Een duik in intense frisheid...

03:16 - 01:57
luistertijd 03:16 - leestijd 01:57

roos

4711 Nouveau Cologne

Lang geleden, in 1792 verscheen in Duitsland het legendarische 4711, een eau de cologne (water uit Keulen) die door alle adel in heel Europa werd gedragen. Ook Goethe en Wagner hebben er vele liters van gebruikt. Tot op de dag van vandaag is 4711 verkrijgbaar, een wonder, gezien alle creaties die er komen en gaan. De meesten van ons associëren 4711 wel met ‘oma’, wat eigenlijk jammer is, want niets is zo lekker als een echte verfrissende eau de cologne, maar enfin. Ruim 200 jaar later verschijnt Nouveau Cologne. Volgens het persbericht: ‘de herbewerkte erfenis van 4711 original cologne’. De bedoeling: “een duik in een intense frisheid, een verlangen naar rust, naar een persoonlijke herleving, naar een ik-moment in het gejaagde leven van een generatie op zoek naar stabiliteit en traditie.”

Naam: Nouveau Cologne
Merk: 4711 Cologne
Voor wie: unisex, maar eerder voor dames
Jaar van uitgave: 2013
Neus: Alexandra Kalle

Van buiten

Nouveau Cologne is gehuld in dezelfde fles als de oorspronkelijke 4711, maar dan iets gemoderniseerder. De slogan die gebruikt wordt is: I feel nouveau. Er is zelfs een filmpje van de geur met allemaal dromerige, zwevende en zwemmende vrouwen. De hele sfeer is mooi en jong, maar doet me totaal niet aan 4711 denken, zoals het beeld wat ik nog bij 4711 heb.

Van binnen

Tijd voor een test. Op mijn linkerarm spuit ik 4711 Original en op de rechter de Nouveau Cologne. Bij 4711 Original komt onmiddellijk de associatie van een cologne, de uitgesproken geur van neroli, zoals ook bijvoorbeeld te ruiken is bij Acqua di Parma Colonia en de onlangs verschenen Neroli Blanc van Yves Rocher. Heerlijk!

Nouveau Cologne opent weliswaar fris en licht kruidig, maar doet mij niet direct denken aan een ‘cologne’. De geur is veel hedendaagser en minder karakteristiek. Je zou je bijna kunnen afvragen of ze er goed aan doen om die ‘oude’ 4711 cologne stijl (naam en verpakking) toe te passen op deze nieuwe geur. Maar dat zal vast een weloverwogen keuze zijn geweest. Nouveau Cologne is prettig om te dragen en geeft een aangename en zonnige atmosfeer. Ik moet enigszins aan Bulgari Eau Parfumée au thé vert denken, maar deze is weer wat groener en kruidiger. Nouveau Cologne houdt urenlang en eindigt zacht, schoon en dicht bij de huid. De geur is bedoeld voor dames en heren, maar ik zie de geur meer voor me bij een vrouw.

De omschrijving van het huis is als volgt: ‘Een topnoot van lychee, zwarte bessen en de citrusvrucht yuzu. Een hartnoot van geranium, vruchten van de evodia plant, bekend uit Chinese medicijnen, heliotroop en pioen. Als basisnoot volgen sandelhout, tonkaboon en witte muskus. Vooral die laatste ruik je goed op het eind.

Roos_voor_kastRoos concludeert:

Nouveau Cologne is een prettige, draagbare, zomerse (dames)geur. Ik weet niet of Nouveau Cologne ook de 200 jaar zal halen, maar dat zal de tijd leren…

Nouveau Cologne is verkrijgbaar in 100 ml en 50 ml. Naast het parfum is er ook een splash & spray, deodorant , douchegel en lotion verkrijgbaar.

Lees ook