Q10 speelt een grote rol in de stofwisseling van de cellen en beschermt ze

07:23 - 04:26
luistertijd 07:23 - leestijd 04:26

Nivea gebruikt Q10 al jaren als cel-energie-booster

Momenteel zijn er weer reclames van Nivea op tv waarin de werkzame stof Q10 gecommuniceerd wordt als uitstekende huidverzorgende stof. En terecht. In dit artikel lees je er alles over.

*Wat is cel-energie boosting? Je leest er hier meer over.

Nivea begon er in 1998 al mee: met het co-enzym Q10 in huidcrèmes, vooral in de lichaamsproducten. Wijlen professor Johann Wiechers vertelde ons al eens dat het een prima stof is, terwijl wij toen nog dachten: is er niets sexiers? Maar inmiddels weten we al dat vele sexy stoffen tot weinig in staat zijn, en dat een hardcore ouderwets rijtje met stoffen die we in de jaren negentig al kenden, eigenlijk nog altijd de besten zijn, en zelfs een verbeterde werking hebben dankzij modernere verwerkingstechniek.

Het co-enzym Q10 wordt bij Beiersdorf al zo’n twintig jaar gebruikt. Het werd in 1957 ontdekt door professor Fred L. Crane van de Universiteit van Wisconsin en is een stof die door het lichaam zelf wordt geproduceerd. Q10 speelt een grote rol in de stofwisseling van de cellen, omdat het ervoor zorgt dat de cellen voldoende brandstof krijgen en dus voldoende energie produceren. Daarnaast is het een antioxidant die de cellen beschermt tegen oxidatie en ervoor zorgt dat cellen zich vernieuwen. Dr. Nils Peters, onderzoeker naar actieve ingrediënten voor cosmetica bij Beiersdorf, vertelt er meer over.

Dr. Nils Peters

De Firming Body Lotion en de Firming Body Milk van Nivea zijn tegenwoordig verrijkt met co-enzym Q10, l-carnitine en creatine. Waarom koos je voor deze drie ingrediënten?

Co-enzym Q10, l-carnitine en creatine zijn een perfect trio om energie op te wekken in huidcellen. Ze hebben ieder een duidelijke functie en ze zijn lichaamseigen. L-carnitine transporteert vetzuren naar de mitochondria, de energiefabrieken van de cellen, waardoor ze energie opwekken. Co-enzym Q10 levert brandstof aan de cellen en is daarom verantwoordelijk voor energie op celniveau. Creatine is een soort batterij, die rond de cel draait en energie levert als het nodig is.

Kun je uitleggen hoe de energieproductie van cellen werkt?

Cellen hebben een snelle, eenvoudige manier nodig om energie te krijgen en goed te werken. Die energie is nodig voor de groei van cellen, celdeling en andere bijzondere functies.  L-carnitine is hierbij erg belangrijk, het vervoert vetzuren naar de energiefabrieken van de cellen, de mitochondria. In deze mitochondria worden de vetzuren omgezet in energiemoleculen met behulp van Q10. Deze energie wordt opgeslagen met behulp van creatine en kan vervolgens door de cellen worden gebruikt als het nodig is.

Hoe worden de vetzuren met behulp van l-carnitine omgezet in energie?

L-carnitine zit van nature in de huid. Het werd in 1950 ontdekt door de wetenschappers V.S. Gulewitsch en R. Krimberg van de Universiteit van Moskou als een essentieel bestanddeel van spieren. L-carnitine is nodig om vetzuren vanuit de intercellulaire vloeistof, het cytosol, naar de mitochondria te vervoeren. Dit gebeurt tijdens het uiteenvallen van vetten die daardoor energie leveren. Zonder die l-carnitine zouden die vetzuren niet uiteenvallen en zouden ze geen energie leveren. Daarom is die l-carnitine zo belangrijk voor de energie van een cel.

Creatine is al 150 jaar bekend. Wat is het effect er van op huidcellen?

