Veelbelovende anti aging behandelingen

04:29 - 02:41
luistertijd 04:29 - leestijd 02:41

Het gebruik van anti-aging thuisapparaten met elektrische microstroom stijgt enorm. Bij een microstroom behandeling geeft een apparaatje stroom af aan de huid. Het schijnt dat hierdoor de textuur van de huid wordt verbeterd. Ook worden rimpels verminderd. Dit allemaal zonder vervelende genezingsprocessen. Er is nog niet heel veel bekend over deze technologie, maar de beschikbare resultaten zijn veelbelovend. Op de website van Futurederm vonden wij een interessant artikel.   

Bij een microstroom behandeling worden er elektrische stroomschokjes afgegeven aan de cellen. Deze methode werd eerder gebruikt in de fysiotherapie.

Verslapte gezichtspieren worden gestimuleerd. Dit geeft een natuurlijke lifting. De stroomschokjes bootsen als het ware de processen in de cel na. Hierdoor worden cellen gestimuleerd om het eiwit adenosine trifosfaat (ATP) aan te maken. Dit is een hele belangrijke stof in de energie huishouding van het lichaam. Het wordt ook wel de ‘energie van het leven’ genoemd. Monique schreef al eerder over deze belangrijke stof.

Elektrische stimulatie onderzoeken Uit verschillende onderzoek over sportblessures is gebleken dat elektrische stimulatie helpt om spieren sneller te genezen. Elektrische microstroom stimulatie is een handig instrument. Een studie uit 1985 toont aan dat de dijbeenspier in combinatie met elektrische stimulatie en statische krachttraining de spieren sterker maakt. Dit is effectiever dan alleen statische krachttraining. Ook is er aangetoond dat het genezingsproces verkort wordt. Het helpt om spieratrofie te voorkomen. In een studie van 2007 werd onderzocht of elektrische stimulatie mensen kunnen helpen met chronische wonden. Patiënten die deelnamen aan het onderzoek hadden o.a. traumatische hersenletsels of AIDS.

De eerste drie maanden was er geen verbetering te zien na gewone wondbehandelingen. Alle wonden werden wel verbeterd door het gebruik van reguliere elektrische stimulatie. Onderzoekers constateerden dat ongeacht de leeftijd, het levenloze weefsel werd vervangen door een gezonde korrelige weefselvorming. Dit is het voorstadium van wild vlees.

Microstroom en anti-aging effect

Helaas zijn er weinig studies beschikbaar over de toepassing voor cosmetische doeleinden. Maar de studies die er zijn laten wel veelbelovende resultaten zien. Net zoals elektroacupunctuur, een behandeling dat acupunctuur combineert met elektrische stimulatie. Uit een elektroacupunctuur onderzoek in 1992 bleek dat tekenen van veroudering na 10 tot 15 behandelingen in 70% van de gevallen werden verbeterd. Het collageen en de elastine vezels in de behandelde gebieden namen toe. Uit een onderzoek in 1987 zagen onderzoekers dat DNA eiwitten en de collageensynthese werden verhoogd. Dit is onmisbaar in het genezingsproces. Helaas zijn er nog geen vergelijkende studies hoe microstroom het opneemt tegen andere populaire anti-aging behandelingen.

Kan microstroom de nadelen van Botox zoals spieratrofie verhelpen?

Wanneer een cosmetische chirurg Botox injecteert, wordt er een bepaald eiwit dat nodig is om de neurotransmitters los te maken gesplitst. Neurotransmitters zijn signaalstoffen die impulsen doorgeven aan zenuwstellen. Hierdoor wordt voorkomen dat de neurotransmitters zich gaan hechten aan cellulaire membranen. Het samentrekken van de spieren stopt voor een deel (of helemaal). Peter T. Pugliese, auteur van de Fysiologie van de huid schreef in een artikel voor Elle magazine dat dit er voor zorgt dat de spier minder energie kan opnemen. Dit kan leiden tot spieratrofie, omdat de spier nauwelijks meer in beweging is. Het resultaat van Botox is snel zichtbaar. Er zijn helaas artsen die merken dat ondeskundig gebruik van Botox kan resulteren in het verliezen van volheid in het gezicht. Sommigen denken daarom dat Botox het beste aangevuld kan worden met microstroom. Op deze manier zou dit de spierspanning helpen.

In de toekomst

Microstroom technologie is veelbelovend en uit de paar studies die er wel zijn, is gebleken dat het tekenen van veroudering kan verminderen. Hoe effectief het in de toekomst zal zijn is afwachten. Het zal eerst nog verder bestudeerd moeten worden. Hoe deze methode zich verhoudt tot andere anti-aging technologieën is ook nog onduidelijk.

Monique onderging ook een gezichtsbehandeling met stroom.Nieuwsgierig? Lees hier het artikel. 

Bekijk hier de film over de Skeyndor Mesoscience behandeling die BeautyJournaal in 2010 maakte:

 

Lees ook:

 

Lees ook