Interessante producten, maar ze heeft meer nodig...

12:54 - 07:44
luistertijd 12:54 - leestijd 07:44

dr Sebagh Pure Vitamin C Powder Cream

In 2004 lanceerde de Franse dr. Jean Louis Sebagh, van oorsprong plastisch chirurg en sinds de jaren ’90 hoofdzakelijk gespecialiseerd in huidverbetering zónder chirurgische ingrepen (van met name gezicht en hals), zijn eigen anti-aging cosmeticalijn gebaseerd op zijn jarenlange praktijkervaring en toepassing van de nieuwste technologieën op het gebied van huidverzorging.

Begin 2007 introduceerde Dr. Sebagh een vooruitstrevende manier om vitamine C (dat o.a. een essentiële rol speelt bij de aanmaak van collageen) bijdraagt tot het vormen van een goede huidbarrière, in staat is om de productie van melanine te onderdrukken, en bovendien een sterke antioxidant is en de huid beschermt tegen vrije radicalen en UV-straling) te stabiliseren.

Net als alle andere antioxidanten is vitamine C niet stabiel en wordt het gemakkelijk afgebroken onder invloed van (o.a.) zuurstof (zoals in lucht), UV en warmte. Vitamine C in cosmetica zou maar liefst 85% van z’n werking verliezen binnen 1 uur na opening. Om de werkzaamheid van vitamine C op de huid te kunnen behouden en de stof niet voortijdig in de pot al uiteen te laten vallen, ontwikkelde en patenteerde Dr. Sebagh een ‘puur’, zijdeachtig vitamine C poeder dat ook na opening stabiel blijft omdat het niet vermengd is met andere ingrediënten1.

Eigen laboratoriumonderzoek zou aantonen dat deze poederformulering (en daarmee het gebruikte vitamine C derivaat) gedurende 3 jaar stabiel blijft: Degradatie noch oxidatie.

Dankzij de hoge concentratie vitamine C derivaat (20% Sodium Ascorbyl Phosphate, een van de meest stabiele derivaten van vitamine C, te weten een natriumzout van de monofosfaat-ester van ascorbinezuur. Dit derivaat is stabieler dan gewone vitamine C ofwel ascorbinezuur) en de unieke, stabiele poederformulering zou Dr. Sebagh’s ‘Pure Vitamin C Powder Cream‘ pigmentatie doen verminderen en de huid dramatisch revitaliseren, zo communiceert Dr. Sebagh in zijn persbericht.

Geprikkeld door deze informatie, wil ik graag deze poedervorm van vitamine C uitproberen. Omdat het gemengd dient te worden met een serum of crème, test ik het vitamine C poeder op aanraden van Dr. Sebagh in combinatie met een ander Dr. Sebagh huidverzorgingsproduct. De ‘Extreme Maintenance Cream’, een crème met een ultra-rijke textuur speciaal geschikt voor een zeer droge en gevoelige huid en sinds 2007 in Nederland verkrijgbaar, lijkt voor mijn huid het meest geschikt.

Beloften:

Samengevat belooft Dr. Sebagh dat gebruik van ‘Pure Vitamin C Powder Cream’ resulteert in:

Eigen in vivo tests naar de werking van Sodium Acsorbyl Phosphate zouden deze beloften van het vitamine C poeder ondersteunen, zo bericht Dr. Sebagh mij bij navraag.

De ‘Extreme Maintenance Cream’ zou volgens Dr. Sebagh zorgen voor:

In de bijgeleverde persinformatie lees ik dat deze ‘Extreme Maintenance Cream’ zijn werking dankt aan een hoge dosering van de volgende ingrediënten:

Aantrekkelijke claims en interessante ingrediënten, ik ben benieuwd of deze twee huidverzorgingsproducten in combinatie hun beloften nakomen.