Ook creatine is een stof die van nature in de huid voorkomt. Het werd in 1832 ontdekt als bestanddeel in de skeletspieren door de Franse chemicus Michel Eugène Chevreul. Op celniveau fungeert het als een kleine batterij die rond de cel draait en energie afgeeft als het nodig is. De huid heeft energie nodig om gezond, stevig en functioneel te blijven. Daarbij is creatine een fantastische hulp, het geeft de cellen alle energie die ze nodig hebben om te functioneren.

Wat gebeurt er in de huid als er cellulitis zichtbaar wordt aan de oppervlakte van de huid?

Cellulitis is het gevolg als vergrote vetcellen, die normaal diep onder de huid zitten, tegen het bovenliggende weefsel gaan duwen. Als die vetcellen groter worden, hebben ze te weinig ruimte in hun normale plek onder de huid en ontstaat er veel druk op het bovenliggende huidweefsel. Daardoor duwen die vetcellen tegen de bovenste huidlagen, ze duwen alles naar boven en zorgen voor een bult. Als meerdere vetcellen groeien, krijg je meer bulten en zie je een heel stuk huid vol cellulitis.

Waardoor ontstaat cellulitis?

Er zijn veel mogelijke oorzaken waar momenteel over gediscussieerd wordt, van hormonale factoren, genetische factoren, aanleg en bijvoorbeeld het voedingspatroon of beweging. Vanuit de cosmetica is de meest belangrijke oorzaak slap weefsel. Vrouwen hebben er vooral veel last van en dat komt door hoe hun huidweefsel in elkaar zit. Het kan goed oprekken, bijvoorbeeld als een vrouw zwanger is, maar daardoor rekt het ook makkelijk mee als vetcellen groeien. Het huidweefsel van mannen rekt veel minder mee en daardoor krijgen groeiende vetcellen geen ruimte van een mannenhuid. Daarnaast is de bovenste huidlaag van een vrouw dunner, waardoor bulten makkelijker zichtbaar zijn. Andere oorzaken van cellulitis zijn stress, te weinig lichaamsbeweging en een ongezond dieet.

Nivea Q10 Firming Cellulite Gel-Cream en Firming 10-Day Serum bevatten co-enzym Q10, l-carnitine en lotusextract. Waarom koos je voor deze ingrediënten? 

De combinatie van deze ingrediënten maakt energie van vetzuren en verminderen de opslag van vetzuren in de vetcellen. L-carnitine transporteert de vetzuren als energie naar de cellen en voorkomt zo dat het vet wordt opgeslagen in de vetcellen. Lotusextract gaat de groei van vetcellen tegen en zorgt er voor dat vetten in kleinere worden opgebroken, waardoor de omgezet kunnen worden in energie. Het co-enzym Q10 stimuleert het metabolisme van de cellen en geeft ze meer energie.

Lotusextract vertraagt het vormen van nieuwe vetcellen. Hoe werkt dat? 

Het opbreken van vet in kleinere deeltjes, vetzuren genaamd, is een proces dat lipolyse wordt genoemd. We hebben in vitro tests gedaan met lotusextract en ontdekten dat de lipolyse activiteit in de gecultiveerde vetcellen enorm toenam. Jaarlijks sterft zo’n tien procent van de vetcellen af en die moeten worden vervangen door nieuwe vetcellen. Deze nieuwe vetcellen ontstaan uit de zogenaamde adipocyten, cellen die zich bevinden in het vetweefsel. We konden aantonen dat met behulp van lotusextract zich minder vet ophoopte in gecultiveerde adipocyten die zich aan het ontwikkelen waren tot nieuwe vetcellen, zonder dat de levensvatbaarheid van deze cellen werd aangetast.

Wat is beter voor me, Nivea Q10 Firming Cellulite Gel-Cream of Firming Cellulite 10-Day-Serum?

De keuze is geheel aan jou. Sommige mensen houden van een lichte, frisse gel die snel intrekt en geen vet laagje op de huid achterlaat. Anderen geven de voorkeur aan een intensiever product met een hogere concentratie aan actieve ingrediënten dat snel resultaat geeft.

En nu gaan we shoppen: dat doe je hier!

Lees ook