shop Alka Deo Deze zeer basische deo is je ultieme wapen tegen zurige luchtjes in je zweet. Het werkt echt de hele dag en avond lang. Het is supernatuurlijk. Favoriet van Monique, en het won een Dutch Beauty Award. Bekijken Afgelopen week berichtten wij (weer eens) over een nieuwe methode om van kleine vetophopingen af […]

03:07 - 01:52
luistertijd 03:07 - leestijd 01:52

Afgelopen week berichtten wij (weer eens) over een nieuwe methode om van kleine vetophopingen af te komen: met een koelingsmethode die Zeltiq heet. Hij is er al een tijdje maar met enige regelmaat duikt het weer op in de internationale media, en ga je er als journalistiek platform toch ook weer in mee. Zeltiq wordt vooral toegepast om kleine vethopingen op buikstreek en rug weg te halen.

Wij berichtten in ons artikel dat onze eigen plastisch chirurg Frank Niessen nog niet zo overtuigd is van de werking van de methode. Hij daarvoor nog te weinig wetenschappelijk bewijs hebben gezien en bovendien alleen voorbeelden kennen van een bobbelig huidresultaat.

Van onze lezers kwamen ook vragen binnen, waaronder de vraag of het niet heel erg pijn doet: ‘Ik ben cardio-verpleegkundige en na een reanimatie koelen wij patiënten tot 32 graden. Dat is zo vervelend dat deze patiënten aan de beademing moeten en slapend worden gehouden. Ook omdat lage temperaturen, onderkoeling door vrieskou brandwonden kan veroorzaken en zelfs amputatie nodig is. Lange blootstelling met kou waardoor het lichaam afkoelt tot 28 graden kan hartritmestoornissen veroorzaken. Hoe kan die koude-toediening bij Zeltiq gecontroleerd worden van de huid naar de vetlaag? Dat is een route naar juist de laag die de onze lichaamswarmte vasthoudt en ons tegen afkoeling beschermt.’

Wij hebben dr Farid Kazem om een reactie gevraagd. Hij is een van de weinige artsen in Nederland die met de methode werkt. Hij laat ons weten: ‘In het artikel wordt gesteld dat Zeltiq wellicht liposuctie zal vervangen. Ik ben het daar niet mee eens. Het zijn totaal verschillende technieken met verschillende indicaties. Ook over de opmerking van collega Niessen wil ik nog wat aanvullen. Er is genoeg bewijs dat Zeltiq absoluut werkt( mits met de juiste indicatie). Het is ook niet voor niets dat het nu alweer enkele maanden een FDA-approval heeft. Verder valt er op te merken dat juist met liposuctie( en niet met Zeltiq) een kans bestaat op onregelmatige vet distributie (immers liposuctie is een manuele ingreep en we zijn eenmaal geen robots die gelijkmatig vet kunnen zuigen.’

‘Wat de lezersvraag over koeling en pijn betreft is het belangrijk te weten dat er geen echte bevriezing plaats vindt maar koeling van het onderhuis vetweefsel( +4graden Celsius). Onderhuidsvetweefsel kan in tegenstelling tot huid slecht tegen langdurige ( lees: een uur) blootstelling aan koude temperaturen( 4 graden). Daardoor ontstaat er in de vetcellen een proces wat we noemen apoptosis( gecontroleerde celdood en niet necrosis: celafsterving gepaard gaande met ontstekingsverschijnselen). Hierdoor worden de vetcellen geleidelijk afgevoerd en gemetaboliseerd door de lever en nieren zonder overbelasting van het systeem. Door toepassing van vacuüm tijdens het proces van afkoeling worden de vaten in de huid en onderhuidsvetweefsel tijdelijk afgesloten, zodat er geen opwarming van het vetweefsel kan plaatsvinden en de koude temperaturen gedurende het uur gehandhaafd worden.’

Lees ook