Cellulite Cosmetisch medisch Dermatologie Expertadvies Lichaam Operatietechnieken Plastische chirurgie

Vetcellen bevriezen, valse hoop of niet?

dr. Frank Niessen
Geschreven door dr. Frank Niessen

Werkt het ook bij lipoedeem aan de benen?

Met enige regelmaat verschijnt de methode van het bevriezen van vetcellen in het nieuws, als alternatief voor liposuctie om kleine hoeveelheden vet kwijt te raken. BeautyJournaal schreef er al eerder over.

Farid Kazem voert deze ingreep uit in Nederland en is er zeer over te spreken. In vakjargon heet het cryolipolisis en betekent dat er door gecontroleerde koeling van de huid vetweefsel selectief wordt afgebroken. Het effect wordt na de behandeling in enkele maanden zichtbaar.

Plastisch chirurg Frank Niessen, werkzaam bij Mittsu Institute gaf al eerder aan dat hij nog te weinig literatuur heeft gezien waaruit positief, langdurig resultaat blijkt. Bovendien vindt hij de kans op een bobbelige huidstructuur te groot.

Uitvoerend arts van deze methode, Farid Kazem,  is het hier niet mee eens, zoals hij al eerder aangaf in dit artikel. Hij stelt ondermeer: ‘Er is genoeg bewijs dat Zeltiq absoluut werkt( mits met de juiste indicatie). Het is ook niet voor niets dat het nu alweer enkele maanden een FDA-approval heeft. Verder valt er op te merken dat juist met liposuctie (en niet met Zeltiq) een kans bestaat op onregelmatige vet distributie (immers liposuctie is een manuele ingreep en we zijn eenmaal geen robots die gelijkmatig vet kunnen zuigen.’

Er blijven bij ons vragen binnenkomen, juist omdat wij twee artsen aan het woord laten die het niet op alle punten met elkaar eens zijn. Lezers blijven twijfelen, omdat liposuctie natuurlijk ook een invasieve ingreep is, en als het met minder ingrijpen, snijden en pijn ook kan, waarom dan niet?

Is bevriezen van vetweefsel een veilige vervanging van liposuctie die net zo goed werkt?

Plastisch chirurg Frank Niessen laat weten:

‘Dat is een lastige vraag, want het bevriezen van weefsels om vet te doen verdwijnen wordt nog niet lang genoeg gedaan om zeker te weten dat het veilig is. Maar het lijkt geen bezwaar te zijn. Uit onderzoek, gesponsord door de firma die het aanbiedt (Zeltiq), blijkt dat er wel degelijk vermindering van de hoeveelheid vetweefsel optreedt en ook de heer Kazem die er ervaring mee heeft, beaamt dit. Er is echter een keerzijde. Wanneer er veel vet moet verdwijnen geeft bevriezen te weinig effect en is ‘ouderwetse’ liposuctie de optie van keuze. Er zal dus altijd invidueel bekeken moeten worden, wat de beste behandelmethode is.

Kan het ook ingezet worden bij lipoedeem aan de benen? Frank Niessen: ‘Bij lipoedeem is sprake van een combinatie van vocht- en vetophopingen. Er zijn verschillende methoden om dit te behandelen, waarbij liposuctie regelmatig wordt ingezet. Soms wordt dit ook toegepast in combinatie met een laserbehandeling om het vetweefsel te verwarmen en vloeibaarder te maken voorafgaand aan liposuctie. Gangbaarder is het om compressie therapie toe te passen. Als er sprake is van lipoedeem, is vetcelbevriezing geen gebruikelijke behandeling.

Ten tijde van de productie van dit artikel was Frank Niessen nog werkzaam bij Esthetisch Centrum Jan van Goyen, tegenwoordig werkt hij als plastisch chirurg in het Mittsu Institute in Amsterdam en als staflid in het VU Medisch Centrum in Amsterdam. Kijk ook op zijn website FrankNiessen.com voor meer voor- en nafoto’s

Lees hier meer over het bewerken van vetcellen op BeautyJournaal.

Over deze schrijver

dr. Frank Niessen

dr. Frank Niessen

Plastisch chirurg en littekenspecialist Frank Niessen noemt zichzelf een innovatief en creatief plastisch chirurg. Op het esthetisch cosmetische vlak zoekt hij naar de beste verfraaiingsmogelijkheden om de veranderingen die zijn patiënten wensen er ook zo natuurgetrouw mogelijk uit te laten zien. ‘Noem het anatomische harmonie,’zegt hij. ‘Je bent eigenlijk heel creatief aan het beeldhouwen. Je overziet de patiënt in zijn of haar geheel.’
Frank Niessen heeft in 2018 zijn eigen kliniek opgericht in Amsterdam, het Mittsu Institute.

8 reacties

 • Beste Jet, bij lipodeem is er veel meer aan de hand dan een issue met vetcellen. bij lipodeem wordt er heel veel vocht in weefsels vastgehouden. vetcelbevriezing is geen oplossing (dat is alleen maar handig voor kleine vetophopingen op buik e.d. die niet weggaan met sport en dieet), ik adviseer je dit artikel over endermologie te lezen en te overwegen om deze behandelingen te ondergaan: https://www.beautyjournaal.nl/2018/08/27/huidexpert-ellen-lpg-endermologie-effectief-bij-lipoedeem/

 • Mijn bovenlijf heeft normale proporties.
  Alleen mijn benen zijn door lipoedeem veel dikker.
  Wat kan het nadeel zijn van vertcellen bevriezen ?

 • Ik lees dikwijls dat de behandeling wordt uitgevoerd op benen en buik maar zelden de onderarmen ofwel de kippenlapjes onder de armen. Ik had graag die zone willen aanpakken. Is dat een zone die gemakkelijk te behandelen is? Ik zou ook geen kuiltjes willen zoals Cynthia want dan kan ik even goed laten snijden met lyposuctie….het interessante aan deze methode is dat ze geen sporen na laat.
  Ik denk ook dat dit enkel efficiënt is als er al een goed dieet aan vooraf gegaan is.

 • Hoi, Cynthia ik zou graag meer willen horen hierover ?? en waar de behandeling is uitgevoerd ?

 • Hoi cynthia, waar heb je het laten doen? Hoe zijn die kuilen ontstaan? Hoe heeft de behandelend arts dit afgehandeld?

 • Bij mij heeft zeltiq gewerkt maar helaas diepe kuilen achter gelaten aan de binnenzijde van mijn benen. Daar lees je niets over en wordt ook op voorhand niet verteld dat dit kan gebeuren. Denk dus goed na voor je eraan begint

 • Wij voeren deze behandeling al geruime tijd uit, waarbij wij in de meeste gevallen een goed resultaat behalen met cryolipolyse. In het intake gesprek kan er bepaald worden of het zin heeft deze behandeling in te zetten.

  Voor Oedeem is compressietherapie een goede optie. Dit is bij ons ook mogelijk middels een soort luchtdrukpak waarin kamers zich vullen en leeg laten lopen om zo de compressie te realiseren.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Cookies

BeautyJournaal maakt gebruik van cookies.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen