The Nex Generation: minder bijwerkingen en lichtstabiel

04:27 - 02:40
luistertijd 04:27 - leestijd 02:40

Deze herfst woonde ik Londen het congres bij over de allernieuwste vorm van vitamine A, beschikbaar voor cosmetica: retinyl retinoate, en dat door Medik8 als eerste huidverbeteringsmerk ook in een product verwerkt wordt.

Bijwerkingen van retinol

Zoals je weet is retinol een derivaat van vitamine a zuur wat ook heel krachtig kan werken. Elke vorm van vitamine A kan ook irritaties geven aan de huid, de lichtste derivaten het minst, de zwaardere vormen meer en vitamine A zuur als koning van de A’tjes het meest. Denk aan droogte, roodheid, gevoeligheid. Dit zijn gewenningsverschijnselen.

Vitamine A een must voor de huid

De huid heeft vitamine A erg hard nodig om de celprocessen optimaal te houden. De huidcellen beschikken ook over speciale receptoren om vitamine A op te nemen en om te zetten. Naarmate je ouder wordt neemt het aantal receptoren af, maar je kunt de hoeveelheid zeker weer stimuleren door met goed werkzame A uit crème te werken.

Shop hier online

 

Langzaam opbouwen

Sommige merken bevelen aan om het gebruikt van A langzaam op te bouwen. Dus eerst met milde derivaten te starten en dan steeds zwaarder te gaan, om de huid te laten wennen en bijwerkingen te minimaliseren.

IMG_8448

Elliiot Isaac, oprichter van Medik8

Veel resultaat, minimale irritatie 

Maar de industrie zit niet stil, en zoekt natuurlijk naar die varianten die optimaal resultaat geven en minimale irritatie. R-Retinoate moet deze veelbelovende nieuwe loot aan de stam zijn. Maar wat is R-Retinoate precies? Oprichter Elliot Isaacs, van Medik8 gaf er uitgebreid uitleg over.

Ester uit A-zuur

Retinylretionaat is een hybride vitamine opgebouwd uit een esterverbinding van zowel retinol als vitamine-A-zuur (Tretinoïne). Het resultaat is een synthetisch verkregen stabielere verbinding die minder gevoelig is voor warmte en licht en daardoor beter te verwerken is in cosmetica.

Shop hier online

 

Studie in Korea

In een studie bij 11 Koreaanse vrouwen uitgevoerd door Kim et al.13 werd 0,06% retinylretinoaat crème vergeleken met een 0,075% Retinol crème gedurende een periode van 3 maanden. retinylretinoaat liet een verbetering zien op de UV-huidschade, met minder bijwerkingen dan retinol, maar ook met een beter resultaat dan retinol (86% van de patiënten in de testgroep had verminderde zonschade scores met R-Retinoate tegen 59% in de groep die de retinol gebruikte).

Minder bijwerkingen

Hoewel er wel tegen een redelijk laag retinol percentage werd getest, kan overall wel gezegd worden dat er voor R-Retinoate minder bijwerkingen zijn en de laatste stof effectiever is. Ook wordt geclaimd dat Retinoate sneller werkt in de huid dan retinol: de werkzaamheid van retinol zou pas na 6 uur optimaal zijn, terwijl retinoate direct belooft te werken.

Minder lichtgevoelig

Een ander voordeel van R-Retinoate is dat het minder lichtgevoelig is. Medik8 gebruikt een ingekapselde vorm van R-Retinoate en beveelt het ook overdag aan te gebruiken, omdat het de huid ook weerbaarder maakt tegen de inwerking van uv-straling. Je brengt het aan onder je zonbescherming en make-up. Je brengt het als eerste aan op de huid. Wil je er nog een vitamine C serum bij gebruiken, dan doe je die laatste er overheen.

Shop hier online

 

Begin volgend jaar in Nederland verkrijgbaar

Het gloednieuwe Retinoate serum van Medik8 is vanaf begin 2016 verkrijgbaar via gespecialiseerde salons. Momenteel wordt het serum door een van onze testers gereviewd. Die test lees je binnenkort op BeautyJournaal.

Shop hier online

 

Lees ook