Deze stoffen zijn resp. antibacterieel oa in Unicura zeep en in antirooshampoo's verwerkt.

02:00 - 01:12
luistertijd 02:00 - leestijd 01:12

Deze stoffen zijn resp. antibacterieel oa in Unicura zeep en in antirooshampoo’s verwerkt. Volgens de Zweedse onderzoeker Tobias Porsbring zijn er in de wateren rond Zweden vijf farmaceutische en cosmetische stoffen gevonden die samen een boosaardige cocktail vormen in de zee voor het ecosysteem. Ze hebben een negatieve impact op algenmilieus en die van kleine microben.Omdat de eencellige mechanismen een vitale rol spelen in de voedselketen in de oceanen, kan het gehele ecosysteem daardoor worden aangetast.

Cocktail effect:

Vaak wordt onderzoek alleen verricht op enkelvoudige stoffen, zelden wordt naar de werking van cocktails gekeken, hoe die een eigen leven kunnen gaan leiden. “What we and others have observed is that even though chemicals are present at concentrations that are low enough to not provoke a discernible effect on their own they all add up to a clear combination effect,” zei de man tegen CosmeticsDesign.com. ‘In this case, the cocktail effect should be taken into account when calculating what would be a safe level of these high risk chemicals.’

Toevoeging BeautyJournaal: De laatste jaren komen wel meer berichten naar buiten over het gebruik van stoffen en de aantasting van ecosystemen. In Australië werd vorig jaar nog alarm geslagen over het verdwijnen van koraalriffen als gevolg van grote concentraties van zonnebrandmiddelstoffen in het zeewater. Nu is dit continent ook een grootverbruiker van dit soort middelen; je koopt daar geen bescheiden flesjes van 200 ml maar jerrycans van een paar liter voor een paar euro voor het hele gezin.

Ook in Amerika nemen klachten over vervuild water toe. Met name rond L.A.. Afkomstig uit cosmetica en farmaceutica. Lees hier het bericht erover.

Lees ook:

Regels voor nanotechnologie en claims worden verscherpt in Europa

Recessie levert nieuwe sociale trends op

Tieners hebben teveel cosmetische chemicalien in hun bloed, zegt Environmental Working Group

Lees ook