Mijn ervaringen:

Het vitamine C poeder komt in een prachtige, wit glanzende verpakking, herkenbaar voor Dr. Sebagh, met daarin 5 aparte, doorzichtige, glazen buisjes (lengte ~8 cm). Behalve de merknaam, staan op elk buisje 6 zwarte maatstreepjes met een onderlinge afstand van ~0,8 cm. De luxe, esthetische wijze van presentatie maakt dat het product er voor mij onmiddellijk aantrekkelijk, effectief en betrouwbaar uitziet. Bovendien is over de verpakking nagedacht: Door het zuurstof en UV gevoelige vitamine C poeder in 5 na elkaar te gebruiken aparte buisjes te verpakken, is blootstelling aan schadelijke invloeden na opening beperkt.

Het poeder zelf is wit, geurloos, uiterst fijn van structuur, en voelt ‘zacht’ aan. Het plastic dopje van elk buisje is tevens een maatdopje, d.w.z. dat je per applicatie het dopje tot ca. het 2e ribbeltje moet vullen met het poeder. Deze hoeveelheid mix je in je handpalm met een crème of serum naar keuze (~verhouding vitamine C: crème =1:4). Je kunt het vitamine C poeder zowel overdag als ’s avonds gebruiken, maar overdag biedt het nog meer voordelen omdat het een krachtige antioxidant is en dus je huid beschermt tegen vrije radicalen en UV2.

Door het gemakkelijk wegstuivende karakter van het poeder, vergt het doseren en vermengen van het poeder met de crème in de praktijk enige aandacht en precisie. Gelukkig krijg ik er snel handigheid en is deze extra stap goed te doen. Het vitamine C poeder kan door alle crèmes én serums (bij voorkeur van Dr. Sebagh) gemengd worden. Bovendien kan het ook met het Dr. Sebagh Deep Exfoliating Mask gemengd worden voor een extra blekend effect, zo lees ik in de bijsluiter.

Dankzij de micro-moleculaire structuur van het poeder maakt het niet uit of de aanvullende crème op water- of oliebasis is. Het poeder versmelt als het ware onmiddellijk met het andere huidverzorgingsproduct. Na het mengen voel ik dan ook absoluut geen korreltjes of iets dergelijks. Het is alsof ik slechts één, homogene crème heb.

Extreme Maintenance Cream

Ik combineer het vitamine C poeder met de ‘Extreme Maintenance Cream’, een rijke variant van de Dr. Sebagh ‘High Maintenance Cream’. De ompakking en pot zijn consistent met de uitstraling van de gehele Dr. Sebagh huidverzorgingslijn: wit glanzend met zwarte belettering en een rode verticale streep met ‘Dr. Sebagh’ opdruk. In mijn ogen mooi, strak, cosmetisch verantwoord, en met een farmaceutische uitstraling. De crème, gebroken wit van kleur met een matte glans en stevige consistentie (‘dikte’), wordt gepresenteerd in een ronde glazen pot met grote ronde zwarte dop. Helaas is deze potverpakking (zoals elke willekeurige potverpakking) niet erg hygiënisch in gebruik, ondanks het bijgeleverde spateltje.

De geurintensiteit zit tussen licht en zwaar in, en is bloemig van karakter. De pick-up uit de pot is goed (dat wil zeggen de crème blijft goed aan het spateltje/ je vingers zitten), smeert zeer gemakkelijk uit, en wordt ogenblikkelijk geabsorbeerd zonder daarbij een witte waas of plakkerig, vet filmlaagje achter te laten. De crème hoef ik nauwelijks in te masseren, wat ik meestal gewend ben bij een volle, rijke crème. De crème verdwijnt als het ware gelijk in mijn huid. Omdat ik relatief veel crème moet aanbrengen om een fijne soepele huid te ervaren, is de crème (bij mij) niet erg zuinig in gebruik. Binnen 5 weken ben ik door de pot heen.

