Kimm Koffijberg vertelt: zo wordt de slagingskans en het resultaat het mooist

04:50 - 02:54
luistertijd 04:50 - leestijd 02:54

portret-Kimm-KoffijbergVeel vrouwen experimenteren thuis wat af met haarkleuringsmiddelen, en vaak geeft het niet het gewenste resultaat. Hoe komt dat toch? Je moet er altijd aan denken dat je het niet zoiets is als spelen met verf, waarbij je mooi rood over blauw legt en dan een fraai paars krijgt. De chemie bij het haarverven is een stuk lastiger. Omdat je haar nooit die perfecte witte ondergrond heeft als een stuk papier of schilders linnen. Onze expert in knippen en kleuren, Kimm Koffijberg geeft advies.

Je hoeft niet per se als klant alles te weten van de chemie van het haarverven, daar heb je natuurlijk je kapper voor. Toch kan inzicht je wel helpen, zeker als je kapper je probeert uit te leggen dat je wens niet haalbaar is, of je kapper eigenlijk zelf niet zo goed in kleuren is omdat je toch met die te groenige of gelige gloed de deur bent uitgegaan.

De juist vragen, gesteld door je kapper

Alles begint met een goede intake, en daar horen vragen bij als:

Hieruit krijgt de kapper/kleurspecialist heel veel relevante informatie over jouw wens en kan dit gebruiken in de theoretische onderbouwing.

haarkleuring 1

De juiste analyse, gedaan door je kapper

Een kapper moet jouw  haar ook goed analyseren. Dit doet de kapper door met de handen door jouw haar te gaan en te kijken :

Zoals je ziet moet de kapper met heel veel factoren rekening houden: jouw wensen, maar ook de (on)mogelijkheden van je haar en de kleur op dit moment.

Hoe warm is de kleur van je haar al?

Een hele belangrijke rol speelt ook altijd de warmte die van nature vrijkomt in het haar als je het gaat oplichten. Daarvoor moet ook goed gekeken worden hoeveel warmte er aan kleur nu al in het haar aanwezig is, door verf, of van nature. Als daar niet goed rekening mee gehouden wordt, krijg je de volgende missers:

haarkleuren 2Als je van licht naar donker wilt

Wanneer je donkerder gekleurd wilt worden moet er juist weer meer pigment in het haar gebracht worden, anders:

Vergelijk het maar met een witte muur, als uitgangspunt. Wanneer je deze donkerder wilt kleuren, zul je ook een paar keer moeten verven om een goede basis aan kleurpigment te krijgen. Dat is dus ook met haarkleur zo.

Wanneer je een donkere muur weer lichter wilt verven, zul je hem eerst goed in de grondverf moeten zetten ( in het geval van haar betekent dat meestal ontkleuren) en ga je daarna de kleur pas goed opbouwen.

Is je kapper goed geschoold?

Hoe kom je erachter of jouw kapper wel de  juiste scholing heeft en er alles aan doet om zijn kennis up to date te houden?

Maar het allerbelangrijkste vind ik, als je op de stoel bij de kapper zit, is dat je een goed gevoel krijgt. Dat je echt vertrouwen hebt in wat de kapper bij je gaat creëren. Zorg dat je begrijpt wat je kapper gaat doen, blijf anders gewoon doorvragen. Het is belangrijk dat jullie op 1 lijn zitten.

Voelt het niet goed? Doe het dan niet.  Het gaat om het eindresultaat. Jij moet je goed voelen en blij zijn met hoe je eruit ziet.

 

Lees ook