Tatoeage gaat niet altijd goed, wat nu?

01:42 - 01:01
luistertijd 01:42 - leestijd 01:01

Een een Hindoestaanse lezeres mailde ons dat ze haar donkere kringen onder de ogen had laten behandelen met tatoeage, dat in medische kringen dermatografie wordt genoemd. Het is nu drie jaar geleden en de huid onder haar ogen is inmiddels geel verkleurd. Wat kan de plastisch chirurg voor haar betekenen?

dr Frank Niessen, werkzaam bij Esthetisch Centrum Jan van Goyen in Amsterdam vertelt:

‘Uw probleem komt vaker voor bij mensen met een wat donkere huid. De huid van de onderoogleden rekt wat uit, wordt dunner in de loop van de jaren, waardoor de onderliggende bloedvaten beter doorschijnen en het donkere aspect doen toenemen.

Vaak komt het in families voor en wanneer je moe bent en de huid bleker wordt, vallen de donkere kringen meer op. Ook wat dieper liggende ogen, of een wal van wat uitpuilend vet of vocht en en dikkere spier rondom de ogen net onder de wimpers dat geeft allemaal meer schaduw waardoor de donkere kleur nog erger lijkt.

Ook  bloedarmoede en een slecht dieet, of medicijngebruik dat de bloedvaten uitzet kunnen de problemen verergeren. Wat je eraan kunt doen is camouflage.

Maar wanneer er een teveel aan huid is, of er zijn wallen aan de onderoogleden dan kun je een onderooglid correctie laten doen, maar wanneer de huid alleen donker is kan een lipofilling de oplossing zijn of een injectable met hyaluronzuur.

Bekijk ook eens deze film waarbij een onderooglid operatie is uitgevoerd:


Heb jij een vraag aan plastisch chirurg Frank Niessen? Stuur hem via het contactformulier.

Lees ook