Onlangs kregen we de vraag binnen over een nagelriem die telkens nadat hij terug geduwd is gewoon weer doorgroeit over de nagel heen. Wat is dit, en hoe is het te voorkomen? Nagelspecialist Ben van Rijn geeft advies: Zo op het eerste gezicht lijkt dit een vrij normale situatie. Immers, de nagelriem bestaat uit zowel […]

02:25 - 01:27
luistertijd 02:25 - leestijd 01:27

Onlangs kregen we de vraag binnen over een nagelriem die telkens nadat hij terug geduwd is gewoon weer doorgroeit over de nagel heen. Wat is dit, en hoe is het te voorkomen?

Nagelspecialist Ben van Rijn geeft advies:

Zo op het eerste gezicht lijkt dit een vrij normale situatie. Immers, de nagelriem bestaat uit zowel levend als uit dood weefsel. Het levende deel is het smalle reepje weefsel dat zichtbaar is tussen de nagelplaat en de omringende huid van vinger of teen. Dit is wat men over het algemeen de nagelriem noemt.

Aan de onderzijde hiervan bevindt zich dood weefsel. Dit zit als dun en sterk hechtend laagje aan de nagel vast en beweegt bij het uitgroeien van de nagel mee naar buiten. Na verloop van tijd onthecht dit laagje zich van de nagelplaat en verdwijnt dan als gevolg van normale slijtage.

Als dat niet het geval is, dan moet dit DODE laagje cellen worden verwijderd omdat het de groei van de nagel kan belemmeren. Hiervoor zijn special producten op de markt; de zogenoemde “cuticle removers”. Deze producten zijn dus NIET bedoeld om de nagelriem zelf te verwijderen. Immers de nagelriem is belangrijk in verband met de afsluiting tussen nagel en huid en verhindert aldus het binnendringen van vuil en micro-organismen. Door gebruik te maken van een goede crème of cuticle balsam kan de nagelriem in een optimale conditie worden gehouden.

In het geschetste geval lijkt erop dat de dode cellen zich bijzonder sterk aan het nageloppervlak hebben gehecht en daardoor moeilijk afslijten. Er zit dan niets anders op dan regelmatig verwijderen. Is het echter toch de hele nagelriem die “meegroeit” dan is dat op zich een curieus geval. Terugduwen is dan het enige dat erop zit, wat wel met enige voorzichtigheid moet worden uitgevoerd om de nagelriem zelf niet te beschadigen.

Ook in dit geval is het van belang dat de vochtbalans in de nagelriem optimaal is zodat de nagelriem sterk en soepel is en beter bestand tegen mechanische beschadiging.Dus ook hier regelmatig een product als cuticle balsam goed inmasseren.

Bestel hier producten tegen schimmel van de nagels:
[bestelbutton url=”http://www.dokteronline.com/nationale/apotheek/?tt=333_12_54895_nagelschimmel&r=%2Fhuidnagel-schimmels%2F”]

Lees ook