Geen huid kan zonder vitamine A, lees dit bijzondere verhaal

07:16 - 04:22
luistertijd 07:16 - leestijd 04:22

Environ Beautyles: Waarom heeft je huid vitamine A nodig?

Veroudering is ongetwijfeld onze grootste huidzorg. Waarom verouderen sommige mensen sneller of eerder dan anderen? Het is bekend dat stress zijn tol eist op ons lichaam en onze huid. Maar wist je dat elke keer dat je aan zonlicht blootgesteld wordt, het vitamine A niveau in je huid en bloed afneemt? Zelfs op een bewolkte dag? Dit is te wijten aan UVA- en UVB-straling.

Vitamine A en anti-aging

Het is wetenschappelijk bewezen dat vitamine A een essentiële vitamine is voor een normaal en gezond functionerende huid. Het is daarom de meest intensieve anti-aging vitamine. Vitamine A reguleert het DNA van onze cellen, verhoogt de celgroei en verbetert de celvernieuwing. Het verbetert ook de synthese van collageen en de celhydratatie, en zorgt voor een frisse en egale teint.

Vul tekorten aan

Wanneer je huid een tekort heeft aan deze essentiële vitamine zijn huidveroudering, rimpels en pigmentatie het gevolg. Om dit tekort in de huid aan te vullen, is een huidverzorgingscrème op basis van vitamine A onmisbaar.

Omdat de meesten van ons een huid hebben die regelmatig aan zonlicht is blootgesteld, is een tekort aan vitamine A zeer waarschijnlijk. Wanneer dan onmiddellijk hoge concentraties vitamine A aangebracht worden, bestaat er een kans dat de huid een gevoeligheidsreactie op vitamine A (ook retinoïde reactie genoemd) zal vertonen. Daarom adviseert Environ om te starten met een lagere dosering vitamine A en langzaam op te bouwen naar een hogere dosering.

Environ producten met vitamine A

Je kunt starten met de Environ AVST 1 crème of het Environ C-Quence 1 serum van het Ionzyme gamma en stap voor stap opbouwen naar producten met de hoogste doseringen, namelijk AVST 5 of C-Quence 4. Door de dosis vitamine A stapsgewijs op te bouwen, geef je de huid de tijd om te wennen aan een bepaalde dosering. Uiteindelijk zal je zeer hoge concentraties vitamine A op je huid kunnen aanbrengen met een gezonde, jeugdige en stralende huid tot gevolg.

Vitamine a receptoren rond de huidcellen

Wist je dat op elke cel receptoren zitten die vitamine a stoffen kunnen ontvangen voor opname in de cel, en dat die receptoren afnemen naarmate je ouder wordt. Het goede nieuws is dat er altijd weer nieuwe receptoren aangemaakt kunnen worden als er vitamine a stoffen aan de huid worden aangeboden. En dit gebeurt dus ook dankzij Environ productgebruik.

Vergeet je zonbescherming niet

Aangezien blootstelling aan zonlicht veel schade aan onze huid veroorzaakt, raadt Environ ook een dagelijkse zonbescherming aan. Zelfs bij bewolkt weer en in de winter, om voortijdige huidveroudering af te remmen. Je hebt bij Environ de keuze tussen twee zonnecrèmes: RAD, rijk aan antioxidanten die de cellen beschermen tegen beschadiging door UV-straling, of Alpha Day Lotion met lactaatzuur en ideaal voor de gepigmenteerde huid.

Wist je dat een zonnefilter ook beschermt tegen versnelde oxidatie van je vitaminencreme in de buitenlucht.

Verschillende vormen van vitamine A

De anti-ageing eigenschappen van vitamine A werden ontdekt in de vroege jaren zeventig, toen artsen merkten dat acne patiënten die met succes werden behandeld met een recept op basis van retinoïnezuur (bekend als tretinoïne), een nieuwe, zachte, minder gepigmenteerde huid kregen, vrij van rimpeltjes. Maar andere bijwerkingen van tretinoïne waren minder welkom: namelijk schilfering, jeuk en irritatie.

