Chantal Naughton van The City Streetspa mailde me in november enthousiast dat ik zo snel mogelijk moest langskomen in haar instituut om een nieuwe, elektrische facial de ondergaan van Caci, waarvoor ze op dat moment in Engeland zat voor training.

10:15 - 06:09
luistertijd 10:15 - leestijd 06:09

Chantal Naughton van The City Streetspa mailde me in november enthousiast dat ik zo snel mogelijk moest langskomen in haar instituut om een nieuwe, elektrische facial de ondergaan van Caci, waarvoor ze op dat moment in Engeland zat voor training.

Stroom, ik ben er altijd een beetje huiverig voor omdat ik – ofwel mijn huid, of beter gezegd mijn huidzenuwen – er heel gevoelig op kunnen reageren, waardoor ik zo’n behandeling als uiterst onprettig kan ervaren. Maar Chantal vertelde me dat ze het nieuwste van het nieuwste ging binnenhalen op het gebied van huidverbetering: de CACI ultimate non surgical face lift. Ik vind Chantal een inspirerende vrouw, haar cityspa prachtig (lees ook mijn verhaal over de massages daar!, dus genoeg gun-factoren om er wel aan toe te geven en er een verhaal over te schrijven.

Anti-verslappingsbehandeling

Toen ik op de laatste werkdag voor Kerst bij haar binnenkwam, drukte ze me onmiddellijk een publicatie uit de Amerikaanse Elle in de hand waarin een groot artikel stond over ‘current facials’ en haar nieuwe behandeling werd er ook in genoemd. Wat een toeval, wat een timing! Maar daarover straks meer.

Caci claimt met de Ultimate behandeling een niet-chirurgische facelift en daarvoor zet het een breed scala aan behandelingen in, in 1 gezichtsbehandeling. Een treatment bestaat uit een microdermabrasiebehandeling (zonder kristallen), LED fototherapie met rood en blauw licht,  verschillende spieractiverende fases met zwakstroom, en een krachtig hydraterend en kalmerend siliconengel masker. Het doel is de huid een frisse teint te geven en verslapping en rimpels af te zwakken, door de spiertonus te stimuleren.

Omdat ik altijd een beetje bevreesd ben voor die stroomzaken, werd alles bij mij op de laagste frequentie uitgevoerd. De behandeling begon na de reiniging en een anamnese met de microdermabrasie. Een handzaam apparaatje waaraan een massagekop was bevestigd met een lichtschurende tip, en daarom heen zat LED technologie. De kop circuleert rond op de huid en tegelijkertijd wordt de huid met blauw of rood licht behandeld. Geen kristallen en geen vacuümtrekkingen van de huid. Ik ervaarde het als heerlijk omdat de huid tegelijkertijd op een heerlijke manier goed gemasseerd werd.

Trillingen in de diepere huidlagen

Daarna werd mijn aangezicht voorbereid op de elektrische fase. Met positief en negatief geladen staafjes werden de belangrijkste aangezichtsspieren alvast getriggerd, om vervolgens een meer gedetailleerd programma af te gaan werken. Aan de staafjes zaten wattentips bevestigd waarmee de huid zacht maar wel stevig bewerkt kan worden. De staafjes gaven een soort trillingen af, die soms wel en soms niet voelbaar waren. Telkens werden spiertjes van kop tot staart aangepakt. Soms voelde ik de trillingen ter hoogte van bepaalde kiezen en/of vullingen, maar over het algemeen vond ik het zeer ontspannen. Je krijgt geen schokken, het is niet de bedoeling dat de buitenste huidlaag de volle laag krijgt, de stroompjes moeten alleen dieper in de huid hun werk zien te doen, via een elektromagnetisch veld dat wordt gecreëerd, en waarmee uiteindelijk de aangezichtsspieren bereikt moeten worden. Het doel is om spieren te verstevigen maar ook meer tonus/volume te geven, zodat de volheid in het gezicht weer moet terug kunnen komen.

Het werkt, tussendoor beweeg ik mijn gezicht af en toe en heb ik het gevoel dat ik echt mijn spieren even los moet maken. Alsof alles een beetje stijf is…..zoiets.

Daarna kwam een fase gericht op rimpelbestrijding. Nu heb ik nauwelijks rimpels, dus focusten we vooral op de neuslipplooi, maar ook op het gebiedje onder de mondhoeken langs de kin naar beneden. Hiervoor werd een apparaatje ingezet dat LED licht (rood in dit geval) combineert met hoogfrequente stroom om collageenaanmaak te stimuleren. Dit prikkelde zeker meer, maar was nog altijd uit te houden. Deze behandeling kan de huid wat laten zwellen, omdat er stoffen als sodium ionen, collegeeneiwitten, hyaluron glycoaminoglycanen (gag’s) vrijkomen als reactie op de irritatie, om reparatie op gang te brengen.

Glibberig siliconenlapje

Tot slot kreeg ik een tweedelig glibberig nattig siliconenlapje op mijn gezicht waarover heen ook weer een stroombehandeling werd uitgezet. Het masker was doordrenkt van hyaluronzuur en de zwakstroomrollertjes die over het masker en mijn huid gleden moeten zorgen dat de huid de stof zeer goed opneemt.

