En het kleureffect wordt veel natuurlijker

06:04 - 03:38
luistertijd 06:04 - leestijd 03:38

Eerder dit jaar was ik in Berlijn om de internationale introductie van het nieuwe haarkleuringsproduct Color-ID bij te wonen. Een ondersteunend product bij haarkleuring dat het kappers mogelijk maakt om haar een prachtige natuurlijke look te geven, met meerdere kleurschakeringen binnen de kleurgroep, zoals je dat ook in natuurlijk haar ziet. Een one-color kleuring is over, het oogt te onnatuurlijk en te massief. Hoe dichter de natuur benaderd kan worden in haarkleuring, hoe zachter en frisser het oogt.

Natuurlijk is de trend: met vele schakeringen

Wella was de weg van natuurlijk ogende haarkleuringen al ingeslagen met de introductie van Illumina, waarmee BeautyJournaal een groep vrouwen en mannen al kennis liet maken. Een groot succes, want wereldwijd hebben al meer dan 1 miljoen mensen verspreid over 50 duizend salons hun haar er al mee hebben laten kleuren. De komst van Illumina was een zegen voor de kappers in deze economisch moeilijke tijd. Kappers konden hun omzet dankzij Illumina met 8% verhogen. Wella’s international colorambassasor Josh Wood is de geestelijk vader van dit succes en zijn motto ‘ Iedereen verdient haar eigen beautylook’. Illumina geeft een haar iets chics.

Maar toen kwamen er nieuwe fashionshows aan. De modeontwerpers bepaalden dat het haar een kleur moest kunnen krijgen waarmee het niet gekleurd zou lijken, om niet de focus op de kleding te verstoren. Dat wilde Missoni. En Mary Kantrantzou vroeg om een wit blond dat eigenlijk geen kleur is.

De sheer look, als een make-up

Kleuren die moeiteloos in elkaar overgaan, die blenden, die het licht reflecteren, die een crisp hebben. Wat doe je dan als je Josh Wood heet? Het haar mag niet op zichzelf staan, het moet integraal onderdeel zijn van de totale beautylook. Het werd hem al snel duidelijk dat er om ‘ sheer’  looks gevraagd werden. Transparante kleuren en effecten. Passend bij de najaarstrends en de stoffen die glanzend en mat zijn, die cremig, rokerig, besneeuwd zijn. Die textuur hebben, die leven. Color ID was geboren.

Color ID is geen kleur, maar een hulpmiddel

Color ID is geen haarkleuring, het bevat ook geen kleur. Het is een hulpmiddel bij het kleuren van haar. Dat is vernieuwend, maar net zo vernieuwend is de toepassing ervan. Vergeet de folies maar, die heb je niet meer nodig. Want met Color ID zal de kleur niet meer doorlopen, of ‘bloeden’  zoals men in vakjargon zegt. De substantie, die bestaat uit een bepaald soort polymeer, vormt een matrix rond het haar. De receptuur wordt ook dikker, wat ook uitlopen en doorlopen voorkomt.

Een matrix om het haar dat uitlopen voorkomt

De pigmenten in de haarverf zoeken hun weg door de gaatjes in de matrix heen en hechten zich aan het haar. Omdat de verf gedoseerd wordt toegelaten krijg je een veel natuurlijker effect. Bovendien worden de kleurpigmenten opgesloten in de gaatjes in de matrix. Zo kan de kleur niet lekken en kun je met meerdere haarkleuren tegelijk werken.

Color ID is ideaal voor kappers en kleurspecialisten die graag op een intuïtieve manier willen kleuren. Weg van de folies en mutsjes (mocht dat überhaupt nog gebruikt worden!!). Je schildert door het haar heen, je kunt creatief zijn. En dankzij de barrière die de matrix opwerpt kan ook een minder gevorderde kleurspecialist creatiever worden – omdat je niet bang hoeft te zetten voor het doorlopen van kleur.

Werken als een schilder, of een make-upartist: blenden en contrast maken

Dit creëert ook betere kansen om mannen te kleuren. Met Color ID kun je zowel in de lengte als horizontaal met kleurschakeringen spelen. En je kunt ermee werken in alle haarkleuren – ook zwart haar. Het voorbeeld van Aziatisch haar wordt genoemd. Je denkt het is zwart, maar in dit haartype komen wel 20 verschillende kleuren zwart voor, zo wordt ons verteld.

Color ID kan gecombineerd worden met haarkleuringen Koleston en Illumina. Tijdens de presentatie roemen de Wella specialisten ook het feit dat Color ID tijd kan schelen en dat is voor kappers fijn, maar ook voor consumenten.

De toekomst…

De specialisten verwachten dat haarkleuring steeds meer als make-up toegepast kan worden. Individueel en aangepast aan je stijl, die ook kan wisselen per seizoen. Kijkend naar de toekomst zou het zo maar eens mogelijk kunnen worden om te kleuren met prisma’s, zoals ook al in foundation (make-up) gebruikt worden. Ze vangen het licht, weerkaatsen maar maken de huid in al haar kleurfacetten ook mooier op een natuurlijke manier. Wie weet kunnen we op een gegeven moment zelfs ’s ochtends onze haarglow aanpassen bij de kleding van die dag.

Josh Wood is verheugd over de ontwikkeling van Color ID. ‘Je bent het stadium van de standaard high lights voorbij. Je kunt veel kleuren gebruiken, alsof je een make-up aanbrengt. Je blend Color ID met de haarverf.

Niet bij ontkleuren gebruiken

Op vragen vanuit de pers of je Color ID ook met andere kleurmerken kunt gebruiken, antwoordt Josh neutraal: ‘ Je zou het uit moeten proberen, maar er bestaat een risico dat de kwaliteit van de matrix niet het zelfde is omdat er andere kleurpigmenten en conditioning agents gebruikt worden.’  Op de vraag of het ook met ontkleuringsmiddelen gebruikt kan worden, antwoordt Josh dat dat niet kan. ‘ Je moet eerst ontkleuren, en daarna pas Color ID gebruiken.’

Kleuringen met Wella Color ID worden bij de kapper uitgevoerd.

Lees ook:

 

 

 

Lees ook