Heeft het toegevoegde waarde?

08:12 - 04:55
luistertijd 08:12 - leestijd 04:55

Smashbox Photo Finish primer in twee varianten

Al tijden zie je overal primers te koop, zowel in het goedkope als het duurdere segment. Ik was weliswaar nieuwsgierig naar een dergelijk product, maar desondanks heb ik consequent deze trend genegeerd. Weer een product in mijn beautyregime….. Ik was net gewend aan layering van huidverzorging.

Maar goed… je kunt er niet omheen. Ik besloot toch de proef op de som te nemen. En direct stortte ik me in een test van meerdere primers. In deze review lees je alles over Smashbox Photo Finish en Photo Finish Hydrating primers.

Wat is een primer eigenlijk?

Al in 2010 schrijft Monique over de primer. Je leest het artikel hier. Kort samengevat: Een primer maakt het huidoppervlak glad en egaal. Het zorgt er voor dat de hechting van foundation of poeder beter is (net als een primer onder verf) en dus langer houdt. Daarnaast ziet je teint er fraaier uit en lijkt je huid gladder; sommige primers zorgen er ook voor dat lijntjes en poriën minder zichtbaar zijn.

sabine1Iets over mijn huid

Ik leef intensief! Ik werk hard, heb een stressvolle job en heb een slechte eigenschap: ik rook. In combinatie met een droge, gevoelige huid, niet echt de juiste omstandigheden voor dat gewilde perzikkleurige zachte huidje. Ik heb rimpels (droogte en ouderdoms-), een teint die soms wat grauwig uitpakt (wat wil je als je rookt?) en licht zichtbare poriën op mijn neus. Zou een primer voor mij de helpende hand zijn voor een fraaie(re) huid?

Verpakking

De aantrekkelijke minimalistische tubes van Smashbox stralen me tegemoet! Langwerpige, platte tubes die zeer vriendelijk in de hand liggen. Mijn creatieve oog wordt geprikkeld door simpelheid: mooie folies, en matte vernissen in combinatie met een toegankelijke en deskundige typografie. Alsof het direct uit de tas van de visagist komt. Laat dat nou net de positionering zijn van dit merk! Goed werk van de designers.

Eerst maar even wennen aan het fenomeen primer

Aangezien het fenomeen primer nog vrij nieuw is voor mij begin ik eerst maar eens lukraak te experimenteren met de aangeleverde primers. Hoe werkt het? Hoe pakt een foundation? Hoe voelt het? De extra handeling – die me er altijd van weerhield een primer te gebruiken – valt me mee. Na de dagelijkse huidverzorging masseer je een ‘dikke erwt’ primer uit over je gezicht. Voordat je vervolgens de foundation aanbrengt: even laten intrekken. Easy Peasy! Nadat ik gewend ben aan primers in algemene zin, kan ik nu een oordeel gaan vellen over de primers in deze test.

Photo Finish en Photo Finish Hydrating: de ingrediënten

Primers zitten over het algemeen boordevol siliconen. Deze siliconen zorgen voor een ‘vullend’ laagje voor oneffenheden van de huid en een stralend uiterlijk en soepelheid. Ook verbeteren ze de structuur van een cosmetisch product (makkelijker te verspreiden en een licht en niet-plakkerig huidgevoel). Ik ben benieuwd of ik in de primers van Smashbox ook siliconen aantref en bekijk allereerst de INCI-lijsten:

Photo Finish: Cyclopentasiloxane, Dimethicone Crosspolymer, Dimethicone, Trisiloxane, Silica, Dimethicone/Vinyl Dimethicone Crosspolymer, Ethylhexyl Salicylate, Retinyl Palmitate, Tocopheryl Acetate, Sunflower Seed Extract, Propylene Glycol, Water, Grape Seed Extract, Cola Acuminata Extract, Camellia Oleifera Extract.

Photo Finish Hydrating: Water, Cyclopentasiloxane, Butylene Glycol, Hexylene Glycol, PEG/PPG-18/18 Dimethicone, Sodium Chloride, Dimethicone Crosspolymer, Imperata Cylindrica Root Extract, Glycerin, Stearyl Dimethicone, PEG-8 Dimethicone, Caprylyl Glycol, PEG-8, Carbomer, Phenoxyethanol [+/- Blue 1 (CI 42090), Red 4 (CI 14700), Yellow 5 (CI 19140)] ILN38097.

