Ook kansen voor wondgenezing na operatie

02:01 - 01:12
luistertijd 02:01 - leestijd 01:12

Dit grote nieuws werd eind vorige week internationaal via een persbericht naar buiten gebracht. Onderzoekers van Beiersdorf (o.a. Nivea) hebben in samenwerking met de Charite University Medicine Berlin aangetoond dat onze huidcellen over een eigen interne klok beschikken. Binnen dat systeem blijkt volgens het concern het molecuul Kruppel-like-factor 9 (Klf9) verantwoordelijk voor de celdeling en celgroei. Men laat weten dat deze ontdekking grote gevolgen kan hebben voor skincare ontwikkeling in de nabije toekomst.

In Beiersdorf’s Test Center in Hamburg werden de zg. circadische ritmes van het stresshormoon cortical in de huid van 20 test subjects onderzocht. Tegelijkertijd werden in het slaapcentre samples genomen van 20 testpersonen in vier-uurs-intervals over een tijd van 24 uur.

De analyse van deze tests toonde aan dat ongeveer 10% van de genen in onze huidcellen hun eigen ritme volgen. Van het molecule Klf9  werd duidelijk dat dit het meest actief is gedurende de dag. Hoe meer van dit molecule werd toegevoegd, hoe langzamer de celdeling werd.

De onderzoekers hopen dat de nieuwe inzichten leiden tot nieuwe skincare maar wellicht ook tot medicijnen. Misschien kan dit molecuul eraan toe bijdragen dat er een synchronisatie van de tijdklok in de huidcellen kan plaatsvinden. Een sync die onder invloed van levensstijl uit balans is geraakt.

Voor de medische wereld is het interessant omdat het mogelijk meer inzicht kan geven in wondgenezing en bijvoorbeeld de beste tijd op de dag om een operatie uit te voeren.

We kunnen nog niet exact vertellen hoe echt nieuw dit nu is omdat Estee Lauder in Amerika twee jaar geleden ook al gewag maakte van de aanwezigheid van een interne klok voor huidcellen en daar skincare op afstemde: Advanced Night Repair – in een hernieuwde formule. Wij worstelden toen zeer met de uitleg van deze technologie die Lauder Chronolux noemde om de zg. klokgenen gelijk te zetten.

 

 

 

Lees ook