Vooral bij tightlinen opgepast!

02:51 - 01:42
luistertijd 02:51 - leestijd 01:42

Onderzoek toont aan: eyeliner veroorzaakt oogproblemen

Vrouwen die eyeliner aanbrengen op de binnenkant van het ooglid (het zogenaamde tightlinen) lopen het risico oogproblemen te krijgen, volgens een studie van de University of Waterloo. Dit is de eerste studie die aantoont dat deeltjes eyeliner ook daadwerkelijk in het oog terecht komen.

Make-up deeltjes in het traanvocht

Dokter Alison Ng, werkzaam bij het Centre for Contact Lens Research bij bovengenoemde universiteit, gebruikte video-opnamen om het aantal deeltjes eyeliner dat in het traanvocht (dit is het beschermende laagje over je oog heen, bestaande uit olie en water) terecht komt te observeren. Hierbij vergeleek zij verschillende manieren, waarop je eyeliner kunt aanbrengen.

“Het viel ons op dat de opname van make-up door het traanvocht in grotere mate en vele malen sneller plaatsvond, wanneer de eyeliner werd aangebracht op de binnenkant van het ooglid,” zegt Dr. Ng. Elke deelnemer aan het onderzoek bracht eyeliner aan op de buitenkant van de wimperrand, de binnenkant én de waterlijn van het oog.

Tot 30% meer bij tightlinen

De wetenschappers concludeerden dat binnen 15 minuten tussen 15% en 30% meer make-up deeltjes door het traanvocht werden opgenomen, wanneer de eyeliner dicht tegen het oog aan werd geplaatst, in vergelijking met buiten de wimperrand. De deeltjes werden bovendien sneller opgenomen door het oog. Dit proces houdt ongeveer twee uur aan, waarna geen deeltjes meer worden geabsorbeerd. Wel kan het zijn dat irritatie aan het oog, door de gewijzigde samenstelling van het traanvocht, langer aanhoudt dan deze twee uur.

Bekende ingrediënten van eyeliner zijn wax, olie en siliconen. Deze ingrediënten zorgen ervoor dat de eyeliner langer op je ooglid blijft zitten. Eyeliner moet immers bestand zijn tegen knipperen met je ogen, zweten en het afscheiden van natuurlijke vetten door de huid.

Pas op voor ooginfectie

De make-up deeltjes in het traanvocht kunnen irritatie veroorzaken, vooral bij vrouwen met gevoelige of droge ogen. De deeltjes kunnen zich echter ook hechten aan je contactlenzen en zich daar flink ophopen, vooral wanneer je je lenzen langer gebruikt dan één dag. Dit resulteert in irritatie en roodheid, of ooginfecties en vertroebeld zicht.

Hoewel deze studie zich vooral richt op make-up deeltjes, is ook besmetting met bacteriën door gebruik van oude make-up een continu aandachtspunt. Dr. Ng: “Slijp het potlood van je eyeliner iedere keer dat je hem gebruikt. Dit helpt ooginfecties te voorkomen. Gebruik je een twist-up eyeliner? Snijd dan met een scherp mesje een klein stukje van de punt af. En verwijder altijd je oogmake-up voor het slapen gaan.”

Meer weten? Lees dan ook ons artikel Bacteriën in cosmetica bron van infecties.

Bron

Lees ook