En zo werden de vitamine A derivaten geboren. Dit zijn minder agressieve vormen van vitamine A dan retinoïnezuur. Het gaat om: retinol en de ester-vormen retinylpalmitaat, retinylacetaat en retinylpropionaat. Deze derivaten zijn – in tegenstelling tot retinoïnezuur – zonder doktersrecept verkrijgbaar.

Derivaten net zo effectief als retinoïnezuur

Studies bevestigen trouwens dat met vitamine A derivaten dezelfde resultaten kunnen worden bereikt als met retinoïnezuur; het duurt alleen iets langer omdat derivaten in de huid geleidelijk worden omgezet in retinoïnezuur. Het voordeel is dat deze geleidelijke omzetting minder irritatie veroorzaakt.

Environ AVST 1, 2 en 3 bevatten Retinylpalmitaat, AVST 4 bevat Retinylacetaat. AVST 5 bevat een combinatie van beide vormen.

Retinylpalmitaat: mild voor de huid

Meer dan 80% van de vitamine A die van nature aanwezig is in de huid is retinylpalmitaat. Wanneer de huidcellen vitamine A nodig hebben, wordt een deel van deze (reserve)voorraad retinylpalmitaat door enzymen omgezet naar de actieve vorm, retinoïnezuur.

Environ adviseert personen die nog nooit een vitamine A crème gebruikt hebben, of die een gevoelige huid hebben, om te starten met een crème op basis van retinylpalmitaat, aangezien het een milde vorm van vitamine A is. Heel geschikt is AVST 1, waarbij geleidelijk kan worden opgebouwd naar AVST 2 en 3.

Retinylacetaat: dringt snel in de huid

Retinylacetaat dringt sneller in de huid en is daarom actiever dan retinylpalmitaat. Voor wie al een tijdje retinylpalmitaat gebruikt, kan dit de volgende stap zijn. Environ adviseert AVST 4 of 5.

Retinylpropionaat: stabiel in zonlicht

Beide vormen kunnen gecombineerd worden met retinylpropionaat. Deze estervorm van vitamine A is heel stabiel in zonlicht. De moleculen zijn klein genoeg om diep in de huid te dringen en om de synthese van gezond collageen te stimuleren.

Retinol: een wonderingrediënt

Wanneer je huid eenmaal je gewend is aan deze estervormen, kan je evolueren naar retinol. Environ adviseert Retinol 1, 2 of 3 wanneer de klant gewend is aan AVST 5. Retinol is een wonderingrediënt: geen ander ingrediënt kan retinol evenaren als het gaat om het vervagen van pigment, het boosten van collageen, het verfijnen van de poriën en het bestrijden van de tekenen van veroudering, evenals het helpen bestrijden van acne. Retinol is de meest actieve vorm van vitamine A die wordt gebruikt in cosmetica. Denk eraan dat retinol een ingrediënt voor de nacht is; het wordt namelijk afgebroken door zonlicht.

Vitamine A en zon

Er wordt wel eens gezegd dat wanneer je een crème op basis van vitamine A gebruikt, je je huid niet mag blootstellen aan zon. Sommigen beweren dat vitamine A de huid gevoelig maakt voor de zon, met een grotere kans op zonnebrand en pigmentvlekken. Dit risico geldt zeker voor retinoïnezuur en ook voor retinol, zij het in mindere mate.

Maar het is wetenschappelijk bewezen dat retinylpalmitaat de energie van de zon absorbeert en als een natuurlijke zonnefilter werkt. Retinylpalmitaat beschermt de huid juist tegen zonlicht!

Voor Environ blijft dagelijkse bescherming van de huid met de zonnecrème RAD SPF 15 overigens een absolute noodzaak.

 

Wil jij weten waar je Environ behandelingen kunt ondergaan? Ga dan naar de website van Environ voor meer informatie.  En hier vind je een salonlocator.

Volg Environ ook op Facebook!

Deze informatie behoort tot het merkdossier van Environ op BeautyJournaal en wordt je rechtstreeks aangeboden.

Lees ook