shop Iconic Elements Sensitive Cream voor de gevoelige huid Samengesteld door huidarts Francis Wu voor de meest gevoelige huid. Met 100% milde, natuurlijke stoffen. Bekijken Een aantal beroemde Chanel parfums hebben geen namen in de traditionele zin van het woord, maar worden aangeduid met een cijfer. Chanel No. 19 refereert aan de geboortedag van het Franse […]

04:58 - 02:58
luistertijd 04:58 - leestijd 02:58

Een aantal beroemde Chanel parfums hebben geen namen in de traditionele zin van het woord, maar worden aangeduid met een cijfer. Chanel No. 19 refereert aan de geboortedag van het Franse mode-icoon Gabrielle (Coco) Chanel.

Coco-Leeuw-Zon-1

Het is het parfum van de perfectie, zo stelt het modehuis, maar zij gaan in hun persinformatie nog verder met een leuk staaltje numerologie: 19=1+9=10=1+0=1 en 1 wordt geassocieerd met de zon, en nummer 1 staat voor het meest creatieve en innovatie nummer. Bovendien wordt nummer 19 in de Tarot ook geassocieerd met de zon. Volgens het modehuis bevat het nummer 19 nog een leuke bijkomstigheid: Coco werd geboren onder het astrologische teken van de Leeuw (just like me – maar ik dan de 16e), en de zon is de dominante ster in het sterrenbeeld van de Leeuw.

Mijn favoriet

Chanel No. 19 werd in 1970 geïntroduceerd. Een groenig parfum met accenten van iris. Het werd de lieveling van vele vrouwen – wereldwijd- en van mij. Aan het einde van mijn tienertijd (17-20 jr) waren de flacons niet aan te slepen. Het is dat ik geen bad had, anders zou ik erin gebaden hebben. Maar de mooiste herinnering bewaar ik aan de uitspraak van een goede vriend die mij eens vertelde dat hij kon ruiken als ik binnen was – in onze favoriete club toentertijd. Ik liet een sillage van Chanel No. 19 achter – hij hoefde het geurspoor maar te volgen….Nu moet ik er wel bij vertellen dat deze jongen een bijzonder goed reukvermogen had, later heb ik nog wel eens gehoord dat hij zich vanwege die uitzonderlijke kwaliteit liet inhuren voor geurexperimenten.

In de loop der jaren ben ik No. 19 uit het oog verloren, er kwamen zoveel mooie nieuwe geuren bij. Maar een equivalent van No. 19 waarin iris op een zodanig zachte, chique wijze werd gebruikt, dat ik er niet misselijk van werd (dat gebeurde namelijk wel met de meeste iris-achtige geuren die nadien uitkwamen) heb ik nooit meer gevonden. Sterker nog: in die tijd wist ik niet eens dat het parfum was opgebouw rond iris – de afgelopen jaren riep ik steevast dat ik niet van iris-parfums hield (….).

Iris en musk  = het nieuwe poeder

Nu is er Poudré, een gemoderniseerde variant van No. 19 – in vakjargon zou het een flanker heten. Huisparfumeur Jacques Polge heeft ervoor getekend. Geen makkelijke opgaaf, het oorspronkelijke parfum kwam in 1970 uit de geurkeuken van neus Henri Robert. Maar Polge heeft de accenten in dit geurconcept op subtiele wijze verder uitgewerkt. Het poederachtige van de iris heeft hij versterkt, niet alleen met iris maar ook met een nieuwe generatie musk (zoals Chanel dat omschrijft)  die vandaag de dag te koop is voor parfumeurs – het versterkt elkaar in het poederachtige aura.

Nieuwe generatie

Toch is No. 19 Poudré hierdoor niet zwaarder geworden – in tegenstelling zelfs, het is wellicht wel lichter, fluweliger dan No. 19. Het oorspronkelijke parfum had voor mij altijd iets romigs en groens, Poudré is crispier geworden en frisser, het klassieke eau de toilette-achtige is er net een beetje afgeroomd. Het is iets minder damesachtig – maar ook minder groen. Als ik het nu 30 jaar later vergelijk met de klassieke geur is het ook iets toegankelijker voor jonge meiden. En daar verbaas ik mezelf over: ik was toen ook een jonge meid (en heel erg New Wave), liep toen echt met zo’n damesachtig parfum? Ik ervaarde dat niet zo, maar nu afgezet tegen het nieuwe Poudré , kan ik niet anders dan beamen dat Poudré een jongere geest heeft.

De geurnoten op een rij: in de top zit neroli uit Grasse en mandarijn, in het hart zit jasmijn absolue en iris pallida, in de basis zitten witte musk noten, vetivier uit Haiti en tonkaboon.

Vederlicht

Chanel No. 19 Poudré heeft een vederlichtheid in zich die je heel dicht op de huid ruikt – maar niet voor lang, des te langer ruik je hem in de ruimte waarin je hem verstuift – overigens zonder dominant te zijn. Er is iets wonderlijks mee, omdat mijn neus bij het ruiken op de huid snel verzadigd raakt. Had de oorspronkelijke geur dat ook? Spoot ik wellicht toen zoveel op dat het achter laten van een geurspoor onvermijdelijk was?

Poudré is fijn, verfijnd, elegant, modern – een welkom cadeau voor liefhebbers van No. 19 maar ook ter introductie aan newbees. Welkom in de wereld van Chanel…..

50 ml EDT kost € 80,-, 100 ml Eau de parfum kost € 115,-.

Lees ook