Anderhalf uur waren we bezig, en ik zonk met regelmaat diep weg. Na afloop keek ik uit mijn oogjes alsof ik in diepe slaap was geweest, maar mijn huid zag er vol en blozend uit. Hoewel er veel met kalmering naast de prikkeling was gewerkt, zag ik in daglicht toch wel rode gebiedjes: rond de mond, op het voorhoofd. Chantal adviseerde om vooral de volgende dag goed in de spiegel te kijken naar de resultaten.

Omdat het opmerkelijk warm was voor de tijd van het jaar en ik druk was met Kerst- en andere voorbereidingen had ik later die dag al snel het gevoel dat alles wat aan de stoffen in de huid was gebracht, ook weer werd uitgezweet en besloot ik al snel mijn huid schoon te maken. Het plakte teveel.

Rustige teint

De volgende morgen zag ik niet veel. Ik wijdde het maar aan het feit dat ik de behandeling op de zachtste stand had laten doen. Heel licht ervaarde ik wel een gelijkmatige kleur van mijn teint, en overall zag mijn huid er rustig uit. Maar gek genoeg leek de neuslipplooi wel dieper dan voorheen. Ik moet zeggen dat ik dat wel eens eerder ervaren heb. Juist als zo’n gebied bewerkt was, leken de plooien er wel dieper in te trekken. Misschien is dat een eerste huidreactie door de toch pittige prikkeling en trekt dat in de dagen erna weg? Ik weet het niet, ik blijf zoiets opmerkelijk vinden. Nu is 1 behandeling ook echt niet voldoende. Aangeraden wordt een kuur van 10 keer, waarbij je 2x per week een facial krijgt. Na die tien keer onderhoud je het met eens per maand.

Bekijk hier een film die is opgenomen op een Engelse beautybeurs in 2009, waarin de behandeling stap voor stap wordt toegelicht en gedemonstreerd:

Stroom tegen verslapping door Botox

Maar dan het verhaal in de Elle! Volgens de Amerikaanse beautyredacteur zijn ‘current facials’ the next hit, en waarom? Omdat ze zo prachtig spiertonus stimuleren en dat is voor mensen die al jaren achter elkaar Botox laten inspuiten op een gegeven moment een broodnodige zaak om het gezicht haar volume te laten behouden. Spieren die worden platgelegd verschrompelen en daardoor zien artsen nu dat de gezichten ook meer aan volume en volheid verliezen dan nodig zou zijn op de leeftijd van de patiënten. Door de stroomprikkeling krijgen spieren en spiervezels weer een extra prikkel om door de activatie in volume wat toe te nemen wat bijdraagt aan een meer gelift en voller effect in het gezicht.

Rode Loper treatment

In het artikel wordt ook een make-upartist aan het woord gelaten die vertelt dat ze zo’n behandeling ook toepast bij celebrities voordat ze in de make-up gaan omdat het een geweldige instant facelift geeft die uren kan aanhouden. Vooral ten tijde van Rode Loper-events zouden de stroommachines op volle toeren draaien tegenwoordig. ‘Zo kun je net de wenkbrauwen een beetje opwaartse boost geven, de wangen…’. De bekende Amerikaanse dermatoloog dr Perricone zweert er inmiddels bij omdat je er ook zo leuk mee kan manipuleren. ‘Vrijwel elk gezicht is asymmetrisch,’ legt hij uit, en door de spieren aan de ene kant wat meer te stimuleren dan aan de andere kant, kun je meer symmetrie in het gezicht brengen, zonder dat het opvallend wordt.’

In het artikel wordt kort de Caci behandeling aangestipt, en worden ook thuisapparaatjes besproken zoals de FaceMaster en de NuFACE, en het instant resultaat wordt bevestigd. Lange termijn uitspraken worden niet gedaan.

Het artikel gaat verder nog in op de klinische feiten die de werkzaamheid onderstrepen. Het gebruik van stroom is in de fysiotherapie al heel erg lang bekend om spieren te ontspannen of juist te stimuleren.

Wat me eigenlijk nog het meest verbaast in het Elle-artikel is dat je nu dus blijkbaar je Botox-behandelingen weer extra moet gaan ondersteunen met een tegenwaartse krachtbehandeling om de nadelige effecten op de lange termijn tegen te gaan. Hoe efficiënt kun je bezig zijn in deze industrie? Waarom zou je dan überhaupt Botox laten injecteren? Helaas worden dergelijke kritische vragen in dit soort magazines nauwelijks tot nooit gesteld.

Oude recepten herzien

Een ding weten we wel: het houdt nooit op. De industrie blijft naar nieuwe wegen zoeken om moeilijke verouderingsproblemen met minder invasieve methoden aan te pakken. Soms is het oude wijn in nieuwe zakken, zoals met stroom, maar worden daar wel nieuwe elementen aan toegevoegd om het nog efficiënter te maken.

Wie op zoek is naar alternatieven tegen huidverslapping, kan dit soort behandelingen met een gerust hart onderzoeken. De proof is in the pudding. Er is een wetenschappelijke basis aanwezig, alleen zijn de lange termijneffecten nog niet uitgekristalliseerd. Maar de korte termijneffecten wel, en wie toch al in een modus zit van maandelijks onderhoud van de schoonheid, kan een ‘current affair’ als deze zeker op haar gepersonaliseerde menukaart opnemen.

Tot slot: als je last hebt van acne, zou de Caci behandeling zeer de moeite waard zijn: na 1 behandeling al een rustiger uitziende huid, aldus Chantal. Met name de combi met blauw licht werkt zeer bacteriedodend.

Bekijk ook:

Lees ook