Hell Yes… De siliconen (vet gemarkeerd) zijn in grote getalen aanwezig. Aan de volgorde van de ingrediënten op de INCI-lijst valt af te leiden dat de Photo Finish – qua siliconen – de kroon spant.

Een lesje in siliconen

Daarnaast zie je dat de Hydrating Primer een compleet andere INCI heeft dan de normale primer van Smashbox. Maar bevat het hydraterende ingrediënten? Het eerste ingrediënt is water (nummer 1 op de INCI) en verder ontdek ik Butylene glycol dat de huidvochtigheid kan verhogen en glycerin dat een huidbevochtiger is. Er zitten dus zeker hydraterende ingrediënten in.

Aan de slag: mijn bevindingen

Photo Finish Hydrating: De emulsie is lichtblauw en heeft een lichte cosmetisch en aangename frisse geur. Het product smeert makkelijk uit. Bij het uitsmeren wordt de emulsie zeer fluide. Het laat een lichte waterige laag achter op mijn huid, vergelijkbaar met een hydrating gel. Dit laagje trekt binnen een paar minuten in de huid. Deze voelt gehydrateerd aan, maar heeft in eerste instantie een lichte ‘waterige glans’. Deze trekt na een paar minuten weg.

Photo Finish: Een doorzichtige siliconenachtige substantie, welke een subtielere geur heeft dan zijn hydraterende broertje. De primer smeert uit als een zeer vloeibare Vaseline. Zacht en licht vettig. De primer trekt nog sneller in en laat een zijdezachte huid achter. Hij geeft wel het gevoel alsof er een laagje op mijn huid achter is gelaten (…de siliconen?).

Smashbox Primers op Hand

Links op de eerste foto van mijn hand zie je Photo Finish Hydrating, rechts de normale Photo Finish. Je ziet dat beiden een zichtbaar zachtere huid achterlaten (tweede foto). Minder rimpeltjes en beiden een mooie huidgloed. De Photo Finish heeft een mattere uitstraling.

Een heerlijk huidgevoel

Het gaat vooral om huidgevoel. Het linker gedeelte van mijn hand (Photo Finish Hydrating) is zacht en glad, en het rechter (Photo Finish) glad, gepolijst en matter… maar wel met een ‘laagje’ over mijn huid. Nu eens uitproberen op mijn gezicht. Ik smeer de linkerhelft (voor de kijkers thuis rechts) in met de hydraterende en de rechterhelft van mijn gezicht met de normale primer. En ik bemerk hetzelfde effect als op mijn hand. De foundation pakt op beide helften mooi.

sabine primersAan het einde van de dag ervaar ik wel een verschil. De linkerhelft voelt minder droog aan, dan de rechterhelft. Mijn make-up zit op beide kanten nog steeds goed. Net als op de hand, zijn lijntjes minder zichtbaar, de huid heeft een mooie teint en gloed. Eén ding valt me wel op. De poriën op mijn neus zijn nog steeds zichtbaar (weliswaar iets minder); die claim wordt dus niet waargemaakt.

Conclusie

Een primer blijkt een aanwinst in mijn beauty regime. Ongeacht welke ik gebruik, mijn huid ziet er stralender uit. Ik krijg complimenten. Mijn foundation blijft inderdaad beter zitten. Een dag hard werken, een vol avondprogramma. Het maakt niet uit. Foundation zit er ook ’s avonds nog op zoals in de ochtend.

Deze primers van Smashbox doen wat ze beloven, zijn fijn in gebruik. Het is het dus waard om uit te vinden welke voor jou het beste werkt. Dit is geheel afhankelijk van jouw eigen huideigenschappen. Voor mijn droge huid is de Photo Finish Hydrating erg fijn.

Collectie Primers Smashbox

Smashbox heeft een reeks aan primers. Het is absoluut de moeite waard om uit te proberen welke voor jou geschikt is.

Lees ook