Fabels of feiten?!

05:20 - 03:12
luistertijd 05:20 - leestijd 03:12

Zuurstof is hot én noodzakelijk. Naast dat het onze longen flink aan het werken zet, doet het ook veel goeds voor je huid. Zuurstof geeft je huid, als we alle beautymerken mogen geloven, namelijk een oppepper. Beautyland is in rep en roer en brengt het ene na het andere zuurstof infused product op de markt. De verkoop van beautyproducten met zuurstof nam tussen januari en oktober 2012 in Amerika met 54 procent toe. Maar werk het nou echt?!

Zuurstof uit een potje

Naarmate men ouder wordt, gaat het bloed in je lichaam minder hard stromen zodat de huid minder van zuurstof wordt voorzien. Dit zuurstofgebrek lijdt tot een vermindering van de collageenproductie wat weer fijne lijntjes, rimpels en ouderdomsvlekken als gevolg heeft. Je huid heeft dus, als je ouder wordt, wel wat extra energie nodig. In plaats van een fikse wandeling door het bos of in de bergen, kun je volgens vele beautymerken ook gewoon zuurstof uit een potje halen. Dat scheelt aanzienlijk veel tijd en moeite: een loopje naar je wastafel is immers zo gedaan. De New York Times wijdde er een mooi artikel aan…

Overkill aan zuurstof

Het merk Philosophy heeft o.a het Oxygen Boost Daily Energizing Oxygen Elixir, de Take a Deep Breath Oil-Free Energizing Oxygen gelcrème en de razend populaire In-Home Oxygen peeling in de collectie. Het mooie Spaanse merk  Natura Bissé introduceerde afgelopen oktober een speciale lijn van zes producten vol zuurstof. In 2010 en 2011 kwam het huidverzorgingsmerk al met het Triple Oxygen Instant Energizing masker, het Triple Oxygen Instant Energizing reinigingsschuim en het Instant Energizing oogmasker.

Ook bij verschillende spa’s ontkom je niet aan ‘extra zuurstof’. Bestel je bij Starbucks juist een extra shot espresso in je latte en bij Bagel & Beans tarwegras voor in je smoothie, bij spa’s is een shot zuurstof toevoegen aan je beautybehandeling de normaalste gang van zaken. Als gast bij Oxygen Pur Spa in Toronto word je bijvoorbeeld verwend met extra zuurstof in het thermaalwater (20 tot 30 keer zoveel als in gewoon water) zodat alle badgasten ‘als nieuw’ uit het water komen.

De voorstanders

Volgens Michael Ann Guthrie, vicepresident van Natura Bissé, beloven hun zuurstofproducten écht jonger te maken, zo is te lezen op NYtimes.com: “Onze producten zijn gebaseerd op gestabiliseerde waterstofperoxide welke de huid direct voorziet van moleculen. Dit actieve ingrediënt breekt vervolgens af in water en zuurstof en voorziet zodoende de huid van een extra zuurstofshot.” Het resultaat is volgens Guthrie een stralende huid. Philosophy directeur Robin White, ook geïnterviewd door NYtimes.com, voegt daarom toe: “Zuurstof staat erom bekend dat het de huid stralender maakt, verstopte poriën en grauwheid tegengaat en je je natuurlijke glow weer terugkrijgt.” Volgens Wright doe je er juist goed aan om beautyproducten met zuurstof te gebruiken.

Werkt het echt?!

Lang niet iedereen is enthousiast over zuurstof in beautyproducten, simpelweg omdat er nog enige onduidelijkheid bestaat over het frisse goedje. Dr. Bruce Katz, klinisch professor dermatologie aan de Mount Sinai School of Medicine en directeur van Juva Skin and Laser Center in New York, heeft zo zijn twijfels; er is namelijk nooit wetenschappelijk aangetoond dat zuurstof door de huid kan dringen of dat het uberhaupt in een beautyproduct kan blijven. Dr. Bruce Katz meent dat slechts een beperkt aantal stoffen door de hoornlaag (de buitenste laag van de huid) kan doordringen. Of zuurstof tot deze kleine groep hoort, is nog maar de vraag meldt de The New York Times.

Beautymerk Kiehl’s heeft ook zo zijn twijfels. Directeur Chris Salgardo vertelt dat zuurstof een gas is en nooit gebruikt kan worden als een losstaand ingrediënt: “Producten op de markt die zogenaamd ‘zuurstof’ bevatten, gebruiken juist waterstofperoxide of andere ingrediënten die zuurstof genereren wanneer het product op de huid wordt aangebracht. Kiehl gebruikt juist veel vitamine C en calcium in hun producten.”

Celeste Hilling, chief executive van Skin Authority, blijft ook huiverig. Volgens haar doet vitamine D veel meer voor je huid dan zuurstof belooft: “Zuurstof is een bewegingsloos ingrediënt, dat betekent dat het non-actief is. We hebben het in ons bloed nodig om te ademen en om te leven. Zuurstof is juist datgene wat onze huid ouder maakt; het heeft een oxiderende werking. Er bestaat geen mogelijkheid dat de huid zuurstof kan opnemen.” Plastisch chirurg Jeffrey Hill voegt daar nog aan toe dat schone longen en stoppen met roken ook veel positieve effecten heeft op de huid. En ach, mocht de nood echt hoog zijn, dan is een afspraak bij Dr. Hill zo gemaakt…

Lees ook:

Lees ook