Het klinkt pijnlijk, maar dat is het niet…

02:40 - 01:36
luistertijd 02:40 - leestijd 01:36

Wetenschappers uit Singapore en Finland hebben nieuwe manieren ontwikkeld om op een efficiënte manier collageen en crèmes dieper in de huid te krijgen.

Een pleister met micronaaldjes

Een team van de Universiteit van Singapore, onder leiding van Dr. Kang Lifeng, heeft een nieuwe methode ontwikkeld, waarbij collageen is verpakt in minuscuul kleine naaldjes die op een pleister zijn aangebracht. Als de pleister op de huid wordt geplakt, brengen deze micronaaldjes het collageen diep in de huid aan. De behandeling is geheel pijnloos, zo stellen de wetenschappers.

Het systeem met de micronaaldjes is geheel nieuw en kan worden gebruikt om collageen naar de dieper gelegen huidlagen te transporteren. Tot dusver kon collageen alleen in de bovenste huidlagen worden getransporteerd. De wetenschappers hebben hun bevindingen gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Pharmaceutical Research. De onderzoekers zijn van plan om nog meer klinisch onderzoek te doen naar toepassingen van de naaldjes op het gebied van huidverzorging.

Nu de financiële kant nog

Het nieuwe systeem is eenvoudig te produceren, waardoor het ook commercieel heel interessant is. Het team is dan ook op zoek naar een commerciële partner die brood ziet in de nieuwe uitvinding. Er is inmiddels patent aangevraagd.

Zwakstroom pleister

Ook Finse wetenschappers zijn bezig met een pleister, maar dan met zwakstroom, waardoor huidverzorgingcrèmes dieper in de huid doordringen. De pleisters zijn bedoeld voor thuisgebruik. Deze nieuwe vinding werd ontwikkeld door VTT Technical Research Centre. Het is anders dan eerdere behandelingen met zwakstroom.

De elektrische stroom is zo minimaal dat gebruikers er amper iets van merken, zo zegt onderzoeker Saara Tuurala, die de vinding voorstelde aan de pers. Haar collega Anu Vaari zegt dat er vanuit de cosmetica-industrie veel aandacht is voor de vinding. Het team is nu bezig om de commerciële mogelijkheden van de pleister te onderzoeken.

Hoe werkt het dan?

De nieuwe Finse pleister haalt de benodigde zwakstroom uit suiker en lucht, met behulp van speciale enzymen. De elektroden en enzymen zijn op de pleister aangebracht met een nieuwe, speciale printtechniek. Verschillende afdelingen van de VTT werkten samen aan de ontwikkeling van de pleister. Daarnaast werkten ook wetenschappers van de Åbo Akademi en de Tampere University of Technology aan de ontwikkeling van de pleister. De onderzoekers denken dat het systeem ook bruikbaar is voor het aanbrengen van medicijnen. Er is inmiddels een patent aangevraagd.

Bron 1: Cosmetic Design Europe, Bron 2: Cosmetic Design Europe

Alternatief: de dermaroller? Lees hier meer.

Lees ook