De core training van Iboya Triz rules!

07:08 - 04:16
luistertijd 07:08 - leestijd 04:16

In het najaar van 2015 kreeg ik de geest. Het moest allemaal anders. Op veel vlakken.

Op coaching bij Bart

Zakelijk had ik al de nodige stappen genomen, dankzij een fantastisch coachingtraject bij Bart Maussen die mij hielp mijn energie terug te krijgen, mijn inspiratie en de puntjes weer op de spreekwoordelijke ‘i ‘ te gaan zetten, en mijn bedrijfsorganisatie te herstructureren (echt aan te bevelen zijn Quaning workshops!!), en toen ik dat eenmaal begon te merken, keek ik ook eens goed naar mijn lichaam.

In de overgang of niet?

Eenenvijfitig jaar, soms het gevoel in de overgang te zijn, soms ook helemaal niet. Heel soms nachtelijk zweten, heel soms een onhandige huilbui, maar te vaak het gevoel dat mijn lichaam aan het verslappen was. Mijn buikspieren alleen maar downwards gingen, mijn schouders hun fierheid loslieten, mijn knieen meer dan ooit begonnen te kwakkelen.

Wow, die Environkuur!

Hmmm….niet handig. Ik had in de zomer een fantastische kuur ondergaan met Environ en zag mijn huid zienderogen strakker worden – en daar pluk in nog steeds de vruchten van, echt top, hoe lang dat doorwerkt!

Het verslappende lijf

Ik moest iets met dat lijf. Trainen! Buiten spelen! Plezier maken! I had to get back on track, on welk track wist ik nog niet…ik ben altijd sportief geweest en slank. Een ding wist ik wel: ik ga niet op dieet. Maar in bewegen geloof ik wel, fysiek bezig zijn.

De studie van Iboya Triz

PR vrouw Sabine Zurel introduceerde mij bij Iboya Triz. Een voormalig Nationaal Balletdanseres die na een hersenbloeding en langdurige herstelperikelen zonder goed resultaat besloot een eigen trainings- en dieetvorm te ontwikkelen om mensen snel en effectief resultaat te bieden. Focus: coretraining. Focus: de wespentaille. Focus: de Cobra houding. Focus: sterke bil- en beenspieren. Focus: planken! Focus: alle corespieren tegelijk aan het werk zetten. Focus: niet lullen, maar poetsen!

Trainen met Iboya Triz oefening 1 from Monique Lindeboom on Vimeo.

‘Je gedraagt je als een diva!’

Ga er maar aan staan….umpf, wat heb ik vaak gesteund, en nog hoor. Iboya is streng en eist dat je alles tegelijk doet, en leert ze je dan ook. Ze werkt met supereffectieve grondoefeningen, waarbij gebruik gemaakt wordt van evenwichtsballen, opstapjes, koorden, banden en gewichtjes. Eenmaal riep ze dat ik me toch echt als een diva gedroeg. Wat moest ik hard lachen, want het is mijn vertrouwde nick in het het gezin waarin ik woon;-)

It’s all about your CORE

Iboya is ervan overtuigd, en ik inmiddels ook zeer, dat aanpak van de core spieren de beste training is om fit en sterk te blijven, maar ook om een mooi figuur te houden. Om deze grote spiergroepen echt goed aan het werk te zetten, moet je ze zoveel mogelijk tegelijk gebruiken en niet geisoleerd zoals je vaak wordt geleerd in de sportschool. Dus niet alleen het bovenlichaam trainen, terwijl je lekker onderuit gezakt op een bankje zit, nee, boven en onderlijf simultaan aanpakken. Dat is moeilijk, ook voor je brein, voor de coordinatie en soms weet je in het begin niet meer hoe je moet ademen, wat je allemaal moet doen. Je moet zoveeeeeel tegelijk doen!

In het begin dacht ik regelmatig, ik geef het op. Dit is te ingewikkeld, te technisch. Laat mij maar joggen of weet ik veel wat. Maar Iboya hielp me door te zetten en leerde me waarom de oefeningen zo uitgevoerd moeten worden, en ik werd beloond. Al na acht lessen zag ik grote verschillen.

Gut, ik ben sterk!

Ik kreeg weer taille! Ik voelde mijn bilspieren weer – ik durfde ze geeneens meer aan te spannen omdat je dan al die gezellige putjes erin te zien krijgt haha…ik leerde mijn bovenbeenspieren weer voelen. Ik kwam weer in contact met mijn buikspieren en leerde een nieuwe houding aan. Stevig op de benen, buik ingetrokken (ik wist niet dat ik hem zo ver kon intrekken!), borst omhoog, schouders naar achteren. Wow, ik heb inmiddels na tien lessen zelfs het gevoel dat ik weer een paar centimeter lang ben. Echt. Ik sta weer rechtop, en dat geeft me een heel sterk en krachtig gevoel.

Nog nooit zo snel resultaat gezien, echt!

Wat ik echt het meest bijzonder aan de trainingsleer van Iboya vindt, is dat het resultaat zo snel te zien en te voelen is. Ik volg al jaren on and off yoga- en Gyrotoniclessen bij Andreas Justrich in de White Cloud Studio in Amsterdam en ook hem viel het op dat mijn houding en kracht in hoog tempo verbeterden.  In zijn lessen ligt meer nadruk op souplesse en diepe ontspanning, bij Iboya leerde ik weer hard te zijn voor mijn spieren. Andreas heeft me overigens ook fantastisch geholpen toen ik een zwaar geblesseerde schouder overhield na een racefiets ongeluk in 2014. En bijna twintig jaar geleden heeft hij voorkomen dat ik door zware RSI klachten uitgeschakeld zou raken.

Trainen met Iboya Triz oefening 2 from Monique Lindeboom on Vimeo.

Het fijne van lessen met Iboya is ook dat je kunt kiezen waar je met haar wilt trainen: bij jou thuis, of bij haar, of op een andere locatie. Ook ondersteunt ze je met goede eetgewoonten, ook zeker als je overgangsproblemen hebt en helpt ze je met ontspanningsoefeningen.

Ik ben erg wars van te simpele beweegvormen, waarbij je veel aan ijzer moet hangen, teveel moet rennen, te weinig coordinatie nodig hebt, waarbij alles recht toe recht an gaat. Ik geloof in een meer holistische benadering: het integreren van zoveel mogelijk spieren, het gebruik maken van eigen kracht, de combinatie van geest en lichaam om kracht en concentratie te vergroten.

Als je wat wilt bereiken, moet je doorzetten, en zeker niet de makkelijkste weg kiezen. Dat heb ik nu wel weer geleerd met het trainen van mijn lichaam, dat toch ten prooi valt aan de ouderdom. Iboya rules, ze heeft mijn fysieke blauwdruk echt weer jaren teruggezet. En in combinatie met mijn yogalessen bij Andreas voel ik me topfit. Ik ben er dankbaar voor!

Bekijk hieronder nog een oefening van Iboya:

Trainen met Iboya Triz oefening 3 from Monique Lindeboom on Vimeo.

En hier nog eentje, die ik met haar uitvoer:

Trainen met Iboya Triz oefening 4 from Monique Lindeboom on Vimeo.

 

GA HIER NAAR DE WEBSITE VAN IBOYA EN INFORMEER NAAR HAAR BEWEEG- EN VOEDINGSLESSEN.

Iboya heeft nu ook een speciale actie. Bel naar 06-26058512 of mail haar en gebruik de kortingscode 2016! 

Lees ook