'Dit zouden meer vrouwen moeten doen'

05:53 - 03:31
luistertijd 05:53 - leestijd 03:31

Mick’s column: Onderwerp je en straal! 

Wat heeft S/M met BeautyJournaal te maken?  Meer dan je denkt. Daarvoor neem ik je mee naar een lentemiddag, begin deze maand. In een Amsterdams etablissement zit ik vreselijk chagrijnig te wezen.

Mijn afspraak heeft net afgebeld, waardoor ik voor de kat z’n viool naar Mokum ben gekomen. Uit mijn ooghoeken, waar nog net geen vitriool uit sijpelt, zie ik een vrouw het café binnen komen, die me bekend voorkomt. Nee, dat kan niet, mopper ik tegen mezelf, deze vrouw is veel jonger.

Ze ziet er 15 jaar jonger uit 

Maar als ze me ziet en naar me toekomt, zie ik dat het F. is. Krijg nou wat, die ziet er 15 jaar jonger uit dan toen ik haar een tijdje geleden voor de laatste keer sprak! En toen zag ze er al goed uit. Want F. is een vrouw die bewust is van haar erotische uitstraling en er alles aan doet om de buitenkant gelijk op te laten gaan met haar stralende en sexy innerlijk.

Wat is haar geheim? 

Ik ben meteen niet chagrijnig meer. ‘Wat zie jij er waanzinnig goed uit!,’ laat ik me ontvallen.  ‘Dank je, neem wat te drinken van me,’ zegt ze glimlachend. ‘Mag ik hier zitten?’ vraagt ze.

Naturellement, zou John Cleese als Basil Fawlty zeggen. Ik wil aan haar vragen wat haar geheim is, maar op de een of andere manier heb ik het idee dat dit vanzelf ter sprake gaat komen.

‘Ik ben een soort van super ondergeschikte…’ 

‘Ken je het begrip submissive?,’ vraagt ze aan me. De ober staat aan ons tafeltje. Hij hoorde wat ze aan me vroeg. Hij kijkt me aan en zet grote ogen op. Het is een moment van man tot man, ongepast misschien, maar toch leuk. Zonder te vragen wat ik wil drinken, bestelt F. twee cappuccino.  Als iemand niet submissive is, dan is het F. wel. Ze leidt twee bedrijven. Met straffe hand.  En ze is volledig in control. 

Nee, dan ik. Mijn hele leven lang al ben ik een soort van super ondergeschikte. Mijn moeder heet Nan. Jaren geleden heb ik haar de bijnaam Dominan gegeven. Dan weet je ongeveer waar ik vandaan kom.

‘Ik weet wat submissive is,’ zeg ik en voeg er spottend aan toe: ‘Fifty Shades Of Grey. ..’

 Is de Paus een atheïst? 

‘Goed dat je daar over begint,’ zegt F. ‘Want submissive is alles wat Fifty Shades Of Grey niet is. Waarin een breekbaar poppetje naar de pijpen danst van een sadistische charmeur. Vind je mij een tiep om submissive te zijn?’

‘Is de Paus een atheïst?,’ stel ik als wedervraag. Ze lacht. En dan begint ze te vertellen.

Het is een sublieme ervaring 

Ze vertelt dat ze zich heeft overgegeven aan het spel dat BDSM heet: Bondage & Discipline, Sadism & Masochism. Omdat ze een vrouw is die alles voor 100 % wil doen en voor dominantie gaat, wilde ze eerst weten wat het is om in het spel de ondergeschikte, om submissive te zijn. En toen ging er een nieuwe wereld voor haar open.

‘Door me helemaal over te geven,’ vertelt ze, ‘leerde ik los te laten. Fysiek en mentaal. Je wordt vastgebonden, je krijgt een blinddoek voor en je weet niet wat er komen gaat. Wat gaat er gebeuren? Je bent bang. Er word je van alles ontnomen. Je gaat rock bottom. En het bizarre is dat die ervaring je heel sterk maakt juist. Dat het een sublieme ervaring is, waarna je volledig in je kracht komt te staan en gigantisch ontspannen bent. Als we het over mindfulness hebben, dan is dit mindfulness to the max. En daarom zie ik eruit zoals ik eruit zie. En straal ik uit wat ik uitstraal.’

Meer vrouwen zouden dit moeten ondergaan 

Mijn gedachten gaan naar wat ik zelf fijn vind. Eigenlijk houd ik van alles dat met lekkere seks te maken heeft en gaat niets me te ver, maar slaan en/of geslagen worden? Aan de andere kant heb ik weleens de fantasie om de vrouw in mijn leven met handboeien aan het hoofdeinde van het bed te bevestigen. Ik doe geen verzoeknummers, maar neem de touwtjes strak in handen. Eigenlijk het tegenovergestelde van wat F. doet, die in het dagelijks leven de leiding neemt, maar op erotisch gebied het spel uit handen geeft.

Misschien dat ik net zo ga stralen als zij, zodra ik me als een baasje gedraag in bed. ‘Het is nog steeds een groot taboe,’ voegt F. eraan toe, ‘Maar echt: veel meer vrouwen zouden dit moeten ondergaan en ervaren.’

En met de opmerking van haar dat meer vrouwen zich zouden moeten laten afrossen, besluiten we het ergens anders over te hebben. Over het weer.  Als in: wanneer doet ze het weer?

Hier een interessante test. Om te kijken of je submissive bent of juist niet.

@@@@@@

Wie is Mick Boskamp?
In de 21 jaar dat Mick Boskamp redacteur van Playboy was, ontpopte hij zich als allround reporter en schrijver, maar zijn grote liefde bleef beauty en verzorging. Van zijn hand verschenen talrijke reviews, besprekingen en overpeinzingen over mannengeuren, mannencosmetica, maar zeker ook over vrouwen, de wezens die in zijn ogen handgemaakt zijn om de schoonheid te verkondigen. Dat een en ander met ironie, zelfspot en humor gebeurt, vinden we bij BeautyJournaal juist zo fijn.

Lees ook