Maar liefst 30% van de 50-jarigen en 100% van de 90-jarigen hebben mijten

00:57 - 00:34
luistertijd 00:57 - leestijd 00:34

Wist jij dit al? Of wilde je het liever niet weten? Maar liefst 30% van de 50-jarigen en 100% van de 90-jarigen hebben haarzakjes waarin mijten zich verschuilen. Dit zijn achtpotige beestjes van ongeveer 0,3 millimeter groot.

In je wimpers en wenkbrauwen

Deze mini beetsjes voeden zich met huidcellen. Een mijt kan bij mensen mijt in haarzakjes en talgklieren worden aangetroffen, met name in het gezicht rond de wenkbrauwen en rond de neus. Maar ook bij de wimpers…

Nachtbrakers

Je zult ze niet snel zien (afgezien van hun formaat), want ze komen alleen ’s nachts naar buiten om te eten. Deze wimpermijten verplaatsen zich hooguit een paar millimeter per uur over de huid.

Paren doen ze in de opening van een haarzakje.Daar worden vervolgens zo’n 15 tot 20 eitjes gelegd. Krijg je al jeuk bij deze gedachte? Gelukkig kunnen deze mijtjes geen kwaad. Hooguit een beetje jeuk…..

Lees ook