Slecht voor je nagelriemen, slecht voor je nagels?

02:53 - 01:44
luistertijd 02:53 - leestijd 01:44

Het huidrandje dat aansluit op de nagel, heet de nagelriem dat bestaat uit dode huidcellen. De nagelriem heeft als functie om de nagel onder je huid te beschermen. Bijt of krab ze er dan ook zeker niet af! Ze worden vaak onderschat, maar zijn juist belangrijk voor gezonde en sterke nagels. Je nagelriemen goed verzorgen helpt infecties aan je nagels te voorkomen. Nagelriemen die je links laat liggen, kunnen namelijk gebarsten en misvormde nagels tot gevolg hebben. Ook het gebruik van nagelriem removers kan het nodige aantasten.

Op website Future Derm lazen we een interessant artikel over de gevaren van nagelriem removers. Wat blijkt? Ze tasten meer aan dan je nagels lief zijn…

Kun je nagelriemen knippen? Helpen bokkenpootjes?!

In beide gevallen: niet doen! Volgens The American Academy of Dermatology moet je vooral je nagelriemen met rust laten, juist omdat ze je nagels beschermen. Haal je ze weg, dan tast je direct de natuurlijke beschermlaag van de nagel aan met alle gevolgen van dien. Hiermee kun je bijvoorbeeld de infectie ‘paronychia’ oplopen. De huid rondom je nagel is rood en voelt branderig aan. Het tast daarnaast ook nog eens flink je nagel aan. Heb je hier last van? De dokter kan je een antibiotica of crème voorschrijven, waarna de infectie (vaak) binnen een week verdwenen is. Maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen.

Nagelriem removers: hoe werkt het en heel belangrijk, helpt het?!

Nagelriemremovers breken het keratine in je nagelriem af, een stof dat overal in de huid zit en een belangrijke bouwsteen voor je nagels is. De Instant Cuticle Remover van Sally Hansen is een voorbeeld voor het verwijderen van je nagelriemen. Door het ingrediënt Potassium Hydroxide wordt de keratine in de nagelriem als het ware opgelost. Je spoelt het erna heel gemakkelijk met water vanaf. Hoewel deze remover aloe vera en kamille bevat om je huid te verzorgen, kan een hogere concentratie Potassium Hydroxide je huid rondom je nagel juist aantasten. Omdat het keratine oplost in de nagelriem kan het ook de keratine in je nagels oplossen!

Moraal van het verhaal: ook al staan perfect gemanicuurde nagels zonder nagelriemen nog altijd het allermooist, verstandig is om de nagelriemen juist met rust te laten. Als we website FutureDerm mogen geloven, kunnen we de removers en bokkenpootjes beter in de prullenbak gooien. Nagelriemen worden met deze producten gemakkelijk verwijderd, maar zorgen er ook voor dat de huid rondom je nagels en je nagels zelf flink worden aangetast.

Lees ook:

Lees ook