Na een paar weken gebruik heb ik het idee dat de ‘Extreme Maintenance Cream’ inderdaad zorgt voor een natuurlijk en goed uitziende, gave huid. Het enige minpunt is dat ik niet het beloofde “extreme” op het gebied van huidbescherming, comfort en hydratie ervaar. Daarvoor is de crème voor mij nét niet rijk genoeg: Voor een comfortabel huidgevoel moet ik overdag minimaal 2 tot 3 keer smeren. Ook in de nacht is de crème voor mij net onvoldoende voedend: Mijn huid voelt vlak na het opstaan droog en trekkerig aan, niet de beloofde elasticiteit en soepelheid. Daarnaast heeft de crème (vooralsnog) geen direct zichtbaar of voelbaar anti-ageing resultaat: Mijn rimpels, lijntjes, pigmentvlekjes, en lichte huidverslapping worden er niet merkbaar minder van. Maar wellicht dat geavanceerde meetapparatuur wel degelijk aantoont dat deze crème de veroudering van mijn huid tegengaat. Bovendien heb ik de crème relatief kort getest (5 weken) en zijn anti-ageing resultaten waarschijnlijk pas na langduriger gebruik te verwachten.

Wanneer ik de crème vermeng met het vitamine C poeder, blijven de resultaten (op korte en langere termijn) grotendeels gelijk. Het enige (maar prettige) voelbare en zichtbare verschil is dat de crème in combinatie met het vitamine C poeder mijn huid gelijk ook heel licht aanspant. Dit oogt heel mooi. Het oplichten van mijn pigmentvlekjes en /of verheldering van mijn teint heb ik niet kunnen waarnemen. Maar waarschijnlijk gebruik ik het vitamine C poeder (net als de Dr. Sebagh crème) daarvoor te kort. De 5 poederbuisjes gaan bij 2x daags gebruik (’s ochtends en ’s avonds) ongeveer 6 weken mee (~1 buisje per week).

Dorine concludeert:

Zijn de twee Dr. Sebagh producten een aanrader? Ik denk dat het vitamine C poeder een heel mooi product is als je bereid bent om je dagelijks gezichtsverzorgingroutine uit te breiden met een extra stap die, vanwege het weg stuivende karakter van het poeder, aanvankelijk enige precisie vereist en die bovendien niet onmiddellijk een zichtbaar anti-ageingseffect sorteert. Fijn is dat het poeder zich snel en volledig vermengt met een basiscrème/ serum en ogenblikkelijk een extra, mooi aanspannend resultaat geeft. Op basis van wetenschappelijk onderzoek geloof ik sterk in de toegevoegde (anti-ageing) waarde van vitamine C aan een crème of serum.

De ‘Extreme Maintenance Cream’ is een fijne, volle crème die zeer snel volledig door mijn huid wordt opgenomen. Vooral voor de wintermaanden is het een uitstekende keus voor een droge huid. De crème biedt, zoals geclaimd, zowel op de korte als lange termijn veel comfort, hydratatie en bescherming, zij het voor mijn huid net niet in de beloofde extreme mate (maar dat kan ook aan mijn zeer droge huidtype liggen, die waarschijnlijk naast de crème behoefte heeft aan een extra serum). Ook voor de ‘Extreme Maintenance Cream’ geldt dat ik na 5 weken gebruik geen zichtbaar anti-ageing effect ervaar. Echter, professionele meetapparatuur en langduriger gebruik zouden wel degelijk een dergelijk effect kunnen aantonen.

De prijs-kwaliteit verhouding van beide producten vind ik enigszins aan de hoge kant. Het zijn weliswaar heel goede, maar dure producten die relatief kort (5-6 weken) meegaan.

Kortom, na 5 weken gebruik van de 2 Dr. Sebagh producten heb ik weliswaar niet die gedroomde perfecte huid die jaren jonger toont, maar wél een hele mooie, zachte, licht aangespannen huid die preventief beschermd is tegen vroegtijdige veroudering.

1Hoeveel procent aan effectiviteit het vitamine C poeder verliest na opening, kon Dr. Sebagh mij bij navraag helaas niet precies aangeven. Maar het zou niet significant zijn.

2 Dr. Sebagh waarschuwt het vitamine C poeder níet te gebruiken als vervanging van zonbescherming. Geadviseerd wordt om overdag een SPF factor te blijven gebruiken, bij voorkeur gemengd met het vitamine C poeder.

 

Lees ook