Kokhalzen, walsen en doorzetten….

06:32 - 03:55
luistertijd 06:32 - leestijd 03:55

In mijn nimmer aflatende zoektocht naar een natuurlijke remedie voor acne, stuitte ik onlangs op een artikel over het fenomeen oil-pulling. Ik had er nog nooit van gehoord dus probeerde nieuwsgierig meer informatie te vinden op het internet.

Ayurvedisch

Oil-pulling is een Ayurvedische methode om het lichaam te ontdoen van gifstoffen, zgn. toxines, die in India al eeuwenlang toegepast wordt en vrij recent weer onder de aandacht is gebracht door een Russische oncoloog die de naam dr. Fedor Karach draagt (en waarover gek genoeg niet meer te vinden is dat dit oil-pulling relaas). De verder niet te traceren arts beweert genezen te zijn van een zeldzame bloedziekte door oil-pulling. Althans, dat melden anderen over hem.

Toch hoef ik dit fenomeen niet aan hem op te hangen. Er is over oil-pulling namelijk heel erg veel te vinden online. Ook had Fiona Hering het er onlangs over bij RTL Boulevard. Ik zal je uitleggen hoe het werkt.

Een mondje vol….olie

Het is de bedoeling dat je op een nuchtere maag, dus bij voorkeur ’s ochtends of minimaal drie uur na je laatst genuttigde maaltijd, een eetlepel koudgeperste olie in de mond neemt en deze vervolgens door je mond laat walsen, zonder door te slikken. Je trekt en duwt de olie, als het ware, tussen je tanden en kiezen door.

De olie zou dan de toxines uit je bloedbaan “trekken” via je wangslijmvlies. Na 15 a 20 minuten, spuw je de olie vervolgens uit in de toiletpot. Dit doe je dus, bij voorkeur, niet in je wasbak omdat deze olie vol met toxines zit. De uitgespuwde olie dient wit van kleur en licht schuimend te zijn. Is dit niet het geval, dan heb je niet lang genoeg “gepulld” of het niet voldoende door je mond heen bewogen.

Niet doorslikken….maar uitspugen

Het is niet de bedoeling dat je met de olie gorgelt, daar het risico dan bestaat dat je het inslikt en dit dien je te voorkomen, vanwege de toxines. Behalve een remedie voor acne, beweren diverse artikelen dat oil-pulling heilzaam is voor meerdere aandoeningen.

De lijst is indrukwekkend:

En voor mij de belangrijkste in het rijtje: huidaandoeningen.

Mijn huidprobleem

Na de afgelopen jaren verschillende methodes, waarvan sommige tamelijk rigoureus, geprobeerd te hebben om van mijn huidproblemen af te komen en bovendien een fortuin aan paardenmiddelen uitgegeven te hebben, begin ik vol goede moed maar licht sceptisch met oil-pulling.

Mijn keuze valt op een extra vierge olijfolie. Het moet immers koudgeperste olie zijn, las ik. Het verschilt van persoon tot persoon waar de voorkeur naar uitgaat. Sesamolie, kokosolie, zonnebloemolie, olijfolie, het mag allemaal. Mijn keuze valt op een prijzige extra vierge olijfolie.

Oliebollensmaak

De 15 tot 20 minuten duren wel akelig lang met een mond vol olie en ik kan mijn kokhalsneigingen dan ook nauwelijks onderdrukken. In het begin kijk ik verlangend op de klok wanneer ik het weer uit mag spugen en van die “oliebollensmaak” in mijn mond af kom.

Na een paar dagen worstelen, besluit ik over te stappen op biologische zonnebloemolie en eerlijk gezegd gaat dit een heel stuk makkelijker. Het walst “lichter” door je mond en ik kan gewoon mijn ochtendritueel vervolgen terwijl ik mijn oil-pulling sessie doe. Een hele verbetering…

Frissere mond

Na een dag of tien valt me op dat mijn tandvlees rozer is en mijn tanden witter worden. Dat laatste was ook hetgeen waarover Fiona sprak bij RTL Boulevard. Er wordt beweerd dat oil-pulling een enorm goede invloed op je tanden en tandvlees heeft en eerlijk is eerlijk, mijn tandsteen is minder en ik heb een fris bekkie.

Volgens mijn omgeving ruikt ook mijn adem veel frisser gedurende de dag. Ik weet niet of het verbeelding is maar mijn oogwit lijkt ook wel witter. Maar goed, mooi meegenomen allemaal maar het ging mij om mijn huid.

Het is er nog…

Ik vind mijn huid qua glow en teint er erg fris uit zien maar na vier weken oil-pulling moet ik bekennen dat ik nog steeds last heb van een aantal onderhuidse ontstekingen. Onderzoek leert me dat hardnekkige aandoeningen (en dat is het, geloof me) wat langer de tijd nodig hebben om uiteindelijk te verdwijnen. Het is zelfs zo, dat klachten even kunnen verergeren; een teken dat er een ontgiftingsproces in werking gezet is en dat het oil-pullen aanslaat.

Als je zoals ik, elke ochtend aan oil-pulling doet, kan het toch nog een half jaar duren, eer de klachten echt verdwenen zijn. Om het proces te bespoedigen, mag je tot 3x per dag “pullen”. Als je klachten significant verminderen, volstaat een paar keer per week een onderhouds sessie.

Mijn conclusie

Het nadeel van oil-pulling is dat je tijdens het ochtendritueel 15 tot 20 minuten niet kan communiceren met je huisgenoten. Woon je alleen, is dit geen obstakel maar met kleine kinderen wordt dit uiteraard lastiger.

Ik ben gewend om met mijn ogen dicht naar de espressomachine te struikelen ’s ochtends, ook dit kan niet meer want je moet eerst een hap olie nemen….

Baat het niet, schaadt het niet..

Het voordeel van oil-pulling is allereerst het feit dat het een geheel natuurlijke methode is zonder bijwerkingen. Verder is het een goedkope methode om je lijf te ontgiften, terwijl er tegenwoordig exorbitant hoge prijzen gevraagd worden voor zgn. detox kuren.

Fijn is ook dat het thuis gedaan kan worden. Je hoeft de deur niet uit. Helaas zal ik even moeten wachten met de conclusie of het een verbetering van mijn huidklachten bewerkstelligt maar ik kan het zeker aanraden voor een algehele verbetering van je gezondheid.

Ik ga hier absoluut mee door en zal er later nog op terug komen, als iets beter bekeken kan worden welk resultaat het heeft gehad op mijn huid.

Tips

Lees ook