Gaat kleuronregelmatigheden van de huid tegen en maakt het mooi egaal

06:47 - 04:04
luistertijd 06:47 - leestijd 04:04

Aangezien ik flink wat pigmentvlekjes heb en ook een paar grote is een product dat daarop werkt natuurlijk zeer welkom. Dreamtone belooft daarnaast ook nog een mooie egale teint, ik wil direct enthousiast aan de slag met Lancôme’s Dreamtone Ultimate Dark Spot Corrector Beautiful Skin Tone Creator.

lancome dreamtone

Bij BeautyJournaal weten ze inmiddels heel goed dat het lastig is om voor mijn huid de juiste tint te kiezen en om daarvan zeker te zijn ga ik eerst even naar de winkel om te testen. Om er daar pas achter te komen dat het serum geen tintje geeft. We stonden met z’n allen dus op het verkeerde been vanwege de onderverdeling in 1, 2, en 3. Nader onderzoek wees uit dat deze verdeling het huidprofiel betreft:

  1. Is voor de lichte huid die snel rood wordt
  2. Is voor de getinte huid die de neiging tot grauwheid vertoont.
  3. Is voor de donkere huid die donkere vlekken kan krijgen.

Niet de huidkleur maar de huidconditie…

Ook in de parfumerie ontstaat enige verwarring hierover. De bijsluiter wordt uit de doos gepulkt en twee andere verkoopsters worden geraadpleegd. Na uitgebreid overleg kiezen we unaniem voor nummer 2.

De logica? Ik heb noch een lichte, noch een donkere huid. Heb ik dan een getinte huid? Ik ben wel blank maar neig naar een mediterrane tint. Ik word nooit rood – ook niet in de zon – (al heb ik wel rood in mijn huid) en met de donkere vlekken van type 3 worden geen gewone pigmentvlekken bedoeld maar gepigmenteerde keratose. Duidelijk?

De claims 

Volgens Lancôme is Dreamtone de eerste integrale pigmentcorrector op maat die inwerkt op pigmentvlekken, een minder egale teint en kleuronregelmatigheden en dit bij de drie grote pigmentprofielen in de westerse wereld.

Pigment bestaat uit drie soorten….

Ik had er nooit zo over nagedacht maar nu leer ik dat ‘de huidskleur wordt bepaald door het evenwicht tussen drie natuurlijke pigmenten melanine, hemoglobine en carotenoïden die in functie van de huid in verschillende dosis aanwezig zijn’.

Onderzoek van Lancôme heeft uitgewezen dat dermis-epidermisverbinding (DEV) onder de (pigment)vlekken sterk vervormd is. Bij ernstige vlekken is de vervorming zeer geprononceerd: diepe golvingen vormen er met melanine gevulde ‘zakjes’. Het is wel technisch hoor.Rona test Lancome Dreamtone Ultimate Spot Corrector

Testen met genen

Analyse van de ontregelde genen in de vlekken toont aan dat diverse processen pigmentvlekken kunnen veroorzaken, waarvan oxidatieve stress en ontstekingen de belangrijkste zijn. En op de tweede plaats hoe de extracellulaire matrix georganiseerd is. De omgeving waarin de cellen opgeslagen liggen. Is dat een chaos…hoedt je dan maar.

De rol van fibroblasten

In het Lancôme laboratorium is verder gereconstrueerde gepigmenteerde huid getest op de aan- of afwezigheid van fibroblasten. Als de fibroblasten in de gereconstrueerde gepigmenteerde huid door osmotische shock verdwijnen, ontstaat een hyperpigmentatie. Dit is het bewijs dat de pigmentatie effectief door de fibroblasten gemoduleerd en gecontroleerd wordt.

De melanocyt en de melanotoop (de omgeving van de vlek) worden beide aangepakt. Voor deze review is het belangrijk om te weten dat Lancôme vanuit meer inzicht (na veel onderzoek) in dit proces het dus gerichter kan aanpakken.

Aan de slag!

Ik heb geen omdoos en kan dus de INCI-lijst niet bekijken maar uit de persinfo blijkt het volgende:

‘Voor profiel 1 is naast ander ingrediënten o.a microwierextract ingezet om de roodheid te bestrijden, bij profiel 2 is dat maitake (paddenstoel) om de vale teint te verhelderen, voor profiel 3 gaat een derivaat van salicylzuur de strijd aan met de donkere vlekken. Ter verbetering van de huidtextuur, het verhelderen en egaler maken van de teint (de drie pijlers van dit serum) zijn parelmoerdeeltjes (verhelderen) en roze en koperkleurige composietpigmenten (egaliseren) gebruikt. Het belooft: Direct zichtbaar mooiere teint, een vermindering van de pigmentvlekken en een egalere (homogener)kleur. Het beste resultaat zichtbaar na 12 weken wat blijft tot 4 weken na het stoppen.’

De verpakking

De houder met een 40 ml inhoud is prachtig, verlopend van bordeaux naar roze en het dispensersysteem is geweldig: je draait de dop een slag waardoor het pompje omhoog komt. Luxe en heel handig! Overigens staat de driehoekige vorm voor de drievoudige aanpak.

Het gebruik

Het bevat een niet al te dikke emulsie die me doet denken aan van die ouderwetse fruitkauwgom, qua kleur en ook een beetje qua geur. Op de huid smelt het als het ware en voelt het supersmooth aan. Instant tovert het een prachtige glans op mijn huid, maar wel op een naturel manier, alsof het glansje van mezelf is.

Lancôme adviseert om deze emulsie over hun serum Genefique te gebruiken. Dat heb ik niet dus gebruik ik mijn eigen serum eronder en mijn eigen dagverzorging eroverheen. Ik smeer dus maar liefst drie lagen. Toch wordt dat niet teveel, waar ik wel bang voor was, het blijft keurig mat en mijn make-up blijft goed zitten. Wat ik vooral bemerk, is die mooie glans en een superhydratatie.

Na één maand zijn de vlekjes iets vervaagd, na twee maanden lijkt het alsof ze ‘uit elkaar worden getrokken’ ze zijn duidelijk minder intens van kleur. Helaas blijft het daar bij en verdwijnen ze niet verder, ook niet na nog langer gebruik. Dat had ik ook niet verwacht want dit is een van de lastigste problemen om te tackelen en behalve met bijvoorbeeld laser krijg je ze meestal niet helemaal weg.

ronaRona concludeert:

Zeer aangenaam in gebruik met een luxe touch, waar ik echt van kan genieten. Een fijn product met als resultaat een absolute verbetering t.o.v. hoe het was en vooral het all over beeld van mijn huid is heel goed. Ik zou het dan ook niet erg vinden om iedere dag drie laagjes te blijven smeren maar helaas is het op.

Volgens Lancôme blijft het resultaat nog wel vier weken standhouden en dat blijkt te kloppen. Inmiddels zie ik nu een lichte ‘verslechtering’ ontstaan. Wat ik vooral ook mis, is de gezondere look. Ook zonder make-up ziet de huid er egaler uit op een naturel manier.

Kortom een fijn product al vind ik het voor een ‘extra stap’ wel aan de prijs. Maar ik denk dat het in de zomer gerust zonder serum eronder gebruikt kan worden, dat scheelt dan weer.

Lees ook