‘When a little make-up is applied cleverly, you look like heaven.’

09:15 - 05:33
luistertijd 09:15 - leestijd 05:33
Monique en Pat McGrath in Marrakech, december 2014

In 2013 kreeg ik mijn eerste kans om deze goddess of make-up artistry, Pat Mcgrath,  te ontmoeten en wat denk je? Het liep finaal de mist in. Zo gaat dat wel vaker bij mij als ik een famous person iets moet vragen. Want wat moet je vragen: wat de make-uptrends en trics zijn? Zo banaal.

Nee, ik koos voor een gevaarlijke interviewtechniek waarin ik geen hoofdvragen, alleen maar door-vragen had, en er een organisch gesprek kon ontstaan zonder rode draad. Ik had een hoofdvraag: waarom zij zo immens gewild was om de make-up te verzorgen bij alle grote modenhuizen…Na drie doorvragen kreeg ik vurige blikken en een bitse opmerking waaruit bleek dat ze in verwarring was, niet wist waar ons gesprek naartoe ging en het ook absoluut niet op prijs stelde. De diva (en met recht natuurlijk…) wilde controle. Het werd een gesprek over koetjes en kalfjes in trends en trics. Ik kon het niet plaatsen, want het inspireeerde me niet.

Lentelooks en een mooie huid…

Eind 2014 ging het over een andere boeg. Ik zat in Marrakech in een gezelschap met andere journalisten uit de wereld en we konden allemaal drie vragen stellen. Omdat we nu uit verschillende landen frisse input van collega’s kregen, vond ik het wat gevarieerder. Hieronder een weergave van onze ronde tafel sessie die ongeveer 15 minuten duurde.

Wat is het allerbelangrijkst voor een make-up artist?

Het creëren van een ervaring, een beleving bij de klant waar je trots op kunt zijn. En wanneer vrouwen begrijpen waar je mee bezig bent: waarom je doet wat je doet.

Wat is volgens jou de belangrijkste trend voor het voorjaar en de zomer van 2015?

De trend voor het komende seizoen is heel puur en rauw. Soberder dan voorheen; geen scala aan kleuren, maar gewoon één of twee kleuren oogschaduw tegelijk. Of een smokey eye met alleen een oogpotloodje, een eye wing met één lijntje. Ik noem dit ‘untainted beauty’, ofwel vlekkeloze schoonheid.

Hebben we dan genoeg van glamour looks?

Natuurlijk zien we nog steeds glamour looks in advertenties en campagnes, maar deze looks komen steeds dichter in de buurt van hoe we er in het dagelijks leven uitzien. Ik vind het interessant om te zien hoe vrouwen tegenwoordig met hun eigen, pure schoonheid omgaan. In make-up tutorials zie je vaak alle kleuren van de regenboog voorbij komen, maar dat is simpelweg niet wat de echte vrouw in het dagelijks leven gebruikt. De realiteit is eenvoudiger en gelukkig ook plezieriger: “It’s a celebration of beauty”.

Wat moet iedere vrouw het komende seizoen tenminste uitproberen?

We zien veel eyeliners in verschillende kleuren en vormen. Zet een lijntje, maak een wing, gebruik een potloodje of een eyeliner. Het is leuk om hier wat mee te spelen en nieuwe vormen uit te proberen.

Je werkt met grote namen zoals Jill Sander, Alexander McQueen & John Galliano. Zij hebben allemaal een eigen stijl. Is dat niet lastig?

Afwisseling is een belangrijke inspiratiebron voor me. Ik moet er niet aan denken om naar mijn werk te gaan en elke dag hetzelfde te doen. De afwisseling tussen simpele en gecompliceerde stijlen is daarom juist erg leuk. Soms ben ik weken bezig een bepaalde look te creëren, zoals de maskers voor Alexander McQueen, en soms maak ik in een enkele handbeweging een mooie eye wing. In beide gevallen gaat het om het gebruiken van de juiste kleuren en moet het perfect zijn. Bovendien: soms ziet een look er wellicht eenvoudig uit, maar is dan toch gecompliceerd.

Geloof je in perfectie?

Nee, niemand is perfect. Het gaat erom dat je je goed voelt, lekker in je vel zit en blij bent met wie je bent.

Wat is je tip voor de perfecte make-up in 5 minuten?

Gebruik foundation of gekleurde dagcrème, mascara, eyeliner en een crème blush op je lippen. Of focus je op je lippen en wangen. Of juist op je ogen met alleen een mascara en eyeliner. Er zijn dus veel mogelijkheden voor een perfecte make-up in een handomdraai. Het hoeft niet moeilijk te zijn.

Wat is je beste tip om de huid te doen stralen?

