Olaz zegt: 2000 genen spelen een rol!

04:30 - 02:42
luistertijd 04:30 - leestijd 02:42

Waarom zien sommige vrouwen er jonger uit dan ze zijn?

Iedereen kent wel een vrouw die er veel jonger uitziet dan haar daadwerkelijke leeftijd. We vragen ons allemaal af wat haar geheim is. Goede genen, een magische crème of een cosmetische behandeling?

Voor het eerst in de geschiedenis heeft Olaz het huidverouderingsproces bij vrouwen in verschillende levensfasen in kaart gebracht en aangetoond hoe veranderingen in de genexpressie het uiterlijk en de kwaliteit van de huid beïnvloeden.

Multi-Decennia en Etniciteit (MDE): de huiden van 20 tot zeventig jarigen

De zogenaamde Multi-Decennia en Etniciteit (MDE) studie, die in 2012 van start ging, onthult biologische overeenkomsten tussen vrouwen die er uitzonderlijk jong uitzien voor hun leeftijd; van twintigers tot zeventigers en van verschillende etniciteiten.

Bovendien heeft het onderzoek specifieke veranderingen in genexpressie waargenomen die invloed hebben op het huidverouderingsproces gedurende verschillende decennia in een vrouwenleven. Olaz heeft de eerste bevindingen van de MDE studie onlangs gepresenteerd tijdens het 23e World Congress of Dermatology, ’s werelds meest prestigieuze congres voor dermatologen.

Onderzoek gepresenteerd op World Congres of Dermatology

De studie is geleid door Dr. Alexa Kimball, Professor in dermatologie aan de Harvard Medical School en andere wetenschappelijke en analytische onderzoekpartners op het gebied van systeembiologie, biologie van de huid, en 3D-beeldvorming en hormoonindeling. Bovendien is Olaz voor de eerste keer een samenwerking aangegaan met 23andMe, een toonaangevend bedrijf voor persoonlijke genetica, om nog beter te begrijpen hoe genen bij verschillende etniciteiten zijn gelinkt aan huidveroudering.

Inzichten voor gezichtsverzorging

“We zijn verheugd om te zien hoe ons onderzoek nieuwe innovaties buiten de gezondheidszorg en genetica kan beïnvloeden. Deze samenwerking biedt potentieel om te laten zien wat de waarde is van genetica voor miljoenen mensen bij hun dagelijkse gezichtsverzorgingsroutine,” zegt Emily Drabant Conley, onderzoekswetenschapper bij 23andMe.

2000 genen betrokken bij instandhouding jongere huid

De eerste resultaten bevatten gegevens van Kaukasische (Westerse) en Afrikaanse deelnemers aan het onderzoek. Door middel van een geavanceerde bio-informatica analyse van ongeveer 20.000 genen heeft Olaz geïdentificeerd dat er een unieke huidsamenstelling bestaat onder de ‘uitzonderlijke huidverouderaars’, de vrouwen die er jong uitzien voor hun leeftijd. Deze unieke samenstelling bestaat uit ongeveer 2.000 genen, die verantwoordelijk zijn voor een groot aantal belangrijke biochemische functies, waaronder cellulaire energieproductie, celverbindingen en adhesieprocessen, huid- en vochtbarrière-vorming, DNA-herstel, en replicatie en de productie van anti-oxidanten.

Waarom de een wel, de ander niet?

Uit de studie blijkt dat, ondanks dat we allemaal deze genen in onze huid hebben, het verschil zit in hoe sterk deze genen tot uiting komen in de huid. “Spannend aan deze bevindingen is dat de genen die deel uitmaken van de unieke huidsamenstelling van ‘uitzonderlijke huidverouderaars’ de sleutel kunnen zijn voor het succesvol ouder worden en het ontcijferen van de functies die ze beïnvloeden en waarom dit anders tot uiting komt bij deze vrouwen.

Dit stelt onderzoekers van Olaz in staat om meer vrouwen te helpen om de huid er uitzonderlijk mooi uit te laten zien,” zegt Dr. Rosemarie Osborne, lid van het Procter & Gamble (P&G) Beauty Research team.

Iedere tien jaar andere hoofdrolspelers in huidveroudering

Het tweede belangrijk inzicht is dat, gebaseerd op de studie onder Kaukasische vrouwen, er verschillende ‘kantelpunten’ in de genexpressie zijn die voorkomen in elk decennium naarmate we ouder worden:

  1. Daling in reactie van antioxidanten (twintigers)
  2. Daling in bio-energie van de huid (dertigers)
  3. Verhoging in cellulaire veroudering (veertigers)
  4. Daling van de huidbarrière-functie (vijftigers)
  5. Versnelling van alle bovengenoemde punten (zestigers)

Dit inzicht geeft de mogelijkheid huidveroudering voortaan gerichter aan te pakken.

Nog beter presterende producten en gepersonaliseerde oplossingen

De MDE studie biedt een schat aan inzichten die kunnen worden gebruikt om nog beter presterende producten te ontwikkelen en meer gepersonaliseerde oplossingen aan te bieden die zichtbare huidveroudering langer vertragen.

Ook studie naar Aziatische en Latijnse vrouwen

Olaz gaat door met het verzamelen en analyseren van data van Aziatische en Latijns-Amerikaanse vrouwen, van twintigers tot zeventigers, om de toepassing van de bevindingen van de studie te vergroten.

Eenmaal afgerond zal de MDE studie huidveroudering bij vrouwen in zes verschillende decennia van hun leven en over vier verschillende etniciteiten in kaart hebben gebracht.

Lees ook