Over wortelsapjes, groene en violette shampoo, zoet water en glossings

05:19 - 03:11
luistertijd 05:19 - leestijd 03:11
Beautyjournalist Emma Wagenaar

Zon, zee en chloor zijn niet mild voor je haar en helemaal niet voor gekleurd haar. Marriet Gakes, Color Director van Salon B en Color Technician of the Year 2014, geeft tips & tricks om je gekleurde haar de zomer door te helpen, inclusief shopadvies.

Beautyjournalist Emma Wagenaar geeft de geheimen van Marriet Gakes prijs.

 

Blond

Gebruik violet pigmenten
“Elke koele blondine heeft een zilvershampoo nodig om de koele tint te onderhouden. Als je het haar wast, wordt de kleur geleidelijk aan warm en dat is juist iets wat een koele blondine niet wil.

Zilvershampoo bevat violet pigmenten. Violet gaat namelijk geelverkleuring tegen.”
Product tip: Salon B Beautiful Blond Shampoo en Conditioner (€39 setprijs, te koop bij Salon B kappers). Shop hier een compleet overzicht aan diverse producten voor kleurverfrissing, van verschillende merken.

 

Laat het haar zich volzuigen met zoet water
“Geblondeerd haar is door het ontkleuren extra kwetsbaar. Dat betekent dat je maximale damage control moet doen. Wil je in zeewater of chloorwater zwemmen? Spoel dan eerst je haar met kraanwater (bijv. bij de douche bij het zwembad of strand). Haar is namelijk hygroscopisch: dat betekent dat het als een spons vocht opzuigt. Wanneer het chloor of zeewater opzuigt beschadigt dit je haar. Als je ervoor zorgt dat je haar is volgezogen met zoet water, ondervindt het minder schade. Uiteraard is het nóg beter om je haar in een hoge knot te doen zodat het helemaal niet in aanraking komt met zee- of chloorwater.”

Glans terugbrengen met een masker
“Gebruik regelmatig een masker! Haarmaskers zijn echt een ondergeschoven kindje; vaak wordt gedacht dat een conditioner wel voldoende is. Blond haar reflecteert van alle haarkleuren het minste licht, waardoor het sneller dof oogt. Met een masker maak je het echt weer sprankelend. De haarschubben gaan weer mooi dakpansgewijs over elkaar liggen, waardoor het licht beter gereflecteerd wordt.”
Product tip: Wella Professional Brilliance Masker (18 euro). Shop hier met korting!

 

Bruin

Speciale glanskleuring
 “De must-do voor elke brunette (natuurlijk of gekleurd) is een color shine treatment (bijvoorbeeld Cellophanes van Sebastian). Zo’n color shine is een professionele salonbehandeling die helemaal op natuurlijke basis is. Deze transparante verzorgende glanskleuring bevat heel veel proteïnes die je haar intensief voeden. Het maakt je bruintint levendiger en geeft een maximaal glansresultaat.”

Groene shampoo voor een koele tint
“Brunettes krijgen net als blondines door de zomerzon geleidelijk aan een warmere gloed over het haar. Om dit tegen te gaan is een koele brunette shampoo een echte aanrader. Schrik niet: deze shampoo is namelijk groen. Groen is de tegenligger van rood waardoor het die rode gloed tegen gaat. Absoluut mijn best kept secret voor brunettes!”
Product tip: Bumble and bumble Color Support Shampoo for Cool Brunettes (€22,95) Shop hier een compleet gamma aan kleurverfrissende producten voor het haar, van diverse merken.

Zonbescherming
“Trots op je mooie donkerbruine haar en wil je niet dat het lichter wordt? Gebruik dan ook voor je lokken een zonbescherming. Deze breng je voordat je de zon in gaat aan op de lengtes en punten om zo kleurverloop tegen te gaan.”
Product tip: Wella Professionals Sun Protection Cream (€17,10). Shop hier met korting.

 

Rood

Color glossing touch up
”Voor niet-natuurlijke redheads is het helemaal zaak om zomers de kleur goed te onderhouden. Rood kleurpigment loopt het snelst terug. Het pigment is heel klein van formaat (klinkt gek he..), en daardoor wordt het snel uitgewassen. Ga regelmatig naar je kapper voor een color glossing touch up. Als je normaal gesproken elke 8 weken naar de kapper gaat, plan je nu na 4 weken deze extra behandeling in. Bij een color glossing krijgt je haar een masker waar tevens een kleur aan wordt toegevoegd om je rood- of kopertint weer een boost te geven. En het kost maar twintig minuten!” Shop hier speciale glossings voor thuisgebruik.

Even een wortelsapje erin
“Is je koperen haarkleur heel erg teruggelopen en is de kapsalon al gesloten? Pak je sapcentrifuge er dan maar bij! Pers wat worteltjes uit en mix dit met je conditioner et voila! Even een snelle, tijdelijke oplossing.”

Borstel met varkenshaar
“Gekleurd rood haar breekt snel en nat rood haar helemaal. Ga er daarom voorzichtig mee om. Dit geldt overigens voor bijna alle natte haren: niet trekken anders breken ze. Kies dus ook je borstel zorgvuldig. Ik adviseer er een van natuurlijk varkenshaar. Deze biedt maximaal glansbehoud en is extra zacht. Beperk de schade van het borstelen nog meer door het haar zo goed mogelijk doorkambaar te maken met een leave-in conditioner.”
Product tip: The Insiders Walk On The Beach Conditioner & Prep (€19,95, te koop bij Salon B kappers). Shop hier nog veel meer fijne leave-in conditioners van kappersmerken.

 

BeautyJournaal tip! Ga naar de zonspecial, en maak kans op een Wella Sun zomer pakket!

Lees ook