Interessant alternatief tegen zware hoofdpijnen

04:01 - 02:24
luistertijd 04:01 - leestijd 02:24

annebethMigraine is een belastende chronische aandoening waarvan de precieze oorzaak en het werking nog niet volledig bekend is. Deze aandoening zorgt alleen in de USA al voor 1 miljard dollar aan medicijnkosten en 16 miljard dollar aan verloren productiviteit door werkverzuim. In dit artikel vertelt cosmetisch arts Annebeth Kroeskop over de inzet van Botox tegen deze zware vorm van hoofdpijn.

Hoe is het gebruik van Botuline toxine voor migraine ontstaan?

Dit is eigenlijk toevallig ontdekt. Patiënten die botuline toxine lieten inspuiten om cosmetische redenen gaven aan minder spanningshoofdpijn te hebben tijdens de werkingsduur van de botuline toxine behandeling.

De werking van Botox

Botuline toxine verzwakt de spieren door de afgifte van de zogenaamde neurotransmitter acetylcholine (ACh) af te remmen. ACh geleidt signalen over de zenuwen, en zet bij aankomst in de spier de aanspanning in gang. Als de productie van acetylcholine wordt geremd, trekken spieren minder krachtig samen. Bij gebruik van Botuline toxine in het gezicht kunnen zo de dynamische rimpels minder zichtbaar worden (dynamische rimpels zijn rimpels die ontstaan door het samentrekken van bepaalde aangezichtsspieren zoals de voorhoofdsspier).

Botulinum toxine is ook de stof die botulisme veroorzaakt

Botulisme is een vergiftiging door botuline waaraan vooral watervogels en vissen sterven. In het begin gaat het vooral gepaard met spierverlamming. Er zijn zeven verschillende typen botuline waaronder enkele die gevaarlijk zijn voor de mens. Botuline word geproduceerd door de bacterie ‘clostridium botulinum’, een bacterie die wereldwijd voorkomt. De naam komt van botulus (worst), omdat de ziekte wel eens optrad na het eten van vleesconserven.

Bij medisch gebruik van botuline toxine worden hele kleine doseringen geïnjecteerd. Het is dus niet mogelijk om vergiftigd te worden met Botox.

De stof werd eerst ingezet op spierspasmen rond de ogen. Later ook bij spastische armspieren en slokdarmspieren. Uiteindelijk is botuline toxine nu vooral bekend door het gebruik ervan in de cosmetiek.

Minder migraine met Botox

In sommige gevallen start migraine met spierspanningshoofdpijn. De grote aangezichtsspieren kunnen stevig aanspannen en zo spanning geven bij hun aanhechting op de schedel. Deze punten kan een cliënt vaak heel duidelijk aangeven. Veel artsen die botuline toxine tegen migraine gebruiken, volgen daarom het ‘follow the pain’ principe: ze laten de cliënt aanwijzen waar op het hoofd lokale pijn gevoeld word. Dit is vaak in de nek of op het voorhoofd.

belaste spieren bij migraine

Net als de meeste migrainebehandelingen kan het enkele weken duren voordat de behandeling resultaat geeft. Cliënten geven vaak aan dat de migraineklachten eerder terugkomen dan de rimpels in het gezicht die door dezelfde behandeling zijn verdwenen. Botoxinjecties moeten voor migraine elke 3 maanden herhaald worden.

Wie kunnen er resultaat verwachten?

Van Botox is aangetoond dat het een effectief middel is ter behandeling van hoofdpijnvormen veroorzaakt door een verhoogde spierspanning.

Ongeveer 70% van de mensen met migraine- en andere hoofdpijnklachten heeft baat  bij het gebruik van botuline toxine injecties: deze cliënten geven een duidelijke verlichting van de klachten aan. In de praktijk zijn het vaak de cliënten die duidelijk de locaties van het ontstaan van de pijn kunnen aangeven.

Nadelen van Botox tegen migraine

Ten eerste is de behandeling redelijk prijzig. Mede omdat de behandeling momenteel niet standaard vergoed word door zorgverzekeringsmaatschappijen. Er zijn wel uitzonderingen waarbij men zelf onderhandeld heeft met de verzekeraar, maar dit zijn individuele gevallen.

Een ander nadeel is de onvoorspelbaarheid van het effect. Het is niet altijd te voorspellen of iemand effect gaat ervaren van de behandeling. Het kan dus voor komen dat een cliënt een prijzige behandeling ondergaat en geen effect ondervindt.

Heb jij een vraag aan onze cosmetisch arts Annebeth Kroeskop? Stel hem via het contactformulier.

Lees hier meer Q & A’s met Annebeth.

Lees ook