Gellak zonder lamp, een (scheikundig) wonder?!

08:01 - 04:48
luistertijd 08:01 - leestijd 04:48

sally hansen miracle gelDe claim

De nieuwe, gepatenteerde Miracle Gel van Sally Hansen is het allereerste systeem waarbij nagellak en een hightech gel worden gecombineerd voor een gelmanicure in twee eenvoudige stappen. Dit resulteert in super glanzende nagels die tot wel twee weken mooi blijven, maar zonder gedoe met LED-lampen of de tijdrovende klus achteraf om de gelnagellak weer van de nagels te weken met wikkels of folie. Want de Miracle Gel is eenvoudig te verwijderen met een nagellakremover met of zonder aceton.

Bekijk hier meer recente nagellak-reviews

 

De technologie: Tubes, oligomeren en foto-initiatoren

De Miracle Gel-manicure bevat de gepatenteerde ‘Tube Technology’. Hierdoor komen er meer actieve bestanddelen vrij in de gellaag; deze bestanddelen verzorgen de nagels voortdurend en zorgen er zo voor dat de nagellak tegen een stootje kan. De Color Coat en de Top Coat bevatten beide een oligomeer en de Top Coat bevat daarnaast ook nog een foto-initiator. Deze foto-initiator gaat een verbinding aan met het oligomeer in de Color Coat, waardoor de formule zonder LED-/UV-licht uithardt.

Ehh, zeg dat nog eens?corine

Dat moet ik even laten bezinken. Mijn scheikundige kennis is sinds het verlaten van de middelbare school wat roestig geworden, maar gelukkig biedt Wikipedia uitkomst…

Een oligomeer is een chemische verbinding die uit een klein aantal – maar meer dan één – eenheden bestaat. Oligos staat in het Grieks voor een klein aantal, en meros voor deel. Een foto-initiator is een chemische verbinding die uiteenvalt in vrije radicalen, wanneer het wordt blootgesteld aan licht. Foto-initiatoren komen zowel in de natuur voor (bijvoorbeeld in smog), als in de industrie (productie van plastic en verf). In het laatste geval worden foto-initiatoren voornamelijk gebruikt om chemische verbindingen aan te gaan met oligomeren.En laten diezelfde oligomeren nu ook in de Miracle Gel zitten.

Bekijk hier meer recente nagellak-reviews

 

Twee componenten nagellak

Heel kort door de bocht genomen, zou je kunnen zeggen dat de Miracle Gel een soort twee-componenten-nagellak op molecuulniveau is (denk aan atomen en elektronen); dit wordt ook wel nanotechnologie genoemd. Door de chemische verbinding tussen de foto-initiatoren en de oligomeren is een UV-lamp niet nodig.

Het toevoegen van nanodeeltjes aan verzorgingsproducten en cosmetica is niet nieuw. Een aantal toepassingen is al decennia lang bekend, zoals UV filters in zonnebrandproducten. Ook kunnen nanodeeltjes de werking van tandpasta’s, huidcrèmes en haarlak verbeteren.
Binnen de cosmetica-industrie is veel onderzoek verricht naar de effecten van deze nanodeeltjes. De onderzoeken laten zien dat de deeltjes die in cosmetica worden gebruikt geen schadelijke effecten hebben op mens en milieu.

Nanodeeltjes

Wel gelden in Europa zeer strenge regels. Zo moeten nieuwe producten met nanodeeltjes door een onafhankelijke Europese commissie worden geëvalueerd voordat ze op de markt mogen worden gebracht en geldt er vanaf 2013 een meldingsplicht op het etiket van het cosmeticaproduct waarin nanodeeltjes zijn verwerkt. Op mijn twee potjes Miracle Gel kan ik een dergelijke vermelding echter niet vinden.

Bekijk hier meer recente nagellak-reviews

 

Sally Hansen Miracle Gel zonder topcoat

Sally Hansen Miracle Gel zonder topcoat

Van theorie naar praktijk: Stap 1
Na al deze scheikundige theorie ben ik erg benieuwd geworden naar de Miracle Gel. Het is bijna niet voor te stellen dit alles zich afspeelt in een klein potje nagellak. Hoogste tijd dus om de Miracle Gel in de praktijk te brengen. Een basiscoating is niet nodig, volgens Sally Hansen, dus dat scheelt alweer een stap.

