Chemicus geeft eerlijke uitleg

01:36 - 00:57
luistertijd 01:36 - leestijd 00:57

Heel veel serums zijn gemaakt op basis van siliconen. Er wordt altijd geadviseerd op een serum als eerste op de huid te doen, en daarna pas de dagverzorging aan te brengen. Nu hoorde een lezeres onlangs dat veel siliconen de huid afsluiten en dat je het serum daarom beter pas na je dagcrème kan opdoen. Je wilt immers dat actieve stoffen wel in de huid kunnen doordringen. Het klinkt natuurlijk als de wereld op zijn kop. Wat heeft het smeren van een serum dan nog voor zin? Wij vroegen onze chemisch Hans Lambers hoe het nu precies zit.

BeautyJournaal expert en chemicus Hans Lambers legt uit:

‘Er moet een onderscheid gemaakt worden tussen vluchtige en niet-vluchtige siliconen. Vluchtige siliconen zoals cyclotetrasiloxane en cyclopentasiloxane zullen de huid niet afsluiten. Niet-vluchtige siliconen zoals dimethicones sluiten wel af, waardoor opname van stoffen tegengegaan kan worden. Hoewel ik het nooit uitgebreid heb onderzocht, meen ik dat vooral de niet-vluchtige dimethicones worden gebruikt in serums. Deze siliconen zullen in mindere of meerdere mate de penetratie van actieve stoffen reduceren. De belangrijkste eigenschap is dan vooral om een zacht huidgevoel te creëren.’

Heb jij een vraag aan onze cosmetisch expert? Stuur hem via het contactformulier.

Lees ook