Een lekkere vette voetencreme op kruidenbasis

04:34 - 02:44
luistertijd 04:34 - leestijd 02:44

maxim

Gamila Secret Foot Balm

Het Israëlische merk Gamilla Secret claimt hun producten op een ambachtelijke wijze te maken en daarbij uitsluitend de natuurlijke ingrediënten te gebruiken volgens oeroude recepten. De speciale samenstelling van deze verzorgende cosmetica zou de natuurlijke gezondheid en de schoonheid van de huid bevorderen. De natuurlijke samenstelling en de holistische benadering spreken me zeer aan en stimuleren mijn interesse om ze te testen.

Ik kies voor de Gamila Secret Foot Balm. De balm is samengesteld uit een heilzame cocktail van vette oliën en vijftien kruiden. Het is bedoeld voor dagelijks gebruik en kan tweemaal per dag op de schone voeten worden aangebracht. Binnen 28 dagen zou het de huid zacht en soepel maken. Deze balsem zou ook de bloedcirculatie verbeteren en de vermoeide voeten van nieuwe energie voorzien. Ik moet wel zeggen dat mijn huid op de voeten niet veel verzorging nodig heeft. Het is vrij zacht en neigt niet tot  eeltvorming. Mijn voetenverzorgingsritueel is vooral geconcentreerd rond de dagelijkse hygiëne met als afsluiting een lichte (soms deodoriserende) crème. Ik ben benieuwd tot hoever ik de Gamila Secret Foot Balm in mijn dagelijkse verzorging kan integreren.

De verpakking

Deze balsem is verpakt in een grijsblauw doosje met een vervaagde foto van Gamila aan de zijkant en meerdere citaten en claims waarmee de ambachtelijke, de natuurlijke en de helende eigenschappen van het product worden benadrukt. Er is ook een verplichte INCI-lijst. De tube van lichtblauwe semi-transparante plastic is voorzien van een minimum informatie en oogt vrij rustig. De vorm van de tube is wel bijzonder en kan makkelijk worden verward met zo’n artikel uit het ‘discrete spelletjes voor dames’ assortiment. Ik twijfelde nog of ik de enige was met zulke associaties, maar later las een recensie van een dame die deze crème niet durft te laten rondslingeren bij een bezoek van haar schoonfamilie…

Als ik naar de INCI-lijst van deze balsem kijk dan zie ik inderdaad veel natuurlijke componenten waaronder shea butter, aloë vera extract, druivenolie, zoete amandel olie, olijfolie en ook de vele etherische oliën en plantenextracten. Maar daarnaast zie ik ook componenten die net zo goed natuurlijk als synthetisch kunnen zijn. Het product is niet voorzien van een keurmerk voor de natuurlijke cosmetica waardoor ik niet kan afleiden of alle componenten uit de natuurlijke bronnen zijn verkregen. Ik moet op het woord van de producent vertrouwen. Vooral de aanwezigheid van benzyl alcohol roept bij mij veel twijfels op over de natuurlijkheid en de ambachtelijkheid van dit merk. En als ik ‘propylene glycol’ zie tussen de componenten, dan vind ik het echt niet kloppen met de “100% natuurlijk” claim. Ik moet daarbij wel zeggen dat ik helemaal niets tegen het gebruik van synthetische en semisynthetische stoffen in cosmetica heb. De veiligheid en de effectiviteit van het product zijn voor mij ook heel belangrijk en ze hangen niet altijd samen met de “natuurlijkheid”.

Het product

De balsem zelf is een witte en vettige crème. Het trekt goed in de huid, maar laat wel een vettig laagje achter. Hierdoor vind ik deze crème minder prettig voor in de ochtend, omdat ik makkelijk met mijn blote voeten op de vloer afdrukken kan achterlaten en ook kan uitglijden. Voor ’s nachts is het echter geen probleem. Dan zorgt deze crème inderdaad voor de zachte verzorgde voeten in de ochtend. De crème ruikt naar pepermunt met een kruidige ondertoon, wat ik persoonlijk niet prettig vind. Hierdoor is deze voetenbalsem voor mij minder prettig in gebruik. De Gamila Secret Foot Balm kost €27,85 voor 100ml.

MaximMaxim concludeert:

Ik moet zeggen dat ik de Gamilla Secret Foot Balm een beetje een te zware (vette) crème vind voor mijn dagelijkse verzorging. Waarschijnlijk hebben mensen met een harde huid, kloven en eeltvorming er veel meer baat bij deze crème dan ik. Wel kan ik het een paar keer per week ’s avonds gebruiken om mijn voeten soepel en zacht te houden. De prijs van rond €30 voor 100 ml vind ik echt te veel voor dit product. Er zijn genoeg vergelijkbare betaalbare producten van andere merken die grotendeels of volledig op de natuurlijke basis werken.

Lees ook