Werkt het ook bij lipoedeem aan de benen?

03:40 - 02:12
luistertijd 03:40 - leestijd 02:12

Met enige regelmaat verschijnt de methode van het bevriezen van vetcellen in het nieuws, als alternatief voor liposuctie om kleine hoeveelheden vet kwijt te raken. BeautyJournaal schreef er al eerder over.

Farid Kazem voert deze ingreep uit in Nederland en is er zeer over te spreken. In vakjargon heet het cryolipolisis en betekent dat er door gecontroleerde koeling van de huid vetweefsel selectief wordt afgebroken. Het effect wordt na de behandeling in enkele maanden zichtbaar.

Plastisch chirurg Frank Niessen, werkzaam bij Mittsu Institute gaf al eerder aan dat hij nog te weinig literatuur heeft gezien waaruit positief, langdurig resultaat blijkt. Bovendien vindt hij de kans op een bobbelige huidstructuur te groot.

Uitvoerend arts van deze methode, Farid Kazem,  is het hier niet mee eens, zoals hij al eerder aangaf in dit artikel. Hij stelt ondermeer: ‘Er is genoeg bewijs dat Zeltiq absoluut werkt( mits met de juiste indicatie). Het is ook niet voor niets dat het nu alweer enkele maanden een FDA-approval heeft. Verder valt er op te merken dat juist met liposuctie (en niet met Zeltiq) een kans bestaat op onregelmatige vet distributie (immers liposuctie is een manuele ingreep en we zijn eenmaal geen robots die gelijkmatig vet kunnen zuigen.’

Er blijven bij ons vragen binnenkomen, juist omdat wij twee artsen aan het woord laten die het niet op alle punten met elkaar eens zijn. Lezers blijven twijfelen, omdat liposuctie natuurlijk ook een invasieve ingreep is, en als het met minder ingrijpen, snijden en pijn ook kan, waarom dan niet?

Is bevriezen van vetweefsel een veilige vervanging van liposuctie die net zo goed werkt?

Plastisch chirurg Frank Niessen laat weten:

‘Dat is een lastige vraag, want het bevriezen van weefsels om vet te doen verdwijnen wordt nog niet lang genoeg gedaan om zeker te weten dat het veilig is. Maar het lijkt geen bezwaar te zijn. Uit onderzoek, gesponsord door de firma die het aanbiedt (Zeltiq), blijkt dat er wel degelijk vermindering van de hoeveelheid vetweefsel optreedt en ook de heer Kazem die er ervaring mee heeft, beaamt dit. Er is echter een keerzijde. Wanneer er veel vet moet verdwijnen geeft bevriezen te weinig effect en is ‘ouderwetse’ liposuctie de optie van keuze. Er zal dus altijd invidueel bekeken moeten worden, wat de beste behandelmethode is.

Kan het ook ingezet worden bij lipoedeem aan de benen? Frank Niessen: ‘Bij lipoedeem is sprake van een combinatie van vocht- en vetophopingen. Er zijn verschillende methoden om dit te behandelen, waarbij liposuctie regelmatig wordt ingezet. Soms wordt dit ook toegepast in combinatie met een laserbehandeling om het vetweefsel te verwarmen en vloeibaarder te maken voorafgaand aan liposuctie. Gangbaarder is het om compressie therapie toe te passen. Als er sprake is van lipoedeem, is vetcelbevriezing geen gebruikelijke behandeling.

Ten tijde van de productie van dit artikel was Frank Niessen nog werkzaam bij Esthetisch Centrum Jan van Goyen, tegenwoordig werkt hij als plastisch chirurg in het Mittsu Institute in Amsterdam en als staflid in het VU Medisch Centrum in Amsterdam. Kijk ook op zijn website FrankNiessen.com voor meer voor- en nafoto’s

Lees hier meer over het bewerken van vetcellen op BeautyJournaal.

Lees ook