De transformatie generatie rules...in full bloom make-up. Van meisje tot drag queen - van jongen tot uber-female

03:56 - 02:21
luistertijd 03:56 - leestijd 02:21

Verandert Instagram meisjes in drag queens?

Er is een soort tweedeling gaande momenteel in de wereld van visagie. Aan de ene kant staan de mua’s en consumenten die houden van natuurlijke, frisse schoonheid met subtiele make-up strategisch geplaatst en aan de andere kant staan de hardcore gebruikers van theatrale make-up. De shapers…de transformatie-liefhebbers, de vrouwen die van het ingekleurde gezicht houden. Lees hier nog een artikel van mij erover.

Social media, met name Instagram is er het afgelopen jaar mee vol gestroomd, vooral in korte 30 seconden filmpjes. Opvallend veel vrouwen die hiervan houden hebben zwart haar, donkere ogen en vaak ook licht gekleurde huiden, de meer Oosterse vrouwtypen. In landen in het Midden-Oosten is make-up al heel lang een heel nadrukkelijk aanwezig schoonheids-uitings-ritueel, maar door de komst van internet en allerlei nieuwe communicatietools is het zichtbaarder dan ooit.

Shapen = transformeren

Geliefd is het shapen van de gezichtsvorm, het egaliseren van de teint, het aanscherpen van de wenkbrauwen tot soms echt megalomane proporties, en idem dito geldt voor de mond, en de ogen leiden een leven op zich vol vurige inkleuring met eyeliners, vele kleurschakeringen oogschaduw.

Ik volg een aantal van dit soort dames online en kijk er echt gefascineerd naar. Soms vervormen hun monden tot anus in mijn brein, soms zie ik gezichtsvormen verschijnen die zo het Japanse kabuki theater kunnen, ik zie pornografische uitdrukkingen, ik zie….tsja. Ik vraag me vooral veel af. Wat bezielt ze? Wat is die lust om jezelf zo te exposeren? Wat zie ik eigenlijk? Wie ben je, wat wil je zijn? Welcome in the world in 2015. This IS the world in 2015.

Afgezien van het feit dat mijn brein zich pijnigt over de aangereikte beelden, vind ik het tot op zekere hoogte ook mateloos inspirerend. Want ook ik ben experimenteel aan het shapen geslagen en potdorie, wat een effect zeg. En ik heb het ook al eens bij Make Up Studio laten doen, waarna mijn man  riep dat ik er tien jaar jonger uitzag (!). Je kunt zoveel bereiken met make-up en voor vrouwen, die net als ik, eigenlijk weinig ermee doen, kan het net die extra prikkel geven om toch weer eens poederdoos en kwast ter hand te nemen. Er gaat een wereld voor je open.

Maar goed, ben ik nog in die tweeslachtige fase van ontzetting en verrukking, zie ik inmiddels een mua-protestlegertje opstaan dat gilt dat ze het zat zijn. Zoals Wayne, uit Engeland, die vindt dat vrouwen moeten stoppen om drag queen make-up op zichzelf toe te passen. Aan drag queens had ik nog nooit gedacht als vergelijk, maar goed, dat zal met zijn eigen referentiekader te maken hebben. En een visagiste die een make-upschool leidt in Amsterdam vertelde me onlangs dat ze haar leerlingen, veelal van Mediterrane afkomst, eerst dat plamuren moet afleren, voordat ze uberhaupt weer openstaan voor fresh & crispy fashionmake-up, hetgeen ze ze voor opleidt.

Ik beschouw het allemaal met plezier. To be honest; ik vind die hele trend van shapen en inkleuren, van schilderen alsof je de moderne ‘ Bob Ross’ bent een verademing, ten opzichte van het ingehouden cleane, natuurlijke gezichtje. Let’s play girls!!

Volg me op Pinterest en Instagram. Daar post ik dagelijks nieuwe trends en inspiraties op met name het gebied van make-up, vanuit de hele wereld.

Bekijk hieronder nog een zeer fascinerende transformatie make-up tutorial van een witte man naar een soort van mixed race vrouw. Haak niet af als je hem in de eerste paar minuten als een stoney malonie hoort praten!

https://youtu.be/DEWqBUlt6NI

Lees ook