‘Voorkom kleuringsfouten, verlevendig alleen je eigen haarkleur,’ zegt de kapper

05:42 - 03:25
luistertijd 05:42 - leestijd 03:25

Haarkleuren thuis alleen in je eigen tint graag.

Haar verven is een ingewikkeld chemisch proces. Je hebt kennis, dan wel inzicht, dan wel een goede gebruiksaanwijzing nodig om dit naar tevredenheid te kunnen doen. Menig kapper krijgt een teleurgestelde klant in de stoel bij wie het fout is gegaan thuis.

Omdat de kapper is opgeleid om haar te kleuren, maar hij dan ervoor zorgen dat het weer goed komt.

Topkapper Arjan Bevers schreef er over.

Effe snel als de kinderen op bed liggen

‘Ook in mijn salon heb ik wel wat klanten die zelf hun haar kleuren, en bij sommigen lukt dat heel goed, bij anderen niet. De reden waarom er thuis gekleurd wordt is omdat het goedkoper is en het kost minder tijd. Vrouwen doen het vaak nog even ’s avonds als de kinderen in bed liggen.

Kopen bij drogist of groothandel?

Thuiskleurders kun je onderverdelen in twee groepen: zij die hun haarkleuring bij de drogist kopen, en zij die hun haarkleuring bij de professionele groothandel halen (en dus professionele haarkleuringen gebruiken). Je kunt je afvragen of het ene beter is dan het andere, maar het antwoord is lastig te geven. Er zijn hele slechte professionele haarkleuringen (vraag eens aan uw kapper wat er in zijn chemiehoek ligt qua merken!) en hele goede thuis-kleur pakketjes.

Handelaren in verf

Gerenommeerde merken als L’Oréal en Schwarzkopf kunnen het zich bijvoorbeeld echt niet veroorloven om slechte producten te verkopen in de drogist. En in ons professionele circuit kom je ook dubieuze handelaren tegen. Er staat bij ons bijna wekelijks wel een vertegenwoordiger op de stoep met tubes verf waar heel veel inzit en die heel weinig kosten, maar kwalitatief ook echt te wensen overlaten.

Keuze voor kwaliteit

Ik kies in mijn salon voor de allerbeste producten. We wassen al onze klanten met de shampoos die we ook adviseren voor thuisgebruik en onze kleuringen en blondeermiddelen kiezen we op kwaliteit. Mijn klanten zien niet wat we in onze kleurbakjes stoppen of welke shampoo we gebruiken maar wij willen topkwaliteit leveren en daar heb je goede spullen voor nodig! (iedereen mag in mijn keuken komen kijken..)

Wie heeft er echt verstand van?

Ik houd ook een pleidooi voor kleuren bij de kapper. Waarom? Op de eerste plaats is het moeilijk om haar te kleuren en wij hebben daar hard voor geleerd op de kappersschool. Bovendien leren we nog steeds bij in trainingen bij onze leveranciers. Vraag dat ook gerust aan je kapper: of hij of zij zich nog bijschoolt, en hoe vaak.

Hoe is de ondergrond?

Bovendien heb je niet alleen met de gewenste kleur te maken – die krijg je pas als je een aantal andere zaken hebt uitgezocht: heb ik te maken met dik of dun haar, hoe is de kwaliteit van het haar, heeft mijn klant veel rood-pigment in het haar? Allemaal van invloed op de gewenste uitkomst.

Meer dan 1 kleur

Als kapper maak ik gepersonaliseerde kleuringen. Dat ziet er heel technisch uit: de uitgroei doe ik bijvoorbeeld met 20cc op kleurhoogte 5.0 tot 10cc 6.65 – 10cc 6 met 6%, de lengtes en punten van het haar met 20cc 7.55 – 10cc 7.65 met 1,9%
Dat zijn 5 verschillende tubes en 2 verschillende ontwikkelaars. Als je een pakje koopt moet je het met 1 kleur doen.

Mee met de jaargetijden

We hebben ervaring met het kleuren van haar, we hebben alle problemen al eens voorbij zien komen. We kunnen iedere keer een nieuwe diagnose stellen. En dat is ook nodig, want het hele jaar door klakkeloos dezelfde kleur gebruiken kan niet. Na je vakantie is je haar bijvoorbeeld een stuk lichter geworden, in de winter is je huid een stuk bleker, hier kunnen (en moeten) we dan rekening mee houden.

Met folie, kam of kwast?

We hebben technieken in huis: highlights met folie of met de kam of met een kwast uit de losse hand. Wil je Ombre, smudging, of wat anders? Nou moet ik hier wel bij zeggen dat ook daar in niet elke kapper bedreven is, maar het zelf doen is echt een stap te ver…haha.

Fris alleen je eigen kleur op

Maar, als je nou toch zelf je haar wil kleuren hoe pak je dat dan aan? Beperk je tot het wat donkerder maken van je haar, of wat warmer van kleur, dus het oplevendigen van je eigen haarkleur. Niet meer, en niet minder.

Let op de verschillen tussen een kleurshampoo – spoeling en een permanente kleuring. Als je 2 producten met elkaar moet mengen is het altijd een blijvende dus permanente kleuring.

Met blonderen alleen ben je er nog niet

Realiseer je ook dat je haar dat al gekleurd is niet zomaar lichter kunt maken. Je moet het altijd eerst ontkleuren met een blondeerproduct en daarna weer opnieuw inkleuren met de blondkleur naar wens. Hier moet dan weer voldoende kleurpigment in zitten, om te voorkomen dat het haar een groenige gloed krijgt.

Dus wat thuiskleuring betreft: houdt het simpel, blijf bij je eigen haartint in de buurt. Wil je meer of echt anders, ga dan naar de kapper. Bovendien kun je daar ook altijd advies krijgen, zonder dat er nu meteen gekleurd moet worden.
Succes ermee en kies voor vakmanschap!’

Groetjes, Arjan

 

Lees ook