Minister Edith Schippers wil vergoeding mogelijk maken. Chirurgen en borstkankerpatienten zijn blij.

01:52 - 01:07
luistertijd 01:52 - leestijd 01:07
portret Frank Niessen 1

Frank Niessen, de plastisch chirurg, die al enkele jaren in het expertteam van BeautyJournaal zit, doet al steeds meer borstvergrotingen en reconstructies met lichaamseigen vet in plaats van met siliconen prothesen.

De reden hiertoe is dat het type vrouw dat hem bezoekt, niet zozeer een glamourous schoonheidsideaal nastreeft, maar een natuurlijke schoonheid zoekt. Ook zijn er vrouwen die angstig zijn geworden na het PIP-implantaten schandaal, en vrouwen die allergisch reageren op lichaamsvreemde materialen als siliconen.

We hebben al veel aandacht besteedt aan de voordelen en nadelen van lipofilling: voor de borsten, maar ook in het gelaat. Tot nu toe moet je de kosten voor een ingreep hiermee zelf betalen, maar daar gaat mogelijk per 2015 verandering in komen.

Minister Edith Schipper is voornemens om het dan in het verzekeringspakket op te laten nemen bij borstreconstructie na kanker. Een hele goede ontwikkeling. Simpelweg omdat vrouwen die al ziek zijn, of zijn geweest, liever verder zo clean en natuurlijk mogelijk willen door leven.

lipofilling frank niessen 047 copyright beautyjournaal.nl

Lichaamsverfraaiing met eigen vetweefsel past binnen die wens en leefstijl. Het is natuurlijk materiaal, de ingreep is minder belastend dan een operatie waarbij siliconen moeten worden ingebracht. Bij lipofilling wordt er liposuctie gedaan om vet te oogsten van een ander deel van het lichaam en dat wordt na centrifuge in de borsten geinjecteerd. Er hoeft niet gesneden te worden. De hersteltijd is hierdoor korter.

Ook de Vereniging van Plastisch Chirurgen juicht het voornemen toe. Men doet momenteel zelf extra onderzoek naar de werkzaamheid en veiligheid van de techniek.

Ga hier naar de website van Mittsu Institute voor meer informatie

Bekijk hier nog een film van een ingreep waarbij lichaamseigen vetweefsel in de borsten wordt ingebracht.

Lees ook