leestijd 02:25

Wat leeft er eigenlijk op je gezicht? Demodex!

Je weet het misschien niet, maar… je gezicht is de woonplaats van parasitaire mijten met de naam Demodex folliculorum. Dit zijn microscopisch kleine spinachtige wezens die op je huid leven en zich voeden met huidvet, huidcellen en bacteriën. Door hun buisvormige lichaam zijn ze uitstekend in staat de haarzakjes op je huid binnen te dringen. Op de foto hierboven die je een Demodex.

Als je je gezicht voorstelt als een savanne, dan zijn dit de antilopen die alles opeten wat er uit de grond tevoorschijn komt (… in dit geval: uit je gezicht). Normaalgesproken veroorzaken deze mijten geen enkel probleem, maar wanneer ze zich gezellig verzamelen op één plekje, kunnen ze leiden tot rosacea, dermatitis, verschillende soorten alopecia (haaruitval), acne en nog veel meer.

Leestip! Een lezeres vertelde ons onlangs haar ervaringen met rosacea en voeding. Lees het artikel hier.

Onderzoek naar de genetische afkomst

Het fascinerende is dat onderzoekers van de California Academy of Sciences de genetische afkomst van deze beestjes hebben bestudeerd en daarbij hebben ontdekt dat er vier duidelijk te onderscheiden varianten bestaan, die corresponderen met de verschillende regio’s in de wereld. Er zijn Afrikaanse mijten, Aziatische mijten, Latijns-Amerikaanse mijten en Europese mijten. En mijten worden binnen gezinnen van generatie op generatie gewoon lekker doorgegeven, want iedere keer dat jij de huid van iemand anders aanraakt, geef je hem of haar ook een paar van jouw huidmijten.

Voor dit onderzoek verzamelden de onderzoekers mijten bij mensen van verschillende etnische afkomsten.

Mijten reflecteren de wereldgeschiedenis

En nu komt het leukste… de mijtenpopulatie reflecteert min of meer de wereldgeschiedenis. Jaja, horen we je denken. Wat is namelijk het geval? Afrikaanse, Aziatische en Latijns-Amerikaanse mijten worden over het algemeen alleen aangetroffen op de huiden van de mensen die in die regionen leven. De Europse mijten daarentegen kom je overal ter wereld tegen. Vergelijk het met het Europese imperialisme, de tijden van de VOC in de Gouden Eeuw. Toen zwierven de Europeanen over de hele wereld en hebben zo de Europese mijten over de wereld verspreid.

Evolutietheorie

De onderzoekers vermoeden dat dit gegeven gerelateerd is aan de evolutietheorie. Mensenhuiden in de verschillende wereldregio’s zijn per regio verschillend: denk aan hydratatieniveau, talg- en vetproductie en dichtheid van de klieren. Wanneer bijvoorbeeld Afrikaanse mijten in Afrika willen overleven, zullen ze zich moeten aanpassen aan de omstandigheden aldaar. Of beter gezegd: aan het Afrikaanse huidtype. Net zoals dat de vinken uit de evolutietheorie van Darwin zich hebben moeten aanpassen aan de omstandigheden van de Galapagos eilanden om te kunnen overleven, waar Darwin zijn wereldberoemde theorie ontwikkelde.

Door zijn vorm is de Demodex uitstekend in staat om een haarzakje binnen te dringen en daar voor (huid-) problemen te zorgen.

En doordat de Europeanen nu eenmaal over de gehele wereld zwierven, zijn de Europeaanse mijten gewend aan alle huidtypen.

Maar er is meer…

Behalve dit geschiedkundige element is er natuurlijk een veel belangrijkere reden om onderzoek te doen naar mijten. Aangezien deze mijten in verband worden gebracht met huidaandoeningen, zoals rosacea, is het van belang om producten te ontwikkelen die mijten kunnen doden en daarmee je huidconditie kunnen verbeteren. Zo is recent onderzoek gedaan naar een crème met 1% ivermectin (een ingrediënt dat parasieten doodt), waarbij werd vastgesteld dat deze crème ontstekingen van de huid reduceerde.

Kortom, iets om in gedachten te houden, wanneer je alles al hebt geprobeerd bij huidirritaties en –ontstekingen.

TIP! Onze Els testte Novexpert Hydro Biotic met pre- en probiotica voor haar gevoelige huid. Lees hoe dit haar bevallen is.

Bron

Lees ook