BeautyJournaal sprak met scientist Ken Marenus van Estee Lauder cos.

02:43 - 01:37
luistertijd 02:43 - leestijd 01:37

Het hield de gemoederen op BeautyJournaal onlangs bezig: ons testpanellid Gerti had gehoord dat je nooit een serum met siliconen als eerste op je huid moet doen, onder je dagcrème. De siliconen zouden de huid afsluiten, de penetratie van actieve stoffen tegen houden. Haar was geadviseerd om silicoonhoudende serums altijd over de dagcrème heen aan te brengen.

We hebben advies gevraagd aan onze chemicus Hans Lambers en hij stelde dat in potentie het silicoon dimethicone de huid kan afsluiten, maar dat e.e.a. afhankelijk is van de concentratie die gebruikt wordt. Lees hier nog eens zijn reactie.

Wij hebben inmiddels ook contact gehad met wetenschapper Ken Marenus verbonden aan Estee Lauder Companies in Amerika. Estee Lauder maakt graag gebruik van siliconen in haar serums.

Ken laat ons in een conference call weten nog nooit gehoord te hebben van het huidafsluitende effect van siliconen, in dit geval dimethicone. ‘Als dat het geval zou zijn, dan zouden onze producten ook de poriën verstoppen en dus acneverschijnselen kunnen veroorzaken. Er is mij niets bekend van de huidafsluitende eigenschappen van siliconen – wel van paraffine-stoffen verkregen uit minerale olien en natuurlijke vetten.’

Ken Marenus vertelt dat zijn bedrijf zeer lage concentraties siliconen gebruikt in de cosmetica, tussen de 1% en 10%. Ze geven een formule een fijn en glad, en niet plakkerig gevoel. Siliconen worden puur om esthetische redenen toegevoegd. Ze blokkeren geen water/vocht of andere stoffen die in en uit de huid moeten kunnen komen.’

Tot slot halen wij nog een quote aan uit ons eigen online woordenboek op BeautyJournaal over siliconen (nog mede tot stand gekomen i.s.m prof. Johann Wiechers): ‘Tegenstanders van het gebruik ervan zeggen dat ze occlusief zijn en de huid afdekken als een plastisch laagje. Het is wellicht waar dat siliconen een laagje op de huid (en haar) vormen, maar ze sluiten het niet helemaal af. De silicoonmoleculen vormen een soort netstructuur  die beter met een gaasdoekje of een theezakje kan worden vergeleken. Het zijn ook relatief grotere moleculen die niet van zichzelf binnen de huidcellen of de diepere huidlagen kunnen penetreren.’

Ook Elliot Isaacs, de oprichter van het cosmeceuticalmerk Medik8, liet ons onlangs nog weten dat de angst voor siliconen en het afremmen van penetratie van actives ongegrond is.

Mocht er nog een wetenschapper zijn die een andere mening is toegedaan en dit kan serieus onderbouwen, dan horen wij dat natuurlijk graag!

Lees hier meer over cosmeticaclaims

 

Lees ook