Zijn de vlekken lichter geworden?

05:52 - 03:31
luistertijd 05:52 - leestijd 03:31

Rona test Clinique Even Better Dark Spot Correcting handcream.

De laatste tijd ben ik erg bezig met het verbeteren van het uiterlijk van mijn handen, zowel wat mijn nagels als de huid zelf betreft. Er is al een en ander langsgekomen tijdens deze quest; ik probeerde o.a. de Philips Réaura op mijn handen en gebruikte allerlei handcrèmes en nagelverstevigers met wisselend succes. Toen ik las dat Clinique aan hun Even Better-lijn een handcrème toevoegde: Even Better Dark Spot Correcting Hand Creme SPF 15, wist ik niet hoe snel ik moest vragen of ik deze kon testen. En dat heb ik dus de laatste maanden gedaan.

De huid van mijn handen behoeft hydratatie maar mijn belangrijkste en tevens moeilijkste doel is het verminderen van de pigmentvlekken. Met name op mijn rechterhand heb ik een aantal echt grote vlekken. Tegenwoordig zijn er meerdere handcrèmes met een SPF-factor maar ‘vroeger’ was dat niet gebruikelijk. Okay, ik smeerde wel met een zonnebescherming als ik écht ging zonnen maar stond er niet bij stil dat je handen altijd blootstaan aan het zonlicht. Nu verzin ik het niet meer om met de hond te gaan wandelen zonder mijn handen met een SPF ingesmeerd te hebben. Maar de eenmaal ontstane schade is zeer moeilijk te herstellen. Ik hoop op het oplichten van de vlekken en voorkom nu in ieder geval verergering.

De verpakking

De Even Better handcrème zit in een witte tube met zilveren opdruk en dito dop. Ik weet niet zeker of er een omdoos gebruikt wordt, want ik heb een review-exemplaar gekregen. Het ziet er serieus en chique uit. De substantie is wit en zit tussen een emulsie en een dunne crème in. Het trekt buitengewoon snel in en hydrateert zichtbaar. De geur vind ik wat chemisch.

De claims

Volgens Clinique is deze handcrème: ‘Een moisturizer speciaal voor de behandeling van de verkleuring op de handen die 8 uur lang voedt en hydrateert en ook na twee keer handen wassen nog werkzaam is. Verder: De verhelderende ingrediënten dringen diep door in de huid en doen vlekken en verkleuringen zichtbaar afnemen. Milde exfoliërende bestanddelen dragen bij aan een heldere, egale teint. De huidbarrière wordt versterkt waardoor de irritatiegevoeligheid afneemt. Dat betekent minder ontstekingsreacties en dus minder kans op overproductie van melanine.’      

Op de tube staat geen INCI-lijst maar volgens de persinformatie bevat de crème o.a. het volgende:

Magnesium Ascorbyl Fosfaat (Vit C) antioxidant met verhelderend effect, een ‘geavanceerd gistmelange’ vermindert de zichtbaarheid van verkleuringen doordat het pigmentophopingen in het huidoppervlak uiteen laat vallen in melaninestof, Salicylzuur als exfoliatiemiddel verwijdert het melaninestof van het huidoppervlak en verbetert de structuur van de huid, Dikalium glycyrrhizinaat, uit zoethoutextract verkregen stof met kalmerende werking zodat minder snel huidverkleuring na (huid)irritatie optreedt, Hyaluronzuur met zijn vochtbindende eigenschappen, Zemelenextract uit Oryza Sativa (rijst) deze kalmerende en antioxiderende stof helpt het ontstaan van nieuwe donkere vlekken voorkomen en tenslotte de zonnefilters Avobenzon, homosalaat en octisalaat als  breedspectrum bescherming tegen UVA- en UVB-straling.

Gebruik

Volgens Clinique is het voldoende om een keer per dag de crème aan te brengen (of zo vaak als nodig). Voor de test heb ik me beperkt tot een keer per dag aanbrengen, in de ochtend voordat ik met de hond ging wandelen omdat ik dan het langste buiten ben. Aangezien ik nergens terug kon vinden wanneer het beste resultaat zou zijn bereikt, heb ik ruim twee maanden genomen om de werking te kunnen beoordelen.

Op de tube staat de waarschuwing ‘keep out of eyes’. Nu is het natuurlijk niet de bedoeling om handcrème in je ogen te smeren maar omdat ik snel last heb van oogirritatie zorgde ik er wel voor eerst mijn lenzen in te zetten voordat ik handcrème  aanbracht. Met in gedachten ‘ook nog werkzaam na twee keer handen wassen’.

Rona concludeert:

Als hydraterende handcrème is Even Better absoluut werkzaam, al had ik (nu, in de winter) soms behoefte aan nog een keer handcrème aanbrengen. Het is prettig in gebruik, vooral omdat het snel intrekt en geen enkel vet filmpje achterlaat.

Aan de geur heb ik moeten wennen. Al is het een lichtfrisse geur, naar mijn smaak heeft het een wat chemisch randje.

Natuurlijk bestudeerde ik dag na dag de rug van mij handen; bij daglicht, onder de lamp, van dichtbij, en verder weg. Zo benieuwd was ik of de vlekken zouden oplichten. Dat ze helemaal zouden verdwijnen, is een onrealistische verwachting, dat verwachtte ik dan ook niet. De vlekken zijn absoluut lichter geworden al had ik stiekem op nog meer gehoopt. Het is natuurlijk wel zo dat de mijn huid nu bleker is waardoor de vlekken meer opvallen dan in de zomer.

Ik ben van plan om voorlopig de Even Better handcrème te blijven gebruiken want het zou zo maar kunnen dat de verbetering in de loop van de komende maanden doorzet. Ook ben ik benieuwd wat er in de zomer gebeurt, als er meer zon is. Zouden de vlekken dan donkerder worden? Of vallen ze juist minder op omdat mijn huid dan donkerder is? Kortom, als ik hier nog iets over te melden heb dan laat ik het de lezers zeker weten. Deze handcrème valt weliswaar in het duurdere segment maar je doet er wel lang mee!

Lees ook