En Enith vertelt meteen waar oogcrème nou eigenlijk goed voor is…

06:09 - 03:41
luistertijd 06:09 - leestijd 03:41
Beautyjournaliste Enith Oostlander

Camouflerend, verkoelend, verhelderend

Sommige mensen beweren dat oogcrèmes helemaal niet werken, omdat ze dezelfde formule als een dag- of nachtcrème zouden hebben, maar ik ben er dol op. Ze geven me niet alleen een gevoel van luxe, vanwege de geconcentreerde tubetjes en prijzige potjes, ik vind het ook fijn om het gebied rond mijn ogen wat extra aandacht te geven.

Dunnere huid, andere zorg

De oogcontour is een gevoelige zone. Behalve dat de huid hier dunner is, bevat dit gebied maar liefst tweeëntwintig spiertjes die continue in beweging zijn. Bovendien zijn hier minder talgkliertjes aanwezig, waardoor sneller een tekort aan vocht ontstaat en de huid meer hydratatie nodig heeft. Ook door het ouder worden van de huid worden de spieren rondom de ogen slapper en is een gebrek aan stevigheid in dit gedeelte van het gezicht als eerste af te lezen.

Key: lichtreflectie

Een oogcrème heeft daarom hydraterende eigenschappen. Vaak bevatten ze ook lichtreflecterende ingrediënten, zodat de huid onder de ogen licht weerkaatst en er jonger uitziet. Niet alleen hydrateert een oogcrème dus lekker, wat altijd goed is, maar kan het afhankelijk van de formule ook problemen als lijntjes en rimpeltjes, donkere kringen, wallen of verslapping aanpakken.

Blauwgrijze binnenooghoeken

Zelf heb ik last van een donkere huid rond mijn ogen. De binnenkant van mijn ooghoeken is blauwgrijs. Ook de huid boven mijn ogen, tot net boven de arcadeboog, is donkerder.

Vitaminegebrek?

De meest voor de hand liggende oorzaken zijn vermoeidheid en stress. Bij een tekort aan slaap en ontspanning wordt de huid bleker en vallen de bloedvaatjes die onder de huid liggen meer op. Maar een grijze waas kan ook wijzen op een tekort aan ijzer of vitamine B, C of K. Roken en het eten van te veel zout zorgen voor een verminderde bloedsomloop en dehydratatie en werken donkere kringen in de hand. Maar ik heb het eigenlijk altijd, behalve in de zomer.

Aanleg?

Donkere kringen kunnen ook een kwestie van aanleg zijn. Ze kunnen van nature ontstaan als gevolg van hyperpigmentatie. De huid maakt op bepaalde plekken meer pigment aan, waardoor een donkere huid rondom of onder de ogen ontstaat. Dit komt vooral voor bij mensen met een dunne, bleke huid.

Bij veroudering wordt dit probleem vaak erger. De schade van de zon maakt de huid nog dunner en slapper, zodat de vaatjes steeds beter zichtbaar worden. Een oogcrème met werkstoffen die hier geschikt voor zijn is dan ook een must. Ik smeer dagelijks met een oogcrème tegen donkere kringen en kan niet zonder een goeie vloeibare concealer om de blauwgrijze waas te verdoezelen.

Mijn favoriete oogcrèmes tegen donkere kringen

Natura Siberica – Siberian Ginseng Eye Cream Gel

Product: Een fijn geprijsd oogserum met natuurlijke ingrediënten tegen donkere kringen. Helpt tegelijkertijd ook vochtwallen te laten verdwijnen.

Actieve ingrediënten: Siberische ginseng, vitamine A, C en E, rozenbottelolie, rijst- en sojaproteïnen, Kurimthee-extract en hyaluronzuur.

Werking: Het serum stimuleert celdeling, celvernieuwing, de doorbloeding en de opname van andere werkstoffen, waardoor de huid er steviger, egaler en helderder uitziet. De huid krijgt als het ware een energie- en voedingsstoffenboost, waardoor hij gezonder en frisser oogt.

Favoriet omdat: Het serum smeert zo makkelijk weg dat ik het liever zachtjes in de huid klop. Al tappend geniet ik van de geur en stimuleer ik meteen de doorbloeding en de opname van andere werkstoffen, want ik merk dat ik de laatste tijd ook wat last heb van opgezwollen ogen. Niet alleen ikzelf kan er na het aanbrengen beter tegenaan, ook de huid krijgt als het ware een energie- en voedingsstoffenboost, want hij oogt veel helderder en frisser.

Prijs: € 14,95. Hier verkrijgbaar.

Alpha-H – Absolute Eye Complex

Product: Een uniseks (!) crème die niet alleen op de harde delen rond het oog mag worden aangebracht, maar ook op de oogleden tot aan de wimperrand. Bij herhaaldelijk gebruik wordt de behoefte aan een concealer minder, doordat donkere kringen en vlekjes onder de ogen vervagen. Ideaal bij gezwollen oogleden, kringen, verkleuring, maar ook voor rokers.

Ingrediënten: Peptiden, sodium hyaluronaat, vitamine B3 (niacinamide), olijfextract, hibiscus en granaatappel.

Werking: Geschikt voor alle huidtypen. In het bijzonder bij fijne lijntjes, rimpeltjes, droge huid rond de ogen, slaaptekort, vermoeide of gezwollen ogen, donkere kringen, verlies van frisheid en stevigheid rond de ogen.

Favoriet omdat: Het fijne van deze oogcrème is dat ik ‘m ook met een gerust hart boven mijn ogen mag smeren. Want daar heb ik namelijk ook last van een donkere huid. Na een paar dagen merk ik inderdaad een vollere huid met een frissere oogopslag. Ook na een korte nacht doet ‘ie wonderen. Omdat mijn man ook een fervent oogcrèmegebruiker is mag hij deze soms best even lenen. Mits hij een beetje zuinig is!

Prijs: € 39,95. Hier verkrijgbaar.

Darphin – Ideal Resource Antidark Circle Eye Illuminator

Product: Een licht getinte verkoelende crème met een koele applicator.

Ingrediënten: Vitamine C, moerbei-extract en scutellaria, siegebeckia, oligopeptide, olijvenextract en linoolzuur, groene thee en cafeïne.

Werking: Perfectioneert en verheldert de oogcontour direct en zorgt voor zichtbare vermindering van donkere kringen door de toevoeging van vitamine C, moerbei-extract en scutellaria.

Favoriet omdat: Door de verkoelende applicator heb ik het gevoel dat ik pas echt wakker word. Restjes van de getinte crème smeer ik nog even met de vingers langs mijn slapen omhoog, zodat ik het hele gebied verzorg en meteen kraaienpootjes voorkom. Mijn huid ziet er direct helder en uitgeslapen uit. Hij doet wat ‘ie moet doen.

Shop hier online, met 10% korting.

Lees ook