shop Clarins UV Plus spf 50 anti-pollution zonnecrème Corine: ‘Clarins UV Plus Anti-Pollution een ultra-fijne textuur heeft, die er ook nog eens voor zorgt dat je make-up beter pakt en langer blijft zitten. Bovendien is het een niet-vette textuur. En het feit dat het dankzij speciale beschermende werkzame stoffen ook beschermt tegen agressieve deeltjes uit […]

02:42 - 01:37
luistertijd 02:42 - leestijd 01:37

Het Amerikaanse W magazine meldt vandaag dat Zeltiq de liposuctie de komende jaren gaat vervangen. Het bevriezen van vetcellen in plaats van wegzuigen is minder ingrijpend en goedkoper.

In de strijd tegen overtollige vetrollen op buik, benen en billen wordt al heel wat jaren liposuctie in gezet. Een bewezen methode, maar wel een die om hersteltijd vraagt. De huid is erna gezwollen en bont en blauw en pijnlijk. Ook moet je wekenlang zeer strakke bandages dragen om bloeduitstortingen te voorkomen en het huidweefsel weer aan elkaar te laten ‘hechten’.

Sinds enige tijd is er Zeltiq. Een methode waarbij de vetcellen zeer koud gemaakt worden: 4C. Het wordt ook cryolipolysis genoemd. Met een klein machientje wordt over de huid gegaan en onder invloed van de koude sterven vetcellen af, zonder omliggend vaatweefsel te beschadigen. Volgens voorstanders van de methode kun je na een behandeling al 20% overtollig vet zijn verloren en het proces werkt zeker drie maanden door. De Amerikaanse dermatologe Ava Shamban uit Santa Monica, Californië, zegt al meer dan 700 patiënten te hebben geholpen. Je hebt nauwelijks hersteltijd en het is betaalbaar ook: ze vraagt 500 dollar per zone. “Het is vooral aantrekkelijk voor mannen, die stugger  en gespierder weefsel hebben, dan vrouwen, en daardoor geen geschikte kandidaten zijn voor liposuctie.”

Onze expert, plastisch chirurg, dr. Frank Niessen is nog niet zo zeker van Zeltiq. Hij meldde al eerder:“Er is weinig literatuur over, en de resultaten die men laat zien, tot nu toe, vind ik matig. Er is weinig vetvolume verlies en de vetreductie is niet altijd egaal; er ontstaat een onregelmatig aspect van de huid.”

Zeltiq wordt ook ingezet om borstvorming bij mannen weg te halen, meldt Niessen, maar ook daarvan kent hij geen succesvolle resultaten. ‘Bij borstvorming is ook sprake van actief klierweefsel, en dat haal je niet weg met bevriezing, alleen de vetcellen. “

In Nederland wordt de behandeling uitgevoerd door o.a. dr. Farid Kazem in Leimuiden. Dr. Kazem meldde al eens eerder in een persbericht: “Een omvangverlies van 1 tot 2 centimeter na één behandeling. Dat merk je meteen aan losser zittende kleding en kan al snel een kledingmaat schelen. Cryolipolyse pakt vet op specifieke plaatsen aan. Vetrolletjes die maar niet willen verdwijnen met sporten of een dieet. De beste resultaten worden behaald bij mensen met een BMI onder de 30. De methode is niet geschikt om veel vet ineens te verliezen of om overgewicht aan te pakken.”

Lees hier meer over medisch cosmetische technieken.

Lees ook