Volgens wetenschappers beter dan fractional laser!

03:33 - 02:07
luistertijd 03:33 - leestijd 02:07

Radiofrequente needling de heilige graal voor huidverstrakking?

Er wordt beweerd dat het de heilige graal is op het gebied van skin tightening, ofwel huidverstrakking: Radio Frequency (RF) Needling. Dit is het met naaldjes op gecontroleerde wijze aanbrengen van wondjes door middel van energie (warmte) in de diepere huidlagen, waarbij de bovenste huidlagen worden gepasseerd en daarmee dus gespaard.

Het resultaat? Een niet-chirurgische, relatief pijnvrije huidverstrakkende procedure die nauwelijks tot geen hersteltijd vereist. Dat zegt de Amerikaanse dermatoloog Victor Ross, verbonden aan het Scripps Clinic Carmel Valley in Californië.

“Deze techniek stelt ons in staat om dicht bij het probleemgebied te komen,” zegt Ross tijdens een presentatie over deze nieuwe techniek tijdens de jaarlijkse conferentie van de American Society for Laser Medicine & Surgery, die dit jaar plaatsvond in Florida.

Huidige technieken: beschadiging van de epidermis

Diverse technologieën ontworpen om energie af te leveren in de diepere huidlagen en de epidermis te sparen, blijken toch niet optimaal te werken. Apparaten met licht en fractional laser zijn bijvoorbeeld niet in staat om de epidermis volledig met rust te laten, met alle bijwerkingen van dien.

Vergelijking van verschillende technieken voor huidverstrakking. Fractional laser (rechts) laat de epidermis duidelijk niet ongemoeid.

Een geïsoleerde naald biedt uitkomst

“Een andere manier om energie diep in de huid te brengen en daarmee de bovenste huidlagen te sparen is het gebruik van een geïsoleerde naald. Met andere woorden, je gebruikt weliswaar een naald, maar alleen het puntje van de naald geeft energie af aan de huid,” legt hij uit. “Op die manier passeer je de bovenste huidlagen en kun je de energie afleveren op iedere gewenste huiddiepte.”

Bij RF apparatuur worden diverse mechanismen toegepast om de naaldjes door de huid te ‘duwen’ en de afgifte van energie te controleren. Van veren (toegepast bij Infini en Lutronic), een motortje (Intensif en Endymed) tot handwerk (Factora en Inmode).

Maar werkt RF needling ook echt?

RF Needling is een ideale techniek voor huidverstrakking, volgens de arts: “Met RF Needling kunnen we de energie dieper afleveren dan met andere technieken, zoals laser. Bij laser is het lastig om dieper dan 1,5 mm in de huid door te dringen, aangezien het laserlicht wordt belemmerd door de huid. Met RF Needling breng je de energie daar waar je hem hebben wilt.”

Met RF Needling breng je de energie daar waar je hem hebben wilt en blijft de epidermis gespaard. (Foto is eigendom van Pollogen)

Nog wel een voorbehoud

Er is echter één voorbehoud bij deze techniek, zegt Ross: “Wat we nog niet weten, zijn de exacte instellingen. We weten niet hoe ver we kunnen gaan met deze techniek. Persoonlijk denk ik dat we tot nu toe te voorzichtig zijn geweest. Mogelijk hebben we de energieafgifte te laag gehouden en zijn we nog niet diep genoeg in de huid doorgedrongen. Hoogstwaarschijnlijk hebben we de behandeling te oppervlakkig uitgevoerd. Maar naarmate we deze apparatuur vaker gebruiken en meer behandelingen uitvoeren, zullen mensen de potentie van deze techniek gaan inzien. Met het Infini apparaat – waar we de meeste ervaring mee hebben – zien we al schitterende resultaten bij mensen met acnelittekens op de wangen.”

Bron

Lees ook