De fijne deeltjes zijn niet uit het milieu te verwijderen en tasten ecosystemen aan

01:51 - 01:06
luistertijd 01:51 - leestijd 01:06

De zoet-zoute geur van zonneproducten en de zee roept bij velen de sfeer van een ontspannen dag aan het strand op. Maar wetenschappers hebben onlangs weer aangetoond dat zonneproducten door te baden vaak in de zee terecht komen en vervolgens kleine zeewezens, die het voedsel zijn voor tal van vissen, vergiftigen. BeautyJournaal heeft hier al vaker over gepubliceerd.

Het onderzoek is ditmaal gepubliceerd in het ACS Journal Environmental Science & Technology.

Antonio Tovar-Sanchez and David Sánchez- Quiles stellen dat zonneproducten inderdaad een prima bescherming bieden tegen de schadelijke invloed van zonnestralen op de huid.

Bedreigend voor plankton, voedsel van vissen

Maar, zo stellen ze, als je in zee gaat om even af te koelen, komt een deel van de producten die je op je huid hebt gesmeerd, in het water terecht. Kleine deeltjes titaandioxide en zinkoxide, bestanddelen die in vrijwel alle zonneproducten zitten, reageren met het ultraviolette licht van de zon en worden andere deeltjes, zoals waterstofperoxide, die potentieel giftig zijn. Hoge concentraties waterstofperoxide kunnen het fytoplankton vergiftigen. Deze microscopisch kleine alg is een voedingsbron voor tal van zeedieren, van garnalen tot walvissen.

Titaniumdioxide verhoogt concentratie waterstofperoxide in water

De onderzoekers wilden weten hoe reëel de bedreiging van zonneproducten op het leven in de zee is. Daarom gingen ze naar het strand, om precies te zijn het Palmira strand in Mallorca, waar dagelijks zo’n tienduizend badgasten komen. Ze ontdekten, door onder meer het zeewater in een laboratorium te testen, dat het titaandioxide uit zonneproducten verantwoordelijk was voor een hoge concentratie waterstofperoxide in het water gedurende de zomermaanden. Dit kan, zo concludeerden ze, zeer ernstige gevolgen hebben voor de dieren die in de zee leven.

Bron Science Daily

Lees ook