Dat is absoluut foundation, elke vrouw heeft een goede foundation nodig. Hiermee creëer je de basis voor de rest van je make-up. Dit betekent echter niet dat je je gezicht volledig met een dikke laag foundation moet bedekken. Zelf breng ik altijd eerst op het hele gezicht wat foundation aan en verwijder vervolgens de foundation op die plekken die ik niet te zwaar wil aanzetten. Daar waar het snel cakey wordt.

Dezelfde tip geldt voor concealer; die breng je alleen aan daar waar je het echt nodig hebt. Tot slot gebruik je een blush voor een healthy glow. Er zijn tegenwoordig hele fijne baked blushes verkrijgbaar, bijna transparant, met een natuurlijk effect.

Geef je de voorkeur aan vloeibare of mineraalpoeder foundation?

Ik gebruik in mijn werk als make-up artist vooral vloeibare foundation. Mineraalpoeders gebruik ik af en toe thuis. Nu we het toch over favoriete foundations hebben, wil ik graag een tip geven. Mocht je je favoriete foundation hebben gevonden, sla dan een voorraadje in en bewaar het in de koelkast. Niets is erger en frustrerender dan dat je favoriete foundation niet meer verkrijgbaar is.

En gebruik je ook highlighter?

Jazeker. Ik pas twee verschillende manieren van highlighten toe; natuurlijke highlights die eruit zien alsof ze ‘van binnenuit’ komen en meer kunstmatige highlights, waarbij ik vooral glitters en shimmers gebruik. In beide gevallen kies ik voor een holistische aanpak, waarbij ik de highlights gericht plaats en niet het hele gezicht poeder: “Don’t kill everything with puff.”

Je bent groot voorstander van het versterken van de sterke punten van je gezicht. Maar hoe herken je die eigenlijk?

Iedereen is anders en iedereen heeft sterke punten in zijn of haar gezicht. De trend is momenteel weliswaar om de focus te leggen op een gave huid, op ogen en wenkbrauwen. Maar laat je daar niet door leiden. Een trend is iets waar je gebruik van mag maken, iets dat je kunt toevoegen aan je eigen beauty ritueel.

Vrouwen zijn niet langer makke schapen als het gaat om wat de tijdschriften voorschrijven. Tijdschriften zijn meer en meer een bron van inspiratie. Deze inspiratie kan uiteraard van pas komen om je sterke punten te benadrukken. Heb je van nature bijvoorbeeld mooie volle wenkbrauwen? Door ze een klein beetje bij te werken en de natuur een handje te helpen, kan je ze nog meer laten knallen.

Een advies van Pat… Niet alles valt met make-up op te lossen, soms is een dermatoloog nodig

Er bestaat in deze wereld geen enkele foundation die een serieus huidprobleem volledig kan verbergen. Vlekjes en plekjes kan je wellicht verdoezelen, maar échte huidproblemen worden eerder uitvergroot door foundation. Ik adviseer mensen met een slechte huid dan ook om naar een dermatoloog te gaan. De huid is je canvas voor het aanbrengen van make-up. Ga niet zelf aanmodderen met zalfjes en poedertjes: “Care as much for your skin as for your designer shoes.”

Hoe ziet je eigen skin care routine eruit?

Ik ga regelmatig naar mijn dermatoloog in New York en heb recent ook een fantastische schoonheidsspecialiste ontdekt, eveneens in New York. Ze heet Eineda. Zij geeft me een drie uur durende behandeling op basis van licht, zuurstof, lymfedrainage en elektronische stimulering van de spieren. Eineda brengt elke huid in topconditie, alle fotomodellen in New York gaan naar haar toe. Ze is geniaal.

Wat zijn je favoriete make-up kwasten?

Ik ben verslaafd aan make-up kwasten en heb er meer dan 5000. Elk merk heeft wel toppers.

Wat is de meest gemaakte fout op make-up gebied?

Waarschijnlijk het kiezen van de verkeerde kleur foundation. Vaak komt dit doordat het product niet in het daglicht wordt aangebracht, maar in het kunstlicht van bijvoorbeeld de badkamer. Maar vrouwen zijn tegenwoordig erg handig op make-up gebied en maken minder snel echte blunders.

Misschien zijn ze wel te handig geworden met make-up en gebruiken het teveel. Boven een bepaalde leeftijd maakt make-up je alleen maar ouder. Dan geldt: less is more.

Pat: ‘When a little make-up is applied cleverly, you look like heaven.’

Psst…bekijk hier nog een leuke film die we vijf jaar geleden maakten met make-upartist Laura Mercier, samen met mua Dominique Samuel. (interview)

Lees ook