Niet alleen Kim Kardashian shapet er op los, ook onze Yvonne

06:30 - 03:53
luistertijd 06:30 - leestijd 03:53

CleopatraMake Up Studio Face Shaping Box

Shapen… zo oud als de weg naar Rome

Wie denkt dat shapen iets van de dag van vandaag is, zit er helemaal naast. 4000 jaar geleden werd er al geshaped en wel door de Grieken en Romeinen. In de breedste zin van het woord, want tegenwoordig hebben we het alleen maar over de contouren via huid-shapen. Een hele bekende ‘shaper’ is natuurlijk Cleopatra. Zij omrandde haar ogen zwart, gaf haar ogen de vorm die wij allemaal kennen van haar.

Shapen ook belangrijk in het zwart-wit tijdperk

Eind 19e eeuw begon men met het produceren van zwart-wit film. Charlie Chaplin is een goed voorbeeld van wat shapen deed op film. Hij maakte zijn ogen zwart rondom, vaak met een donkere oogschaduw tot aan zijn wenkbrauwen. Ook wenkbrauwen en snor werden donkerder gemaakt en hij accentueerde zijn jukbeenderen. Bij zwart-wit film was het van belang om te shapen. Deed men dit niet dan kreeg je een plat gezicht met de filmcamera’s uit die tijd. Acteurs en actrices moesten in die tijd al shapen om er goed uit te zien op film.

Maar wat is shapen eigenlijk?

Vorm geven aan het gezicht

Shapen betekent heel simpel ‘vorm geven aan’. In dit geval aan het gezicht. Er is 1 gouden regel: alles wat donker is gaat optisch naar achter (geeft dus diepte) en alles wat licht is, haalt naar voren. Bij Kim Kardashiantoneel zie je dit heel duidelijk. De dames, ook de heren, op het toneel zijn zwaar opgemaakt. Doen ze dit niet, dan valt alles weg en is het net of er geen make up gebruikt is. Alles moet extra geaccentueerd worden.

Vorm geven aan seksualiteit

Dragqueens moeten hun gezicht ook shapen, vaak bijna theatraal. Dit om de toch vaak mannelijke trekken te verdoezelen en de vrouwelijke te creeëren. Van dichtbij schrik je bijna, maar van ver af is het vaak een prachtige make up.

Kim Kardashian, the shape queen

Mede door Kim Kardhasian is shapen op het moment helemaal hot. Men shapet er lustig op los. Het moet echter wel met mate, je ziet er anders al gauw uit als een kolenboer.

Shapen met crème of poeder

Er zijn 2 manieren om te shapen, met poeder of crèmefoundation. Ik gebruik voor deze test poeder: de Make Up Studio Face Shaping Kit.

Shapen met Foundation

Met foundation: een egale teint.

Eerst een basis maken

Stap 1: primen

Eerst heb ik van Smashbox de  Photo Finish foundation primer met de vingers dun aangebracht, ook onder de ogen. Je voelt meteen dat je huid heerlijk zacht is. Hierna wat oneffenheden weggewerkt met de YSL Touché Eclat, onder de ogen, in de neus/mondplooi en op de wangen.

Stap 2: cc cream basis

Na de Photo Finish heb ik met de vingers Smashbox Camera Ready gebruikt, dit is een CC cream met een SPF 35. Bij het opmaken van klanten als make-up artist, gebruik ik nooit mijn vingers maar alleen een foundation brush; bij mezelf vind het gemakkelijker dit even snel met de vingers te doen. De Camera Ready pakt meteen goed op de primer. Nu heb ik een egale teint en kan ik gaan beginnen met shapen.

Make Up Studio Shapebox

makeup studio face shaping kit

Ik werk met de Shapebox van Make Up Studio in de kleur light. Ik begin met de lichte vanillekleur, de bekende en beroemde ‘banana’ kleur.

Shapen met Shapepoeder

Met shapepoeder, nog niet uitgewerkt.

Stap 3: shapen met poeder

Die breng ik aan op het midden van het voorhoofd, neusbrug, bovenlip, wangen, kin en tussen het jukbeen en de kaaklijn. Daarna breng ik de donkerste kleur heel lichtjes aan onder het jukbeen. Ik zet hem aan bij de haargrens in de holte onder het jukbeen (je moet even voelen met je vinger waar de precies holte zit). Hierdoor zie je al meteen dat het het jukbeen accentueert.

Hetzelfde doe ik bij het voorhoofd, net langs de haargrens. Je mag het poeder iets zien zitten, want uiteindelijk vervaag je het nog.

Blenden

Oftewel je gaat blenden. Heb je een breed voorhoofd, dan kun je dit versmallen door de zijkanten iets donkerder te maken. Ditzelfde doe je aan de zijkant van de neusbrug. Vooral bij een brede neus noodzakelijk, die versmal je dan. Met de donkerste kleur kun je ook langs de kaaklijn shapen; vaak zie je op de kaaklijn aan de onderkant dat de huid iets slapper is geworden. Doe het subtiel, een beetje erbij is makkelijker dan weer moeten verwijderen.

Shapen Shapepoeder Uitgewerkt

Na het blenden.

Goed vervagen

Wanneer je het poeder hebt aangebracht, ga je blenden met een kabuki brush; zelf gebruik ik de kabuki brush van Bourjois. Je begint bij de zijkanten van je gezicht, de jukbenen en werkt het iets naar de lichte kleur toe. Hierna ga je met een face brush zonder iets er op even over je gezicht, zodat alles goed vervaagt.

Stap 4: Prep & prime voor fixatie

Nu alles goed geshaped is, kun je er als finishing touch nog even met MAC Prep & Prime overheen gaan. Dit product fixeert en is transparant. Mocht je toch nog extra rouge willen gebruiken, dan kun je die vóór je de MAC Prep & Prime gebruikt, nog iets aanbrengen op het jukbeen naar de konen toe. Een zacht roze teint kan heel mooi zijn.

Eindconclusie over de Make-Up Studio Face Shaping Box

Ik vind deze Shapebox van Make Up Studio heel erg fijn in gebruik. Het zijn voor mij exact de juiste kleuren, zoals Make Up Studio in de claim ook belooft. Ik ben vooral helemaal weg van de banana kleur, een licht vanille kleur. Die is zo mooi van kleur en geeft een zachte uitstraling.

Nog even alle stappen op een rijtje…

Collage Shapen Yvonne

Van links naar rechts: 1. zonder make-up, 2. met foundation, 3. met shapepoeder, 4. shapepoeder uitgewerkt.

Lees ook