Dr. Brandt & de toekomst van skincare die 15 jr geleden begon

05:43 - 03:26
luistertijd 05:43 - leestijd 03:26

De week van Monique
Ruim een week geleden bereikte mij het bericht dat dermatoloog Frederic Brandt uit Amerika is overleden. Hij was ‘pas’ 65 jaar. Natuurlijk, ook het overlijden van iemand je op de een of andere manier kende, komt altijd als een schok. In het bijzonder vroeg ik mij ook af waaraan hij overleden was.

De dood van dr Frederic Brandt

Ik ‘ken’ hem namelijk als een arts die een zeer gezonde leefstijl predikte, en voor mij behoorde tot de voorhoede van artsen die verder keken dan een medicijn en een medisch gesproken zieke huid, die holistisch keken naar schoonheid en gezondheid. Zoals het ook hoort. Namen als Perricone, Murad, Obagi, Wexler, en Brandt.

Dr Botox & dr Peeling

Frederic Brandt ontmoette ik zo’n tien jaar geleden in Amsterdam. Ik weet het nog heel goed. Ik was erg verheugd hem te mogen zien. In die tijd kwam het begrip cosmeceutical voor het eerst echt goed op dankzij deze mannen. Dr Brandt werd ook toen al de King of Botox genoemd en was een fervent peeling aanhanger – zoals de meeste Amerikaanse artsen. Het was half tien en naast mij op de bank van een hotel waarvan ik de naam vergeten ben, zat een man met een heel merkwaardig gezicht.

Depressief

Wellicht van geboorte al bijzondere features mee gekregen en dankzij een bepaald zelfbeeld verder uitgetekend met Botox en optisch ook verder uitgewassen met peelings. Hij was spiegelglad, bewegingsloos. Zelfs zijn oogleden bewogen in slow-motion. Een verschijnsel dat ik overigens meer zie bij artsen die dol zijn op Botox. Maar hij leek ook afwezig. En hij at noten, veel noten. Hij meldde dat hij een jetlag had, we moesten er het maar mee doen. Inmiddels weten we dat hij al decennialang aan depressies leed, en dat zijn doodsoorzaak waarschijnlijk niet geheel natuurlijk is geweest.

De intrede van cosmeceuticals

Brandt en de andere genoemde artsen maakten voor mij samen met Paula Begoun onderdeel uit van een revolutie in huidverzorging. Ze introduceerden hun eigen skincare en waren wars van de poëtische dromen die met name Franse merken altijd serveerden. Geen ‘hope in a jar’ voor hen. Maar een rijtje actives die ook wetenschappelijk bezien van nut zijn voor de huid. In die tijd (2008) schreef ik ook zelf een boekje over huidverzorging ‘Mooi zijn en Mooi blijven’ en zij waren mijn grote inspiratiebron. Een verzameld werk van alle inzichten die toen opkwamen en waarvan ik intuïtief als journalist al voelde dat dat de koers moest zijn.

Tip! Lees hier alle reviews over dr. Brandt producten op BeautyJournaal.

Trending

Momenteel zien we daar na een klein inzakkertje door de komst van stamcelgeneuzel weer een flinke opleving van. Mede dankzij het feit dat er steeds meer vrouwelijke dermatologen wereldwijd bij komen en op zoek gaan naar nut en bewijs en deze aloude lijstjes weer opborrelen. Gelukkig dat biotechnologie een grote vlucht heeft genomen; deze oude rotten (de actives) worden steeds werkzamer!

Het nieuwe holisme

Wat mij betreft mogen artsen überhaupt een grotere stempel op het domein van huidverzorging gaan drukken, samen met een toplaag van schoonheidsspecialisten en huidtherapeuten. Zo kan dit segment naar een nog hoger plan getrokken gaan worden. De eerste aanzet daartoe zie ik ook al gelukkig. Weg van het potje waarmee je je huid zacht houdt, anno 2015 willen wij serieuze huidverbetering.

De vrouwen in mijn team: dr Catharina Meijer, dr Aleida Dijkstra, Marielle Bastiaansen

In het BeautyJournaal expertteam ben ik daarom ook zeer verheugd met de komst van cosmetisch arts Catharina Meijer, naast mijn andere geweldige huidexperts als dermatoloog Aleida Dijkstra en huidcoach Marielle Bastiaansen. Ze vullen mijn team, elk vanuit hun eigen discipline fantastisch aan.

Moisturizer? Weet wat je smeert….

Catharina heeft onlangs een boeiend verhaal geschreven voor ons over de impact van moisturizers en waar je precies op moet letten bij het hydrateren van de huid. Ze is een echte Obagi-vrouw en zit daarmee ook perfect in de inner circle van high-end huidgoeroes. Ze is perfect getraind door dr Zein Obagi. Laat de trom maar roffelen. Deze goeroes weten hoe ze onze huid echt langer mooi kunnen houden. Met of zonder een extraatje van de injectable of een plastische ingreep.

Lees daartoe trouwens ook al onze artikelen die we met het topmerk Environ maken en waarover binnenkort ook reportages gaan komen.

De kapotte huid

Ook de plastisch chirurg in mijn team, Frank Niessen, is naast het operatief verfraaien van mensen gefascineerd door de huid. Met name op het gebied van littekenvermindering. Momenteel is hij betrokken bij een langdurig nieuw onderzoek over dit onderwerp, vanuit het VU Medisch Centrum.

Littekens vertegenwoordigen niet alleen de stille zichtbare herwinning aan een trauma, de emotionele pijn kan er ook voor altijd aan verbonden blijven. Het is dankbaar om hier een antwoord op te vinden. Ik zal je er binnenkort meer over vertellen.

Monique in Sante

Als je deze maand de Santé koopt, vind je daar ook een vier pagina-artikel van mij in over skincare trends – met het oog op jouw toekomst.

 

Geniet van je huid, Monique

 

Ps: we zijn een lezersonderzoek gestart om BeautyJournaal future-proof te houden. Wil je het alsjeblieft invullen?

 

Lees ook