Van Olfactive Studio en Parfum d' Empire

05:53 - 03:32
luistertijd 05:53 - leestijd 03:32

Afgelopen december maakte ik kennis met twee, toen heerlijke nieuwe geuren. Ik zeg met nadruk toen, omdat een van de merken, Olfactive Studio inmiddels alweer een nieuw parfum heeft uitgebracht, maar daarover later meer. Eerst deze favorieten:

3 Fleurs van Parfum d’ Empire en Lumière Blanche van Olfactive Studio.

3 Fleurs

Parfum d’ Empire is opgezet door parfumeur Marc-Antoine Corticchiato, van Corsicaanse afkomst, maar geboren in Marokko. Hij studeert af als chemicus met als promotieonderzoek naar parfumhoudende stoffen in planten en later volgt hij nog een parfumeursopleiding aan de prestigieuze Internationale Parfumerieschool van Versailles (de ISIPCA). Aanvankelijk doet hij werk in de aromatherapie, maar het ontwikkelen van parfums blijkt sterker aan hem te trekken. Tegelijkertijd gaat hij zelf lesgeven aan het ISIPCA. In 2000 opent hij een productie unit op Madagaskar voor etherische oliën. In 2003 ziet zijn eigen parfumeert Parfum d’ Empire het licht.

3 klassieke bloemen

3 FLEURS is gemaakt op basis van drie bloemen: roos, jasmijn en de tuberoos en dit maakt het parfum voor mij een eeuwige ode aan de late lente, het begin van de zomer. Ik draag dit parfum op elk moment dat ik verlang naar dat jaargetijde: in de barre winterperiode als lichte en frisse lucht veel weinig door te dringen, aan het begin van de lente als ik het seizoen sneller haar intrede wil laten doen in gedachte. Of om de komst van de zwoele zomerdagen te begroeten. Het dragen va 3 Fleurs is voor mij altijd een feestje.

Tuberoos – hate it or love it

Voor mij is de tuberoos het meest overheersend in dit parfum, en het is opmerkelijk dat ik dat prettig vind. Van oudsher houd ik namelijk helemaal niet van tuberoos, dat is nog een overblijfsel uit de late zeventien toen tuberoos in misselijkmakende concentraties werd gebruikt in parfum. Maar nu is dat anders, de verhoudingen zijn beter, en helemaal in dit parfum. Dankzij de roos wordt hij frisser en dankzij de jasmijn krijgt een een iets groeniger karakter.

Vrolijk stemmend

Tuberoos is een aparte vriendin in de parfumerie. Deze witte nachtbloem kan een dierlijk karakter hebben ondanks haar romige zoetheid.  Men spreekt ook wel van een zekere vleselijkheid. Ook hetgeen mij misselijk maakt, maar niet in 3 Fleurs! Dit zware, romig-bloemige parfum is redelijk bedwelmend op het eerste ogenblik en blijft ook goed op de huid aanwezig. Maar de frisheid en groenheid van de beide andere bloemen maakt het verdraagzaam en stemt mij tot vrolijkheid. En daar houd ik van.

Lumière Blanche

Olfactive Studio is een heel eigentijds modern en fris parfumhuis. Meerdere zintuigen worden ingezet om de parfums van dit merk te beleven: zowel visueel via spannende fotografie – vaak heel abstract – om je gevoel tot leven te wekken voor de geur die je gaat ruiken (Humiecki uni Graeff doen dit ook, hetzij visueel gezien minder abstract).

Zien en ruiken

Het doel is een connectie te maken tussen wat je ziet en wat je ruikt. Er worden ook speciale fotografen ingehuurd om conceptueel aan de slag te gaan voor de geurbeleving. Kunst dus. In 2011 zagen parfums als Autoportrait, Chambre Noire, and Still Life  het licht. Eind 2012 kwam daar Lumière Blanche bij.

Anijs en amandel

Een aparte geur, want niet een typisch bloemenparfum, eerder gourmand-achtig, waarbij voor mij vooral de geur van anijs tot leven komt en een licht aroma van amandel. De omschrijving en de visualisaties van dit parfum vind ik weergaloos. En ik heb die omschrijving ook wel nodig om je te kunnen vertellen wat ik ervaar omdat ik het nauwelijks onder woorden kan brengen. Ik ben namelijk helemaal geen anijs-meisje. Maar hier is iets surrealistisch aan de hand wat een enorme aantrekkingskracht op mij heeft. De parfumeur Sidonie Lancesseur omschrijft als een cocooning parfum – en daar ben ik het absoluut mee eens, dit is absoluut een ‘ huid’ parfum, met een melkachtige zachtheid gecombineerd met ‘ koude’  specerijen.

Prachtig op de huid

Het is zweterig als verkoelend tegelijk alsof je een goede, pittige Indonesische of Indiaase maaltijd eet in de avond terwijl de verzengende hitte langzaam wegvloeit bij ondergaande zon. Het is contrasterend, fris en toch verwarmend. Sensueel en absoluut onderscheidend, maar vooral ook omarmend, want daar houd ik van. In de top vind je kardemom, steranijs, kaneel. In het hart iris, amandelmelk, kasjmier hout, en in de basis cederhout, sandelhout, tonkaboon en witte musk. Het is knap gemaakt, er komt maar 1 echte bloem is voor….en toch is het zo sensueel en prachtig op de huid.

Weergaloos vind ik ook de fotografie van Massimo Vitali erbij. Dat momentum aan zee, op het strand. De lucht is dik en toch krijg je het gevoel dat het warm is. Je knippert met je ogen omdat je niet weet of je hallucineert. Een troebele atmosfeer dankzij uniek wit, melkachtig licht. Het is vochtig, warm, en toch kun je koude rillingen krijgen. Waar is de zee, alles wat je ziet lijkt in elkaar over te gaan. Een zeldzame realiteit. Maak me wakker, nee…..laat me maar dromen. Ik neem nog een slokje Absinth…..(waarin anijs de basis is) en laat me bedwelmen.

Lees ook:

 

Lees ook