Cosmetisch medisch Gezicht Rimpels en slapte

Veelbelovend? Radiofrequente needling voor huidverstrakking

redactie, Corine
Geschreven door redactie, Corine

Volgens wetenschappers beter dan fractional laser!

RF Needling Sfeerbeeld

Radiofrequente needling de heilige graal voor huidverstrakking?

Er wordt beweerd dat het de heilige graal is op het gebied van skin tightening, ofwel huidverstrakking: Radio Frequency (RF) Needling. Dit is het met naaldjes op gecontroleerde wijze aanbrengen van wondjes door middel van energie (warmte) in de diepere huidlagen, waarbij de bovenste huidlagen worden gepasseerd en daarmee dus gespaard.

Het resultaat? Een niet-chirurgische, relatief pijnvrije huidverstrakkende procedure die nauwelijks tot geen hersteltijd vereist. Dat zegt de Amerikaanse dermatoloog Victor Ross, verbonden aan het Scripps Clinic Carmel Valley in Californië.

“Deze techniek stelt ons in staat om dicht bij het probleemgebied te komen,” zegt Ross tijdens een presentatie over deze nieuwe techniek tijdens de jaarlijkse conferentie van de American Society for Laser Medicine & Surgery, die dit jaar plaatsvond in Florida.

Huidige technieken: beschadiging van de epidermis

Diverse technologieën ontworpen om energie af te leveren in de diepere huidlagen en de epidermis te sparen, blijken toch niet optimaal te werken. Apparaten met licht en fractional laser zijn bijvoorbeeld niet in staat om de epidermis volledig met rust te laten, met alle bijwerkingen van dien.

RF Needling Comparison

Vergelijking van verschillende technieken voor huidverstrakking. Fractional laser (rechts) laat de epidermis duidelijk niet ongemoeid.

Een geïsoleerde naald biedt uitkomst

“Een andere manier om energie diep in de huid te brengen en daarmee de bovenste huidlagen te sparen is het gebruik van een geïsoleerde naald. Met andere woorden, je gebruikt weliswaar een naald, maar alleen het puntje van de naald geeft energie af aan de huid,” legt hij uit. “Op die manier passeer je de bovenste huidlagen en kun je de energie afleveren op iedere gewenste huiddiepte.”

Bij RF apparatuur worden diverse mechanismen toegepast om de naaldjes door de huid te ‘duwen’ en de afgifte van energie te controleren. Van veren (toegepast bij Infini en Lutronic), een motortje (Intensif en Endymed) tot handwerk (Factora en Inmode).

Maar werkt RF needling ook echt?

RF Needling is een ideale techniek voor huidverstrakking, volgens de arts: “Met RF Needling kunnen we de energie dieper afleveren dan met andere technieken, zoals laser. Bij laser is het lastig om dieper dan 1,5 mm in de huid door te dringen, aangezien het laserlicht wordt belemmerd door de huid. Met RF Needling breng je de energie daar waar je hem hebben wilt.”

RF Needling Schematisch

Met RF Needling breng je de energie daar waar je hem hebben wilt en blijft de epidermis gespaard. (Foto is eigendom van Pollogen)

Nog wel een voorbehoud

Er is echter één voorbehoud bij deze techniek, zegt Ross: “Wat we nog niet weten, zijn de exacte instellingen. We weten niet hoe ver we kunnen gaan met deze techniek. Persoonlijk denk ik dat we tot nu toe te voorzichtig zijn geweest. Mogelijk hebben we de energieafgifte te laag gehouden en zijn we nog niet diep genoeg in de huid doorgedrongen. Hoogstwaarschijnlijk hebben we de behandeling te oppervlakkig uitgevoerd. Maar naarmate we deze apparatuur vaker gebruiken en meer behandelingen uitvoeren, zullen mensen de potentie van deze techniek gaan inzien. Met het Infini apparaat – waar we de meeste ervaring mee hebben – zien we al schitterende resultaten bij mensen met acnelittekens op de wangen.”

Bron

Over deze schrijver

redactie, Corine

redactie, Corine

Corine (1981) maakt deel uit van de BeautyJournaal redactie en is daarnaast ook freelance communicatieconsultant en tekstschrijver met een voorliefde voor beauty- en verzorgingsproducten. Ze is erg kritisch als het om verzorgingsproducten gaat, besteedt veel tijd aan 'vergelijkend warenonderzoek' en het uitpluizen van ingrediënten. Want hoe mooi de verpakking van een crème, lotion of lippenstift ook kan zijn... het gaat uiteindelijk om de inhoud.

7 reacties

  • Hoi Angela, ben benieuwd, laat je het ons ook weten? ik wil ook eens een BBL ondergaan, ben zeer benieuwd ernaar, juist vanwege het degelijke onderzoek dat is gedaan en de resultaten.

  • Dank je Monique voor reactie. Ik heb woensdag n afspraak bij aleida dus zal al mijn vragen afvuren::)). Ben wel nieuwsgierig naar de BBL maar vooral naar de resultaten.

  • angela, de bbl is geen laser, het is ipl. in het stuk wordt ook uitgelicht dat je hiermee veel minder bijwerking hebt dan met laser. “Hoewel BBL aanzienlijk minder pijnlijk is, is het niet pijnloos. Aleida: “Ik behandel patiënten van te voren met een verdovende crème en dan is het goed te doen. BBL is sowieso minder pijnlijk dan een ablatieve laser, omdat het geen gaatjes in de huid brandt. Je kunt wel het effect van zonnebrand hebben na de behandeling, alsof je een middag onbeschermd op het terras hebt gezeten. Meestal neemt die roodheid na een dag of twee weer af.” Laser is het meest zware wat er is, dit zit tussen ipl en laser in. Ik zal Aleida Dijkstra vragen nog verder te reageren op je vragen.

  • Wat is nu het verschil tussen deze techniek en de Forever Young BBL? Werken beide type lasers nu op huidverstrakking of verbetering huidstructuur? Hoeveel sessies heb je ervan nodig voordat ‘resultaat’ zichtbaar is? Ik vind het als consument moeilijk een afweging te maken welke laser wat nu precies doet. Mooie beloftes maar maken ze het ook waar. En hoe zit het met de downtime? Bij de vroegere CO2 laser hingen ‘de vellen’ aan je gezicht en was je lange tijd niet toonbaar. Tuurlijk is de techniek een grote stap vooruit maar is het resultaat ook echt verbeterd…….????

  • Longevity heeft een radiofrequent needling en hebben schijnbaar mooie resultaten mee. Ik ken helaas niet de in en ouds maar ik zal eens wat opvragen en kijken of deze systeem gelijk is met het artikel boven!

  • Weer iets om goed te volgen. Roept bij mij toch wel wat vragen op. Waarom zou je zo diep (3,5 mm) de huid in willen? De cellen die je wilt activeren voor versteviging zijn voornamelijk de fibroblasten. Deze zitten in de pappilaire laag (bovenste laag) van de lederhuid. Hiervoor is een diepte van 0.3 – 0,5 mm al voldoende. Hoe dieper je gaat hoe groter de kans op beschadiging van haarwortels, haarvaten, zweetklieren etc. Daarnaast geeft warmte altijd alle kanten op een verspreiding, ook al werk je met geisoleerde naalden. Ben heel benieuwd wat her dan de effecten, vooral op langere termijn, van zijn op bijvoorbeeld de haarwortels en bloedvaten.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.