Het verbaast ons wel eens hoe groot de haat-liefde verhouding van vrouwen met foundation is.

03:24 - 02:02
luistertijd 03:24 - leestijd 02:02

Het verbaast ons wel eens hoe groot de haat-liefde verhouding van vrouwen met foundation is. Ze vinden de kleuren niet mooi, de dekking niet goed (teveel of te weinig) of het is een hoop gedoe. Maar geloof ons, foundation is een fan-tas-tisch product! Alleen luistert het inderdaad heel nauw dat je en de goede kleur vindt en de juiste dekking – van transparant tot echt dekkend.

Jammer genoeg is het vaak (uitzonderingen daargelaten, zoals TrueMatch van L’Orèal) bij goedkope merken inderdaad zo dat er weinig lol te beleven is aan het kleurenpalet en de look en feel op de huid. En wie eenmaal een miskoop heeft gedaan, lijkt een volgende wel weer moeilijk tot een nieuwe foundation aan te sporen. Uit professionele ervaring weten we dat bijvoorbeeld de merken waarmee make-upartists werken ook echt de allermooiste en fijnste foundations aanbieden, met perfecte kleuren voor alle huidtypen en een groot assortiment aan dekkingsmogelijkheden (transparant, dekkend, mat, glanzend, liftend, hydraterend, you name it…). En dan praten we over merken als MAC, Bobbi Brown, Laura Mercier en onze allernieuwste favoriet Ellis Faas! Daarnaast zijn ook Lancôme, Dior en La Prairie het onderzoeken waard.

Maar dan die primer, wat kun je daarmee? Het wordt namelijk aanbevolen onder je foundation, of over je dagcrème. Een primer maakt het huidoppervlak glad en egaal. Dit geeft al een mooi effect gewoon over je dagcreme heen, en onder een foundation of poeder zorgt het ervoor dat de hechting van de make-up die er dus overheen komt nog beter is, dat die make-up ook nog langer houdt en dat je teint er dus nog fraaier en gladder uitziet.

Zo’n primer bevat hoofdzakelijk siliconen. Heel simpel maar oh zo doeltreffend. En van de vele soorten siliconen, zijn deze het meest gebruikt:

Dimethicone: het vormt een waterproof barriere. Mits het goed geformuleerd wordt toegepast geeft het een super comfortabel huidgevoel, en zo niet, dat wordt het een zware massa op je huid. Die je ook echt voelt zitten.

Cyclomethicone/cyclopentasiloxane: Superlichtgewichte siliconen die zich makkelijk laten verspreiden en een ultrafijn effect geven. Het is wel zo dat ze snel verdampen nadat ze zijn aangebracht. Je zal deze vorm dus ook meestal niet alleen in een product aantreffen maar in combinatie met andere siliconen.

Dimethicone cross polymeren: Hierbij wordt dimethicone gecombineerd met een andere molecuul om het juiste effect te genereren. Zo zijn er combinaties mogelijk waarbij het effect heel poederachtig wordt.

BeautyJournaal tip: kijk ook eens op de website van Amanda Rijff, ze is visagiste én accountmanager voor het make-upmerk Laura Mercier en ze is dol op alles wat met de flawless teint te maken heeft.

Lees ook:

Meer make-uptips vind je ook bij Tips van Dominique

Lees ook