De Color Coat heeft een mooi breed kwastje en doordat de Color Coat enigszins stroperig is (misschien is romig een betere term), is het aanbrengen vrij eenvoudig. Volgens de gebruiksaanwijzing en de tutorial van Sally Hansen, dien je twee laagjes Color Coat aan te brengen. Dat is ook wel nodig, want na de eerste laag is het (tussen)resultaat nog vrij streperig. Na het aanbrengen van de tweede laag is de Color Coat vrijwel volledig dekkend en de kleur intenser. Hoewel de Color Coat relatief snel droogt, is het raadzaam hier even de tijd voor te nemen. Door de stroperige textuur is de droogtijd iets langer dan bij een ‘normale’ nagellak.

Bekijk hier meer recente nagellak-reviews

 

Tot zover nog geen scheikundig wondertje op mijn nagels, want de Color Coat bevat immers geen foto-initiatoren die nodig zijn om – samen met licht – de chemische reactie te starten.

Van theorie naar praktijk: Stap 2

Sally Hansen Miracle Gel inclusief topcoat

Sally Hansen Miracle Gel inclusief topcoat

De Top Coat zit in een ondoorzichtig zwart flesje. Dat moet ook wel, want je wilt natuurlijk niet dat het daglicht doordringt in het flesje en daar de nagellak al uithardt. De Top Coat heeft eveneens een breed kwastje en is minder stroperig dan de Color Coat. Let de magic begin…

Glans en goed uitharden

De Top Coat geeft de nagellak een mooie glans en maakt de nagels nog een stukje egaler. Inderdaad, zoals gelnagels. Een nadeel is dat de kleur van de Color Coat makkelijk afgeeft op het kwastje van de Top Coat. Nu heb ik zelf een lichte kleur uitgeprobeerd (Pinky Promise) en valt de schade wel mee, maar ik kan me zo voorstellen dat het bij een donkere of felle kleur snel een rommeltje in een potje wordt.

Ook voor de Top Coat moet je even geduld hebben voordat deze volledig is uitgehard. In theorie (terug naar de scheikundige uitleg hierboven) droogt de lak sneller in fel daglicht. Immers: hoe meer lichtenergie de lak opneemt, hoe meer chemische energie er is om de foto-initiatoren te verbinden met de oligomeren. Gewoon even in de zon gaan zitten, dus.

Bekijk hier meer recente nagellak-reviews

 

Van theorie naar praktijk: Kan Stap 2 ook zonder Stap 1?

Ofwel, kan je de Top Coat ook gebruiken over ‘normale’ nagellak of als blanke nagellak zonder iets eronder? Volgens Sally Hansen niet en dien je de Color Coat en Top Coat altijd samen te gebruiken. Echter, als je kijkt naar de ingrediënten van de Top Coat, dan bevat deze foto-initiatoren en oligomeren, en daarmee alles wat er nodig is om de chemische reactie te starten. En wederom: als je deze theorie in de praktijk brengt, dan blijkt Stap 2 prima zonder Stap 1 te kunnen en kan je de Top Coat gerust over een normale nagellak gebruiken, waardoor je de normale nagellak een duurzaam gellaagje meegeeft.

Conclusie: Up to 14 days of color and shine?

miracle gel kleurkaart

Dat is de claim van Sally Hansen. Een ambitieuze claim, want na een dag of vijf begint de gellak bij mij toch wat lichte beschadigingen te vertonen. Al met al natuurlijk geen slecht resultaat voor een lak die geen UV nodig heeft.

Doordat je de lak eenvoudig met een normale nagellakremover verwijdert, is een nieuwe laklaag ook snel aangebracht. Of een nieuw kleurtje, want ik ben enthousiast geworden en ga zeker op zoek naar nog een ander kleurtje.

De Miracle Gel is verkrijgbaar in 47 kleuren, verdeeld over 7 kleurcollecties; van subtiele huidskleurtinten tot felle grafische retrokleuren.

Lees ook